Στην τριάδα του LUX η ταινία Attenberg

Η ταινία Attenberg, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, είναι μία από τις τρεις τελικές υποψήφιες για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Lux.

Το βραβείο διεκδικούν επίσης η ταινία «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέν Γκεντιγκιάν από τη Γαλλία και η ταινία «Play» του Ρούμπεν Οστλουντ, μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Δανίας και Σουηδίας.

Η ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη κατάφερε να αφήσει πίσω της ταινίες σπουδαίων δημιουργών όπως Το Άλογο του Τορίνο του Μπέλα Ταρ, το Essential Killing του Γερζί Σκολιμόφσκι, το La Havre του Άκι Καουρισμάκι, το Habemus Papam του Νάνι Μορέτι και το Πίνα του Βιμ Βέντερς.

Οι ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η τελική επιλογή θα γίνει τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη, οπότε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν ποια από τις τρεις ταινίες θα λάβει το βραβείο.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι υποψήφιες ταινίες πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν, το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει τη ματιά των Ευρωπαίων: της ζωής τους, των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας.

Όπως και με προηγούμενους νικητές, η ταινία που θα κερδίσει το φετινό βραβείο θα έχει οικονομική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένου του υποτιτλισμού της σε 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προσαρμογής της για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης, καθώς και την παραγωγή ενός 35λεπτου αντίτυπου για κάθε χώρα ή την υποστήριξη της κυκλοφορίας ενός DVD.

You May Also Like

ΘΟΚ: Έμμεση λογοκρισία και παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης το «όχι» του Δήμου Σωτήρας

Με ιδιαίτερη έκπληξη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε από το Δήμο Σωτήρας ότι το τοπικό Συμβούλιο ...

«Ο Κόκκος» | Νέο έργο από την ομάδα χορού Αέλιον

Η Αλεξία Περδικάκη, η Ράνια Γλυμίτσα, ο Φώτης Νικολάου, ο Χάμιλτον Μοντέιρο και η ...

Κύπριοι εικαστικοί στο Λονδίνο

Την εικαστική τους δουλειά στο Λονδίνο παρουσιάζουν από τις 16 Απριλίου τρεις νέοι Κύπριοι ...

Η Rocío Toral Mancheno στον ARTo

Το ίδρυμα ARTos φιλοξενεί στις 15 Ιουνίου για ένα βράδυ μόνο, την προσωπική έκθεση ...

Κέρδισε το στοίχημα της Επιδαύρου ο ΘΟΚ

«Γέλασαν και χειροκρότησαν όπως πριν από 20 χρόνια» ήταν ο χθεσινός τίτλος της εφημερίδας ...

Οι “Πολυαγαπημένες μέρες” προβάλλονται στο Λονδίνο

Το δημιουργικό  ντοκιμαντέρ “Πολυαγαπημένες μέρες” του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη, προβάλλεται στο σινεμά Art Ηouse Crouch ...

X