Tokyo Tonight

Το βίντεο της Αικατερίνης Γεγησίαν με τίτλο Tokyo Tonight δίνει συνέχεια στην ομαδική έκθεση της Omikron Gallery με τίτλο Πενταλογία. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ όπου πέντε καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μορφή βίντεο, για μια βδομάδα έκαστος.

Από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 8 του μήνα η Ελληνίδα Αικατερίνη Γεγησιάν παρουσιάζει -εκθέτοντας για πρώτη φορά στην Κύπρο- το Tokyo Tonight (2003).

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας βίντεο. Με μια στατική λήψη, η καλλιτέχνης αιχμαλωτίζει στο φακό της ένα τρένο εν κινήσει. Η ηχητική συνοδεία τριών διαφορετικών μονολόγων από τρεις αγνώστους που μιλούν σε διαφορετικές γλώσσες, από την πιο οικεία ως την πιο άγνωστη, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Μέσα από αυτή της τη δουλειά η καλλιτέχνης εξετάζει το πώς η ψηφιακή εναλλαγή των εικόνων επηρεάζει την αντίληψη του ανθρώπου και κατά προέκταση, την αφήγηση.

Η Γεγησιάν ερευνά τους τρόπους με τους οποίους μια εικόνα μπορεί να οδηγήσει τον θεατή σε εκατομμύρια μικρές αφηγήσεις και παράλληλα, πώς ο ήχος μπορεί να δημιουργήσει άλλες εικόνες. Η επαναλαμβανόμενη εικόνα του τρένου θέτει ερωτήματα για τη δομή ενός χώρου αλλά και για τη σχέση πλαισίου (frame) και περιεχομένου (content).

Η Αικατερίνη Γεγησιάν (γεν.1976, Θεσσαλονίκη) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Το 2010 ξεκίνησε τη Διδακτορική Διατριβή της στο University of Westminster (Λονδίνο). Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και μπιενάλε σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβεία & χορηγίες: Arts & Humanities Research Council, Arts Council England, Visiting Arts, Picture This Moving Image Agency, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έργα σε συλλογές: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πολύπλευρο έργο της Γεγησιάν διαπραγματεύεται την πλαστικότητα της κινούμενης εικόνας, ήχου, φωτογραφίας και κειμένου, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ τοπίου, μνήμης και αφηγηματικότητας. Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα–Θεσσαλονίκη).

H Πενταλογία συνεχίζεται με τα videos των καλλιτεχνών:
Μαρία Θεοδωράκη | 12 – 19 Ιουλίου 2011
Σωκράτης Σωκράτους | 21 – 28 Ιουλίου 2011

+ Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-13:00 και 16:00-20:00, Σάββατο: 10:00-14:00. Πληροφορίες τηλ. 22678240 και www.omikrongallery.com.

You May Also Like

Το ΕΚΑΤΕ θέτει θέμα λειτουργίας της Επιτροπής για Μπιενάλε

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (Ε.ΚΑ.ΤΕ) θέτει θέμα για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής για ...

Ξεκίνησε ο διάλογος για το Αρχαιολογικό Μουσείο

«Δεν μπορώ να διασφαλίσω ότι τα 40 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν για τον σκοπό ...

Ντομικαντέρ για τους μετανάστες στη Μεσόγειο στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης Από το 2000 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 22.000 μετανάστες ...

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στα χαρακώματα στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο ...

Σατιρικό, Ένα, ΕΘΑΛ και Σκάλα κατά της «Θυμέλης»

Ομαδικά αντέδρασαν τα τέσσαρα θεατρικά σχήματα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Γ΄, το οποίο ...

Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Τέντα» στην Καλαβασό

Θέατρο, μουσική, χορό, εργαστήρια, διαλέξεις και ξεναγήσεις προσφέρει το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Τέντα» το ...

X