Τρεις πρωτεύουσες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης 19.6.2011

Και κάπως έτσι και η Λευκωσία ξεκίνησε την εκστρατεία για να γίνει μία από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2017 με την υποστήριξη της Λάρνακας και απέναντι στη Λεμεσό και στην Πάφο.

Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε τα δημαρχεία της Κύπρου να συνεργαστούν σε μια υποψηφιότητα. Από τη μια γιατί, άντε μετά να αποφασίσουν μεταξύ τους ποιον να υποστηρίξουν, αλλά κυρίως γιατί ο ανταγωνισμός δεν είναι κακό πράγμα και είναι αναπόφευκτος. Γιατί είναι μια καλή ευκαιρία για τις πόλεις να σκεφτούν καλά και εις βάθος ποια είναι η ταυτότητά τους για να μπορέσουν να την προωθήσουν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η τελική επιλογή θα γίνει το 2013. Μέχρι τότε, και μόνο η διαδικασία για την προετοιμασία της υποψηφιότητας είναι ένα βήμα μπροστά. Γιατί σημασία εδώ έχει [και] το ταξίδι.

Ήδη η δήμαρχος Λευκωσίας βλέπει το εγχείρημα ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί η σημειολογία της πόλης. Το λογότυπο, από το οποίο λείπει η μια πλευρά των τειχών με την προοπτική της αναδημιουργίας της να προκύπτει από τα χρώματα που το αποτελούν και προεξέχουν, αντικατοπτρίζει μεν τη ρευστότητα της πόλης αλλά στέλνει και ένα ανησυχητικό μήνυμα για το ποια πλευρά «μάς» αφορά.

Για την υποψηφιότητα της Λεμεσού, ο δήμαρχος ανακοίνωσε τη δημιουργία ιστοσελίδας και παρουσίασε το λογότυπο το οποίο βασίζεται σε ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά του πάρκου της Επίχωσης, αξιοποιώντας έτσι τη δυναμική τής πόλης στη δημιουργία σημείων και εικόνων αναφοράς.

Η Πάφος ήδη προωθεί την υποψηφιότητά της με έξυπνες, ολοσέλιδες διαφημίσεις που επιχειρούν να [επανα]καθορίσουν την εικόνα μιας πόλης που παραμένει άγνωστη και αόρατη στους περισσότερους από εμάς. Γι’ αυτό και ο δήμαρχος αποκάλεσε την προσπάθεια «πανεπαρχιακή», καθώς η Πάφος σχεδόν προσπαθεί να δημιουργηθεί από την αρχή.

Και οι τρεις πόλεις προσπαθούν να υπογραμμίσουν το κοινό στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας και της πολυχρωμίας, εκμεταλλευόμενες ένα χαρακτηριστικό της Κύπρου που σπάνια χρησιμοποιούμε σε συνολικό επίπεδο. Όμως, κανείς από τους τρεις επικεφαλής δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, πέρα από το να καλέσει τον κόσμο και τους άλλους φορείς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια με μια γλώσσα που ακούγεται λίγο παλαιοκομματική [ναι, αυτή η λέξη το αποδίδει].

Γι’ αυτό, καιρός για δράσεις και πρωτότυπες εκδηλώσεις. Από τώρα. Γιατί κακό δεν κάνουν και γιατί αν δεν καταλάβουν οι κάτοικοι πως η πόλη τους θέλει να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα, πώς θα το καταλάβουν οι ειδικοί από την ΕΕ;

You May Also Like

Ώρα να σοβαρευτούμε

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Επιστρέφαμε με τρία αυτοκίνητα μια Κυριακή απόγευμα από την παραλία, ...

Under construction

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πήραμε από εκεί άπειρες εφημερίδες στις 5 το πρωί, έτοιμους ...

Κατεχόμενοι στα εύκολα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ενώ στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη ακόμα ένας ...

Πάμε μαζί στις Φοινικούδες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Η Λάρνακα κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού είναι ό,τι πιο ...

Τα γενέθλια της ποιας;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα αποφάσισε πρόσφατα να ταράξει τα νερά όπως ...

Ο πολεμιστής στο άλογο

«Δεν θέλω να τα βλέπω, όποτε πρέπει να περάσω από την πλατεία δεν βλέπω ...

X