Λυσιστράτη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Άντε και την είδαμε τη “Λυσιστράτη” του ΘΟΚ. Μια παράσταση που προσπάθησε να κάνει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, έπαιξε με τη σκανδαλοθηρική υφή των γεγονότων του έργου (hello? Δημόσια απεργία από το σεξ γυναικών επιφανών ανδρών της κοινωνίας;) βγάζοντας τους ήρωες (κυριολεκτικά) στα τηλεοπτικά παράθυρα, όμως μετά τι; Τι ήθελε να πει ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος επί της προσαρμογής Γιώργος Μουαΐμης; Ο εμφύλιος σπαραγμός της Ελλάδας του Αριστοφάνη δεν είναι ακριβώς επίκαιρο θέμα, εκτός και αν τον τραβήξουμε απ’ τα μαλλιά και τον συνδέσουμε με το ζόρι με την οικονομική κρίση. Η “μάχη των φύλων”, η οποία λένε πως ήταν στη θεματολογία της παράστασης, είναι μεν μια προσέγγιση, αλλά… δεν είναι λίγο μπανάλ σήμερα;
Υποθετική ερώτηση στον κ. Μουαΐμη: “Γιατί απ’ όλα τα έργα του Αριστοφάνη, με το εν δυνάμει ισχυρό πολιτικό σχόλιο που περιέχουν για κάθε εποχή, διαλέξατε το πιο ανώδυνο για τη σημερινή;”
Υποθετική απάντηση του κ. Μουαΐμη:”Κοιτάξτε, μπορεί κάποια θέατρα στην Ελλάδα να ανεβάζουν τους ‘Ιππείς'”, που πραγματεύονται τη διαφθορά της εξουσίας, ή να ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα το ανέβασμα του ‘Πλούτου’ λόγω της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και της δικής μας στον ΘΟΚ. Όμως, δεν συμφωνούμε όλοι ότι η ειρήνη είναι καλό πράγμα και ο πόλεμος κακός; Όλοι συμφωνούμε. Και δεν συμφωνούμε όλοι ότι το σεξ είναι αστείο; Συμφωνούμε”.Με άλλα λόγια, μια χαμένη ευκαιρία. Μια χαρούμενη παράσταση που γαντζώθηκε από το σεξ και τη γενική ιδέα “πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα”. Μόνη σωτηρία εκείνο το υπέροχο τραγούδι των εραστών στα μέσα περίπου της παράστασης. Τουλάχιστον το ταλέντο υπήρχε, ακόμα και αν δεν υπήρχε όρεξη να αξιοποιηθεί (άλλωστε, αφού δεν θα πάει Επίδαυρο, πού να τρέχουμε. Ε;)

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου 2010 στο «Π».

You May Also Like

Δεσποινίς Μαργαρίτα

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι ουσιαστικά ένας μονόλογος που κατοικεί σε 2 σώματα. Τα 2 ...

ΝΙ.ΚΟ

Στο μυαλό της Στέλλας Ν. Χρίστου για μια ώρα. Την Κυριακή 8 Μαΐου, στην ...

Namaste!

Τον ινδικό χαιρετισμό, με τις παλάμες ενωμένες μπροστά στο σώμα και την ελαφριά υπόκλιση ...

Εμείς, των 90s

 Δεν ξέρω πόσοι και πόσο θα βρουν αναφορές στη νέα θεατρική παραγωγή του Σατιρικού ...

Σκιές και πρόσωπα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στο Σινέ Στούντιο την περασμένη εβδομάδα είδαμε το κλισέ της ...

Μήδεια

Η “Μήδεια” του Ευριπίδη από το Θέατρο Ένα και το Θέατρο Versus (στο πλαίσιο ...

X