Τρεις πρωτεύουσες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης 19.6.2011

Και κάπως έτσι και η Λευκωσία ξεκίνησε την εκστρατεία για να γίνει μία από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2017 με την υποστήριξη της Λάρνακας και απέναντι στη Λεμεσό και στην Πάφο.

Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε τα δημαρχεία της Κύπρου να συνεργαστούν σε μια υποψηφιότητα. Από τη μια γιατί, άντε μετά να αποφασίσουν μεταξύ τους ποιον να υποστηρίξουν, αλλά κυρίως γιατί ο ανταγωνισμός δεν είναι κακό πράγμα και είναι αναπόφευκτος. Γιατί είναι μια καλή ευκαιρία για τις πόλεις να σκεφτούν καλά και εις βάθος ποια είναι η ταυτότητά τους για να μπορέσουν να την προωθήσουν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η τελική επιλογή θα γίνει το 2013. Μέχρι τότε, και μόνο η διαδικασία για την προετοιμασία της υποψηφιότητας είναι ένα βήμα μπροστά. Γιατί σημασία εδώ έχει [και] το ταξίδι.

Ήδη η δήμαρχος Λευκωσίας βλέπει το εγχείρημα ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί η σημειολογία της πόλης. Το λογότυπο, από το οποίο λείπει η μια πλευρά των τειχών με την προοπτική της αναδημιουργίας της να προκύπτει από τα χρώματα που το αποτελούν και προεξέχουν, αντικατοπτρίζει μεν τη ρευστότητα της πόλης αλλά στέλνει και ένα ανησυχητικό μήνυμα για το ποια πλευρά «μάς» αφορά.

Για την υποψηφιότητα της Λεμεσού, ο δήμαρχος ανακοίνωσε τη δημιουργία ιστοσελίδας και παρουσίασε το λογότυπο το οποίο βασίζεται σε ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά του πάρκου της Επίχωσης, αξιοποιώντας έτσι τη δυναμική τής πόλης στη δημιουργία σημείων και εικόνων αναφοράς.

Η Πάφος ήδη προωθεί την υποψηφιότητά της με έξυπνες, ολοσέλιδες διαφημίσεις που επιχειρούν να [επανα]καθορίσουν την εικόνα μιας πόλης που παραμένει άγνωστη και αόρατη στους περισσότερους από εμάς. Γι’ αυτό και ο δήμαρχος αποκάλεσε την προσπάθεια «πανεπαρχιακή», καθώς η Πάφος σχεδόν προσπαθεί να δημιουργηθεί από την αρχή.

Και οι τρεις πόλεις προσπαθούν να υπογραμμίσουν το κοινό στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας και της πολυχρωμίας, εκμεταλλευόμενες ένα χαρακτηριστικό της Κύπρου που σπάνια χρησιμοποιούμε σε συνολικό επίπεδο. Όμως, κανείς από τους τρεις επικεφαλής δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, πέρα από το να καλέσει τον κόσμο και τους άλλους φορείς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια με μια γλώσσα που ακούγεται λίγο παλαιοκομματική [ναι, αυτή η λέξη το αποδίδει].

Γι’ αυτό, καιρός για δράσεις και πρωτότυπες εκδηλώσεις. Από τώρα. Γιατί κακό δεν κάνουν και γιατί αν δεν καταλάβουν οι κάτοικοι πως η πόλη τους θέλει να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα, πώς θα το καταλάβουν οι ειδικοί από την ΕΕ;

You May Also Like

Νοσταλγοί της λύσης

Για ακόμα μια φορά την περασμένη Κυριακή, οι ρομαντικοί ήταν έξω από το Λήδρα ...

Έλα δούλεψε μια μέρα…

Πολύς κόσμος δουλεύει αυτές τις μέρες πάνω στο γεφύρι της πλατείας Ελευθερίας. Και έχει ...

Σε νοιάζει;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Γιατί μας νοιάζει άραγε το Κυπριακό; Ή μάλλον, γιατί να ...

Ιστορίες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κάθε χρόνο οι πρόσφυγες από την Άσσια και τα παιδιά ...

Δαμαί έσιει δράκους*

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι ταράτσες και οι πάνω όροφοι των εμπορικών κέντρων, των ...

Αμόρφωτοι αιώνες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ένιωσα τρομερά αμόρφωτος στον Παρθενώνα. Γιατί, στα 33 και βάλε, ...

X