Λυσιστράτη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Άντε και την είδαμε τη “Λυσιστράτη” του ΘΟΚ. Μια παράσταση που προσπάθησε να κάνει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, έπαιξε με τη σκανδαλοθηρική υφή των γεγονότων του έργου (hello? Δημόσια απεργία από το σεξ γυναικών επιφανών ανδρών της κοινωνίας;) βγάζοντας τους ήρωες (κυριολεκτικά) στα τηλεοπτικά παράθυρα, όμως μετά τι; Τι ήθελε να πει ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος επί της προσαρμογής Γιώργος Μουαΐμης; Ο εμφύλιος σπαραγμός της Ελλάδας του Αριστοφάνη δεν είναι ακριβώς επίκαιρο θέμα, εκτός και αν τον τραβήξουμε απ’ τα μαλλιά και τον συνδέσουμε με το ζόρι με την οικονομική κρίση. Η “μάχη των φύλων”, η οποία λένε πως ήταν στη θεματολογία της παράστασης, είναι μεν μια προσέγγιση, αλλά… δεν είναι λίγο μπανάλ σήμερα;
Υποθετική ερώτηση στον κ. Μουαΐμη: “Γιατί απ’ όλα τα έργα του Αριστοφάνη, με το εν δυνάμει ισχυρό πολιτικό σχόλιο που περιέχουν για κάθε εποχή, διαλέξατε το πιο ανώδυνο για τη σημερινή;”
Υποθετική απάντηση του κ. Μουαΐμη:”Κοιτάξτε, μπορεί κάποια θέατρα στην Ελλάδα να ανεβάζουν τους ‘Ιππείς'”, που πραγματεύονται τη διαφθορά της εξουσίας, ή να ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα το ανέβασμα του ‘Πλούτου’ λόγω της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και της δικής μας στον ΘΟΚ. Όμως, δεν συμφωνούμε όλοι ότι η ειρήνη είναι καλό πράγμα και ο πόλεμος κακός; Όλοι συμφωνούμε. Και δεν συμφωνούμε όλοι ότι το σεξ είναι αστείο; Συμφωνούμε”.Με άλλα λόγια, μια χαμένη ευκαιρία. Μια χαρούμενη παράσταση που γαντζώθηκε από το σεξ και τη γενική ιδέα “πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα”. Μόνη σωτηρία εκείνο το υπέροχο τραγούδι των εραστών στα μέσα περίπου της παράστασης. Τουλάχιστον το ταλέντο υπήρχε, ακόμα και αν δεν υπήρχε όρεξη να αξιοποιηθεί (άλλωστε, αφού δεν θα πάει Επίδαυρο, πού να τρέχουμε. Ε;)

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου 2010 στο «Π».

You May Also Like

Rumba Attack

Τους παρακολουθώ σχεδόν απ’ την αρχή τους. Οι Rumba Attack είναι ένα μουσικό σχήμα ...

Τζεμαλιγιέ

Είναι μια παράσταση πολύ προσγειωμένη, σχεδόν ταπεινή. Η ουσία της οποίας βρίσκεται στο κείμενο ...

Η «Νίκη» του Χ.Α. Χωμενίδη

Πεντακόσιες σελίδες είναι το τελευταίο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη, που διηγείται την ιστορία της ...

Meet the Family

Ένα ελάχιστο δείγμα της δουλειάς του Ινάλ Μπιλσέλ ακούσαμε το βράδυ της Πέμπτης στο ...

Πρόγραμμα Play

Με την ευκαιρία της πρώτης παρουσίασης των θεατρικών έργων κυπριακής γραφής που προέκυψαν από ...

Τρίτο Στεφάνι (reloaded)

Θα σας συγχωρήσω τις ακυρώσεις. Τις κακοτεχνίες στο κτήριο. Τις κατά καιρούς αρπαχτές. Αφίενται ...

X