«Ανοιχτά Εργαστήρια» τον Οκτώβρη

Στην κατεχόμενη και την ελεύθερη εντός των τειχών Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί φέτος η διοργάνωση των «Ανοιχτών Εργαστηρίων», στα τέλη του ερχόμενου Οκτώβρη.

Στην πέμπτη τους διοργάνωση, τα «Ανοιχτά Εργαστήρια εντός των Τειχών» περνούν και πάλι τη διαχωριστική γραμμή της οδού Λήδρας και παρουσιάζουν την εικαστική δημιουργία και της άλλης πλευράς. Τα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης όπου συμμετέχουν περί τους 20-25 καλλιτέχνες (δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική λίστα) θα τελέσει στις 27 Οκτωβρίου η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.

Ο θεσμός

Στα Ανοιχτά Εργαστήρια συμμετέχουν καλλιτέχνες οι οποίοι διατηρούν τα εργαστήριά τους στην εντός των Τειχών Λευκωσία, κατεχόμενη και ελεύθερη, Κύπριοι ή όχι. Η φετινή είναι η πέμπτη στη σειρά διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να βρεθεί «στο παρασκήνιο» της δημιουργικής διαδικασίας. Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2002 και ακολούθησαν ανοιχτά εργαστήρια τον Οκτώβριο του ’04, τον Νοέμβριο του ’06 και τον Οκτώβριο του ’08.

Η φετινή διοργάνωση εξασφάλισε τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας και των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ενώ συγκροτείται πλέον ως «μη κερδοσκοπική πολιτιστική οργάνωση» με νομική υπόσταση. Φετινός επιμελητής του φεστιβάλ «Open Studios 2011» είναι ο εικαστικός-σχεδιαστής Σάββας Κουρέας, ο οποίος μιλώντας στον «Π» έδωσε κάποιες πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και η αναβίωση του ζωντανού πολιτιστικού χαρακτήρα της παλιάς Λευκωσίας εντός των Τειχών, και στις δύο πλευρές, μέσα από μια σύγχρονη καλλιτεχνική συνάντηση κοινού και καλλιτεχνών στην εντός των Τειχών Λευκωσία», ανέφερε ο Σ. Κουρέας. Στο φετινό Open Studios συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Χρίστος Χρίστου, Έφη Ανδριανού, Πόλα Χατζήπαπα, Λία Βογιατζή, Sinem Ertaner, Sergio Petrino, Σιμώνη Συμεωνίδου, Αγγέλω Ευαγγέλου και άλλοι.

Ο Σ. Κουρέας μάς επισήμανε ότι η λίστα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα οριστικοποιηθεί εντός της βδομάδας. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 και 30 Οκτωβρίου και τα εργαστήρια θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Σύμφωνα με τον Σ. Κουρέα, φέτος θα πραγματοποιηθούν 5-6 οργανωμένες ξεναγήσεις στην ελεύθερη και την κατεχόμενη Λευκωσία, από άτομα που γνωρίζουν τη δουλειά τού κάθε καλλιτέχνη, ώστε οι επισκέπτες να μαθαίνουν περισσότερα απ’ όσα θα βλέπουν στα εργαστήρια.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 27 Οκτωβρίου στην αίθουσα Ειρήνη της οδού Λήδρας, η οποία θα λειτουργεί ως «έδρα» της διοργάνωσης: εκεί θα εκτεθούν έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στα Ανοιχτά Εργαστήρια, μεταξύ των οποίων του ίδιου του επιμελητή, ο οποίος θα λειτουργεί και ως «συντονιστής» της διοργάνωσης, παρέχοντας πληροφοριακό υλικό στο κοινό.

+ Για πληροφορίες σχετικά με τα «Ανοιχτά Εργαστήρια» τηλ. 99516799 και openstudiosnicosia@hotmail.com.

Από την έντυπη έκδοση του ΠΟΛΙΤΗ, 30 Αυγούστου 2011.

You May Also Like

Για την καβαφική επέτειο

Γράφει η Στέλλα Αλεξίου, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Ο Κ.Π. Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου ...

Η τέχνη που μας ενώνει

Σπουδαία έργα μουσειακής αξίας, τα πλείστα από τα οποία βρίσκονταν στη συλλογή της Δημοτικής ...

Δωρεάν είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ελεύθερη είναι σήμερα, 18 Απριλίου, η είσοδος σε Μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο ...

Κόλιν Φάρελ και Ντάνι Ντε Βίτο συμπληρώνουν το «Ντάμπο»

Μετά την Εύα Γκριν φαίνεται πως έχουμε έτοιμη την πρωταγωνιστική τριάδα για τη ζωντανή ...

Docs Talk 2016

Στο πλαίσιο του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού» (1 – 8 Aυγούστου 2016), διοργανώνεται ...

«Μ. Τζάκσον Αθάνατος»: άλμπουμ μετά θάνατον

«Αθάνατος» [The Immortal] είναι ο τίτλος του άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον που θα κυκλοφορήσει ...

X