Κηδεύεται σήμερα ο Μιχάλης Κακογιάννης

Eλλάδα και Κύπρος αποχαιρετούν σήμερα τον Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Κύπριος -αλλά αυτοπροσδιοριζόμενος φιλέλλην- σκηνοθέτης κηδεύεται στις 16:00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην οδό Σκουφά.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης θα ταφεί -όπως ήταν η επιθυμία του- στον περίβολο του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, επί της λεωφ. Πειραιώς. Στον αύλειο χώρο του ιδρύματος που φέρει το όνομά τους, τάφηκαν επίσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Φιλοθέη, και ο Ιωάννης Λάτσης στην Κηφισιά, με βάση νομοθετική ρύθμιση του ’84, για προσωπικότητες που έχουν προσφέρει σε ιδρύματα τα οποία φέρουν το όνομά τους.

Η κηδεία θα γινόταν δημοσία δαπάνη, ωστόσο σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, η οικογένεια και το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τονίζουν ότι επιθυμία τους είναι να κρατηθεί ο τίτλος αλλά τα χρήματα να αποδοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού. Στην ανακοίνωση ευχαριστούν τη Πολιτεία για την τιμή και την αναγνώριση στο πρόσωπο και το έργο του σκηνοθέτη, με την απόφαση να πραγματοποιηθεί η κηδεία του με έξοδα του Δημοσίου.

Την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν στην νεκρώσιμο ακολουθία η υπουργός Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, με τις οποίες ο Μιχάλης Κακογιάννης διατηρούσε και φιλικές σχέσεις. Τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου.

Από την Κύπρο θα ταξιδέψει για την κηδεία και εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού, της πόλης όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 17 του χρόνια ο Μιχάλης Κακογιάννης. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, οι σημαίες του Δημοτικού Μεγάρου και όλων των ιδρυμάτων του Δήμου Λεμεσού θα είναι μεσίστιες.

Δωρεά στο Ίδρυμα

Μετά από πολλαπλά αιτήματα, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανακοίνωσε χθες ότι για όσους θα ήθελαν αντί για στεφάνι να προσφέρουν δωρεά στο ΙΜΚ, ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός είναι:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αριθμός Λογαριασμού 708/296 004-47
IBAN code GR1701107080000070829600447
SWIFT code ETHNGRAA

Απαραίτητη είναι η αναγραφή του ονόματος, της διεύθυνσης και του τηλεφώνου του αποστολέα.

Επίσης έχουν ανοίξει βιβλία συλλυπητηρίων στο σπίτι του και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης καταλείπει δύο αδελφές, τη Στέλλα Σουλιώτη που διαμένει στη Λεμεσό, και τη Γιαννούλα Wakefield, η οποία ζει στο Παρίσι.

 

Ανάμεσα σε ένα θέατρο και ένα σινεμά

Το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μιχάλης Κακογιάννης στην οδό Όθωνος και Αμαλίας γωνία, βρισκόταν ανάμεσα σε ένα θερινό κινηματογράφο και σε ένα φημισμένο για την εποχή του θέατρο. Εκεί ο μεγάλος σκηνοθέτης γνώρισε τη μαγεία του σινεμά. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας του δικηγόρου Παναγιώτη Κακογιάννη και της Αγγελικής. Μεγάλη του αδερφή, η Στέλλα Σουλιώτη, η πρώτη γυναίκα δικηγόρος, η πρώτη γυναίκα υπουργός και η μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας. «Ζούσαμε τότε στον πάνω όροφο» σημείωσε στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Μιχάλης Κακογιάννης – Σε πρώτο πλάνο» στην οποία περιγράφει τις παιδικές και νεανικές του αναμνήσεις: «Η τάση μου για τη σκηνοθεσία είχε αρχίσει από εκείνα τα πρώιμα χρόνια. Στο σπίτι μας, από την τραπεζαρία βγαίναμε σ’ ένα ταρατσάκι. Αυτό ήταν η τέλεια σκηνή και επέμενα στις παραστάσεις μου να συμβάλλουν και τα αδέλφια μου. Ανεβάζαμε έργα που έγραφα εγώ. Η μάνα μου αντιμετώπιζε τις θεατρικές μου απόπειρες με χαμόγελο, διασκεδάζοντας. Ο πατέρας μου ήταν λίγο ανήσυχος ως προς τις καλλιτεχνικές μου τάσεις, τις οποίες δεν ενεθάρρυνε καθόλου».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ερευνητή Τίτο Κολώτα, ο Παναγιώτης Κακογιάννης όχι μόνο είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες αλλά πήρε μέρος ο ίδιος, σε δυο τουλάχιστον ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις: η πρώτη (Δνις Τζάκσον) δόθηκε το 1915 υπέρ του Σώματος Προσκόπων Λεμεσού, πριν ακόμη ο Μιχάλης γεννηθεί, στο Θέατρο Χατζηπαύλου. Η δεύτερη (Εσπερίς των Δικηγόρων) τον Φεβρουάριο του 1938, λίγο πριν ο σκηνοθέτης αναχωρήσει για σπουδές στην Αγγλία. Από το μπαλκόνι του σπιτιού του ο μικρός Μιχάλης είχε τη δυνατότητα να βλέπει κρυφά τα βράδια σινεμά από τον θερινό κινηματοθέατρο «Διονύσια», που βρισκόταν ακριβώς απέναντι και που του σημάδεψε από νωρίς τη ζωή.
Όσο για τις πρώτες του κινηματογραφικές αναμνήσεις, τις είχε από το Θέατρο Χατζηπαύλου στην οδό Αγίου Ανδρέου, λίγα μέτρα από το σπίτι του, όπου έδινε παραστάσεις ο κινηματογράφος «Πανόραμα» των αδελφών Χρυσοχού, που πρώτος προμηθεύτηκε μηχανήματα ομιλούντα κινηματογράφου, το 1932.
Το πατρικό σπίτι στέκει ακόμη στην οδό Όθωνος. Το Θέατρο Χατζηπαύλου κατεδαφίστηκε. Και ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε.

You May Also Like

Pafos Aphrodite Festival με «Μάκβεθ» και αυτοκριτική

Στη δυσκολία του Δήμου Πάφου να εδραιώσει τον θεσμό του Pafos Aphrodite Festival, στο ...

«Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2020»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Θέατρο ...

Ο Ανδρέας Πάντζης πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Δράμας

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης είναι ο πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ ...

Ο νέος θίασος του ΘΟΚ /2014-2015

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 24 ηθοποιών που θα απαρτίζουν τον θίασο του ΘΟΚ για ...

Παρουσίαση βιβλίου | «Επιβάτες φορτηγών», του Κώστα Λυμπουρή

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκαλί Αγλαντζιάς παρουσιάζεται την Παρασκευή, 12 Μαΐου, το νέο μυθιστόρημα του ...

Συνεχείς επιτυχίες για το Attenberg

Tο μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ Νέοι Ορίζοντες, στο Βρόκλαφ της Πολωνίας, απέσπασε η ταινία ...

X