Εμπρός για μουσείο

Έτοιμα όλα για να βγουν σε προσφορές για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου εντός Απριλίου – το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 – την ανάγκη για επίσπευση επισημαίνει ο Χ. Στυλιανίδης

Στα 111 εκατομμύρια ανέρχεται η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Στο ποσό περιλαμβάνεται η δαπάνη για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός Απριλίου, η δαπάνη του έργου και η δωδεκαετής συντήρησή του.Η ανέγερση του μουσείου αναμένεται να ξεκινήσει το 2013 και να ολοκληρωθεί το 2017. Το ποσό, αποκλειστικά για την ανέγερση του κτηρίου, ανέρχεται στα 95 εκατομμύρια ευρώ.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το έργο, το 2013 θα δοθούν τα πρώτα 19 εκατομμύρια ως προκαταβολή και για την εκτέλεση των πρώτων εργασιών. Το 2014 θα καταβληθούν 32,5 εκατομμύρια, το 2015 30,5 εκατ. ευρώ και το 2016 12,5 εκατ. ευρώ. Το 2017 θεωρείται χρονιά ολοκλήρωσης του έργου, οπότε θα καταβληθεί το τελικό ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ.

Ο διαγωνισμός

Για το κτήριο που θα στεγάσει τις κυπριακές αρχαιότητες θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εντός Απριλίου, «ίσως και την ερχόμενη βδομάδα», ανέφερε στον «Π» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Μάκης Κωνσταντινίδης. Ο κ. Κωνσταντινίδης προεδρεύει και της κριτικής επιτροπής η οποία θα λάβει την απόφαση για το αρχιτεκτονικό γραφείο που θα αναλάβει εν τέλει το έργο.Στην ειδική κριτική επιτροπή συμμετέχουν ακόμη η διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρία Χατζηκωστή και εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας η Αθηνά Παπαδοπούλου. Συμμετέχουν επίσης η Αθηνά Αριστοτέλους του τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου εκ μέρους του τμήματος Δημοσίων Έργων, ο Ευάγγελος Λοϊζίδης του Γραφείου Προγραμματισμού, ο ‘Αγγελος Κτωρίδης του ΕΤΕΚ, ο Γρηγόρης Πατσαλοσαββής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και ο Χρίστος Παναγιωτίδης του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών. Στον προϋπολογισμό του έργου προνοείται το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ ως αμοιβή στην κριτική επιτροπή. Αφού οι ενδιαφερόμενοι αρχιτεκτονικοί οίκοι δηλώσουν ενδιαφέρον, η κριτική επιτροπή θα καταλήξει με μια μικρή λίστα υποψηφίων, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν τις αρχιτεκτονικές τους προτάσεις. Μεταξύ των προϋποθέσεων για τους αρχιτεκτονικούς οίκους που θα συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό, θα είναι η εμπειρία τους στην ανέγερση μουσείων.Αξίζει να αναφερθεί πως το κτηριολογικό πρόγραμμα έχουν καταρτίσει ειδικοί εμπειρογνώμονες για το σχεδιασμό μουσείων. Πρόκειται για τον βρετανικό οίκο Metaphor, ο οποίος διαθέτει στο πορτφόλιό του συνεργασίες με το Βρετανικό Μουσείο, το Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο και άλλα σημαντικά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο.Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου, το ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ θα διατεθεί για τα βραβεία του διαγωνισμού: 300 χιλιάδες για το α΄ βραβείο, 200 χιλιάδες για το β΄ βραβείο, 100 χιλιάδες για το γ΄ βραβείο ενώ το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ θα μοιραστούν σε πέντε (!) επαίνους.

Ανάγκη επίσπευσης

Το θέμα του Κυπριακού Μουσείου συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο η ανέγερση του Μουσείου θα ξεκινήσει το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2017. «Ενώ το χρονοδιάγραμμα εκ πρώτης όψεως εμφανίζεται σοβαρό, φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην υλοποίηση μόλις το 2015», ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Χρήστος Στυλιανίδης.Μιλώντας στον «Π», ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως «θα ασκήσουμε πίεση για επιτάχυνση της διαδικασίας, γιατί φαίνεται πως δεν το αντιλαμβάνονται ως έργο προτεραιότητας». Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε και για απόψεις στα όρια του «αρχοντοχωριατισμού», να μιλάμε, όπως είπε, για Μέγαρα τη στιγμή που δεν έχουμε ένα αρχαιολογικό μουσείο. «Δυστυχώς η Κυβέρνηση κινείται με γραφειοκρατικές διαδικασίες άλλων εποχών», σχολίασε ακόμη. «Εδώ εγείρεται το ερώτημα, γιατί επιμέναμε να αναπαλαιώσουμε τα κτήρια των μεταναστών και το κτήριο του τμήματος Μετανάστευσης όταν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να κατεδαφιστούν;».

Μερόπη Μωυσέως

Δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου 2011 στο «Π»

 

You May Also Like

Εικονομαχίες

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου O Παρθενώνας συγκρούεται με το Άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ ο ...

ΚΥΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ | Εντυπώσεις ενός πνιγμένου

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μελέτη Ο Δημήτρης Μελέτης συνάντησε τον σκηνοθέτη Κύρο Παπαβασιλείου στο Φεστιβάλ ...

Grand Prix στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνας

O Κώστας Σεβέρης παρέλαβε από τον πρόεδρο του Europa Nostra, Πλάθιντο Ντομίνγκο, το Grand ...

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ| Ας προσεγγίσουμε τον κόσμο ως ευγενείς

Γράφει η Άρτεμις Χρυσοστομίδου, Συγγραφέας Στρατιές επιστημόνων παλεύουν να μεταφέρουν μέσα από μερικά κυβικά ...

«Χέρι» στον πολιτισμό

Με επιτόκιο 0,5% περιμένουμε να χτίσουμε μουσείο Στη Βουλή η διαχείριση του ταμείου για ...

Τι θα έβαζες σε μια χρονοκάψουλα που θα σταλεί στη Σελήνη;

Το 2019 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την προσεδάφιση στη Σελήνη, ένα γεγονός που αποτελεί ...

X