Τέχνη σε κρίση

«Δεν θέλουμε χαμηλόμισθους και ανειδίκευτους εργάτες να μεταφέρουν έργα του Πικάσο». Με την απόλυτη αυτή θέση του προέδρου της Ένωσης των Μεταφορέων που εργάζονται στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, η κρίση στην αγορά την τέχνης αποκτά και απτές αποδείξεις.

Η δήλωση του Τζέισον Άιντι στη βρετανική εφημερίδα Independent έγινε μετά τις «απειλές» (;) του οίκου ότι θα αντικαταστήσει τους ειδικούς μεταφορείς έργων τέχνης, με ανειδίκευτο -και άρα χαμηλόμισθο- προσωπικό. Κι όλα αυτά, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του οίκου για το 2010, οπότε αντίθετα με ό,τι θα ανέμενε κάποιος, είχε μικρή αύξηση πωλήσεων φτάνοντας στα 4.8 δις δολάρια.
Όλα αυτά, την ώρα που στην Κύπρο έχει ήδη ανακοινωθεί η διεξαγωγή δύο δημοπρασιών το ερχόμενο φθινόπωρο, και έπονται άλλες.

Κρίση και ευκαιρία
«Φυσικά υπάρχει κρίση στην αγορά τέχνης», αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή. «Ωστόσο η κρίση δημιουργεί και προϋποθέσεις για έργα σε τιμές ευκαιρίας», συμπληρώνει.
Όσο για το λόγο για τον οποίο συνεχίζονται οι δημοπρασίες, αυτές οφείλονται κυρίως στην αυξημένη προσφορά. Πολλοί συλλέκτες έργων τέχνης έχουν την ανάγκη να πουλήσουν αυτό το διάστημα. Οπότε αυτό που χρειάζεται είναι ο δημοπράτης να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα βοηθήσουν και στη ζήτηση. Και για να υπάρξει ζήτηση, πρέπει να υπάρχουν έργα σε τιμή ευκαιρίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι αξίες των έργων έχουν μειωθεί κατά 50%». Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως καταργείται και το περίφημο σλόγκαν «η επένδυση στην τέχνη είναι η καλύτερη επένδυση». Κι αυτό γιατί ένα έργο είναι μοναδικό παγκοσμίως και διατηρεί την τιμή του μακροπρόθεσμα.
«Στόχος κάθε εταιρείας αυτό τον καιρό είναι να μην ανεβαίνει η τιμή του προϊόντος της» (έργου), αναφέρεται ακόμη. Και μάλλον σε αυτό έγκειται η κρίση της αγοράς τέχνης γενικά και του Sotheby’s ειδικότερα.
Η Ένωση Μεταφορέων πάντως δεν ασχολείται με… τρίχες αλλά με εκατομμύρια. Η δουλειά τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αν θυμηθούμε το περιστατικό του 2008 με τον αναγεννησιακό πίνακα του Ντομένικο Μπεκαφούμι, ο οποίος έπεσε από τα χέρια των μεταφορέων και υπέστη ζημιές κατά τη μεταφορά από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Πώς να πεις «no harm done»;

Ζητούνται έργα για το σφυρί
Τις φθινοπωρινές τους δημοπρασίες ετοιμάζουν οι οίκοι Cypria Auctions και Psatharis Auctions και δέχονται έργα από συλλέκτες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Cypria Auctions πούλησε κατά την τελευταία της δημοπρασία με έργα ελληνικής και κυπριακής τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα» ένα έργο του Διαμαντή προς 25 χιλιάδες ευρώ και ένα έργο του Χριστόφορου Σάββα προς 26 χιλιάδες ευρώ. Ο δε Ψαθάρης πούλησε έναν «Κάσσιαλο» προς 22 χιλιάδες ευρώ.

  • Για κατάθεση έργων στον οίκο Psatharis Auctions: info@psatharis-auctions.com.cy και τηλ. 24621109 (Λάρνακα), 0030 210 8676457, 0030 210 8659197, 0030 6947547827 (Αθήνα), 0044 207 2313922 (Λονδίνο).
  • Για κατάθεση έργων στον οίκο δημοπρασιών Cypria Auctions: info@cypria-auctions.com και 22341122/23 (Λευκωσία), 0030 6948260971 (Αθήνα) και 0044 207794 4949 και 0044 7939067289 (Λονδίνο).

You May Also Like

Τι θα έβαζες σε μια χρονοκάψουλα που θα σταλεί στη Σελήνη;

Το 2019 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την προσεδάφιση στη Σελήνη, ένα γεγονός που αποτελεί ...

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ| Μεταρρύθμιση στον πολιτισμό

Γράφει ο Γλαύκος Κουμίδης, Εικαστικός Ας μην τι άλλο η πανδημία επιβεβαίωσε με δραματικό ...

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ| Η τέχνη το μαγικό φίλτρο της αισιοδοξίας

Γράφει ο Γιώργος Γαβριήλ, Εικαστικός Σίγουρα η πανδημία θα περάσει και θα επιστρέψουμε στην ...

Νέα συνεργασία Αλμοδόβαρ-Μπαντέρας

Η νέα δουλειά του Πέδρο Αλμοδόβαρ έχει τίτλο «La piel que habito» («To δέρμα ...

Στήριξη στον -ζωτικής σημασίας- πολιτισμό

«Οι καλλιτέχνες δεν είναι μόνο απολύτως αναγκαίοι αλλά -ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή- ζωτικής σημασίας». ...

Ερείπια [1990]

Τώρα, τούτη τη στιγμή ακριβώς, σηκώνεται αργά – αργά, πηχτή η άσπρη σκόνη και ...

X