Τω Αγνώστω “Ξένω”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Η Ν. από τη Σρι Λάνκα βοηθούσε την ηλικιωμένη κυρία Κ. στις δουλειές του σπιτιού. Τώρα που η κυρία Κ. αποδήμησε εις Κύριον, φροντίζει τον γιο της τον Π. που έχει σύνδρομο Ντάουν και χρειάζεται κάποιον μαζί του στο σπίτι.Βλέπει ειδήσεις και μαθαίνει σιγά σιγά τη γλώσσα γιατί το μυαλό της τρέχει γρήγορα και χρειάζεται πάντα κάτι να ασχολείται όσο κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Όταν μια από τις νύφες της κυρίας Κ. ανακάλυψε ένα μικρό λεξικό ελληνικών – σινχαλικών και της το έφερε, ενθουσιάστηκε. Μια φορά έψαξε και ανακάλυψε μόνη της πώς φτιάχνεις σπιτική κυπριακή λεμονάδα και τη μοίρασε στους συγγενείς που μένουν στη γειτονιά.Παρακολουθεί ειδήσεις με προσοχή, παρακολουθεί τις συζητήσεις των συγγενών όποτε μαζεύονται στο σπίτι για έναν καφέ ή μετά από κάποιο μνημόσυνο και έχει γνώμη για την ακρίβια. Όταν η γειτόνισσα, και αδερφή της κυρίας Κ., την πειράζει αν “έσιει φίλο”, ανταποδίδει με το ίδιο νόμισμα μιτσοκαμμώντας περιπαικτικά ότι “τζαι σένα ήρτε ένας τζαι έψαχνέ σε”. Με τη συγκεκριμένη έχουν αναπτύξει inside jokes και πειράγματα.
Κάποιες φορές, στην κουβέντα, διηγείται ιστορίες από τη Σρι Λάνκα και μιλά για την οικογένειά της. Οι περισσότεροι έχουν μείνει και δουλεύουν εκεί, κάποιοι δουλεύουν σε άλλες χώρες. Θυμάται το 2004 και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό που είχε χτυπήσει και τη Σρι Λάνκα. Όταν το νερό είχε αποτραβηχτεί, λίγο πριν χτυπήσει το κύμα, πολλοί είχαν μπει στη στεγνή, προσωρινά, παραλία για να πιάσουν ψάρια καθώς δεν είχαν ξαναδεί τσουνάμι και δεν ήξεραν τι θα συνέβαινε σε λίγο.
Ιστορίες, χαρακτήρες, χούγια, χιούμορ, αγαπημένες ταινίες και τραγούδια έχει ο καθένας από όλους τους “μαύρους” (όπως τους αποκαλούμε υποτιμητικά χωρίς καν να καταλάβουμε πόσο γαϊδούρια είμαστε όταν το κάνουμε), οι “ξένοι” της Κύπρου.
Ο Β. από το Μπαγκλαντές συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Accept γιατί, όπως είπε μια φορά, στη χώρα του ούτε λόγος για οργανώσεις για ομοφυλόφιλους. Ο Ν. από τη Ρουμανία και η Τ. από τις Φιλιππίνες γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν εδώ. Ο Μ. από τη Συρία έχει διαολεμένη αίσθηση του εμπορίου και άφησε τη φρουταρία όπου δούλευε για να ανοίξει κατάστημα με συριακά γλυκά στην παλιά Λευκωσία. Ο Μ. από την Αίγυπτο, απόφοιτος ψυχολογίας, έστησε δική του επιχείρηση μόνο και μόνο για να συνεχίσει να σπουδάζει και έχει έντονες αλλά μετρημένες απόψεις για την πολιτική στη χώρα του. Οι Κυπραίοι που ξέρει μάλλον δεν τα έχουν υπόψη τους όλα αυτά – το όνομά του το αλλάζουν αυθόρμητα σε “Μάριος” γιατί είναι πιο εύκολο.
Πόσους στ’ αλήθεια “ξένους” ξέρουμε και σε πόσους δώσαμε την ευκαιρία να γινούν κάτι περισσότερο από ξένοι; Θα ερχόταν κάποιος να κάτσει να πιει καφέ εκεί που πάμε κι εμείς, ή μας χωρίζουν οι τιμές και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου; Θα μπορούσε να νιώσει άνετα ή θα τον στραβοκοιτάζαμε για να καταλάβουμε, σαν σε καφενέ χωρκού ποιου γιος ένει τζαι πόθθεν ήρτε;
Τα σκεφτόμουν αυτά προχτές, βλέποντας τους συγκάτοικους στο διαμέρισμα απέναντι από το δικό μου, έναν Κινέζο και έναν Ινδό, έτσι, χωρίς όνομα, προσδιορισμένους μόνο από την εθνικότητά τους. Μιλούμε για ενσωμάτωση στην κοινωνία, μιλούμε για “σεβασμό στη χώρα που σε φιλοξενεί” αλλά πότε τους ενσωματώσαμε; Πότε τους φιλοξενήσαμε; Πότε, τελικά, τους είδαμε σαν ξεχωριστά άτομα και όχι σαν μονάδες σε παιχνίδια πολιτικής;

Δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου 2011.

You May Also Like

Πολυκατοικίες και εξοχικά

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Έξω από τη Μόσχα απλώνονται, η μια μετά την άλλη, ...

“Άι ρουλ Σάιπρους”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αυτή η φράση στον τίτλο λέγεται πως ακούστηκε από το ...

Brave New Cypriots

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αντί στήλης σήμερα, ας δούμε πώς ο Άλντους Χάξλεϋ ενέταξε, ...

I want to live in the buffer zone

23.10.2011 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το περασμένο Σάββατο, το πολύ 30 άτομα και από ...

Πλανήτης Βρυξέλλες

Στους δρόμους γύρω από το Συμβούλιο, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άνθρωποι μιλούν ...

Όχι άλλους ήρωες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι έγινε από πέρσι; Τι άλλαξε από πέρσι; Οι κομματάρχες ...

X