Η 14χρονη Μέλανι Λάμπρου στα Bolshoi

Η Μέλανι ήθελε πάντα να γίνει μπαλαρίνα. Το περασμένο Σάββατο δέχτηκε πρόσκληση από την Ακαδημία των Μπολσόι και είναι η πρώτη Κύπρια φοιτήτρια της περίφημης Σχολής.

 

Δηλώνει πανέτοιμη. Θα της λείψει η οικογένεια, οι φίλοι, οι δασκάλες της. Όμως, το μπαλέτο είναι ό,τι ήθελε πάντα να κάνει. Ήθελε πάντα να γίνει μπαλαρίνα. Στα 14 της χρόνια, η Μέλανι Λάμπρου επιλέχθηκε ανάμεσα στους καλύτερους για να φοιτήσει στην εκλεκτική Ακαδημία των Μπολσόι, το περίφημο «φυτώριο» χορευτών κλασικού μπαλέτου στον κόσμο.

«Για μένα το μπαλέτο σημαίνει πάρα πολλά, σημαίνει τα πάντα», λέει στον «Π» η νεαρή χορεύτρια, η οποία ξεκινά μια καινούργια ζωή στη Μόσχα τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Μεγάλη δικαίωση
Η Μέλανι Λάμπρου παρακολουθεί μαθήματα μπαλέτου από την ηλικία των 3,5 ετών σε μια από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου στην Κύπρο.
«Όταν την είδα, είπα στη μητέρα της πως η Μέλανι έχει το σωματότυπο για να γίνει μπαλαρίνα. Ευτυχώς, συνέχισε τα μαθήματα και δούλεψε σκληρά», λέει η πρώτη της δασκάλα, Φρόσω Χατζηγεωργίου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο περήφανοι είμαστε», συνεχίζει, εμφανώς συγκινημένη. «Αισθανόμαστε μεγάλη δικαίωση».
Η Μέλανι κατάλαβε από νωρίς πως θέλει να γίνει μπαλαρίνα. Η σχολή μπαλέτου, με δασκάλες την κ. Χατζηγεωργίου και έπειτα τη Μαργαρίτα Μακρίδου, έγινε το δεύτερό της σπίτι. Οι κόποι της ανταμείφθηκαν το περασμένο Σάββατο, όταν έφτασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η πρόσκληση από την Ακαδημία.

Ακρόαση στη Νέα Υόρκη
«Δεν το περίμενα», μας είπε η Μέλανι, ωστόσο στα εντατικά μαθήματα των Μπαλέτων Μπολσόι που παρακολούθησε το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη ήξερε πως τα πήγε πολύ καλά. Πρόκειται για μια σειρά εργαστηρίων που διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι στην αμερικανική μεγαλούπολη τα διάσημα μπαλέτα. Εκεί, οι master teachers από την Ακαδημία της Μόσχας παραδίδουν μαθήματα που λειτουργούν ως ακροάσεις.
Η Μέλανι πήρε υποτροφία για να συμμετάσχει σε αυτό το καλοκαιρινό σχολείο το 2009, όταν συμμετείχε στο Youth American Grand Prix. Δεν παρακολούθησε τα μαθήματα το καλοκαίρι του 2010, γιατί είχε περάσει στους 16 του Paris Opera και ταξίδευε συνεχώς για αυτόν το σκοπό. Μετέφερε την υποτροφία της για το φετινό καλοκαίρι και βρέθηκε για πέντε βδομάδες στη Νέα Υόρκη, από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 5 Αυγούστου. Εκεί εισέπραξε πολλά «μπράβο», και στις παραστάσεις που δίνονταν ανάμεσα στα μαθήματα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ίδια μαθήματα παρακολούθησε και η 15χρονη μπαλαρίνα Μαρία Γερασίμου. Και οι δύο νεαρές έχουν πάρει το πρωτείο στον ετήσιο Παγκύπριο Διαγωνισμό Μπαλέτου.

Ανταμοιβή οι επιτυχίες
Η ζωή στην Ακαδημία των Μπολσόι δεν είναι εύκολη και αυτό το γνωρίζει η Μέλανι. «Είναι ήδη πολύ πειθαρχημένο παιδί», λέει η μητέρα της, Αντιγόνη Σιαρή. «Στη σχολή και στο σπίτι περιβάλλεται από πολλή αγάπη και ενώ οι στερήσεις είναι πολλές, η επιτυχία έρχεται ως ανταμοιβή. Έτσι κι αλλιώς, αυτό ήθελε πάντα, να γίνει μπαλαρίνα», τονίζει η μητέρα της.
Η Μέλανι θα αναχωρήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς για τη μετάβαση και μόνιμη παραμονή της στη Μόσχα χρειάζονται πρώτα κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μέχρι τότε, αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα μαθήματα ρωσικής γλώσσας και δηλώνει έτοιμη για μια νέα αρχή.

Από την έντυπη έκδοση του ΠΟΛΙΤΗ, 31 Αυγούστου 2011.

You May Also Like

73ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ: Από τη ψυχολογική βία του 19ου στην ωμότητα του 21ου αιώνα

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Η καταπίεση πίσω από το ρομαντισμό του 19ου αιώνα, στην ...

Αθωώθηκε… ο Τεντέν στο Κονγκό

Αβάσιμη έκρινε το δικαστήριο των Βρυξελλών την αγωγή που κατέθεσε Κογκολέζος για το τεύχος ...

Κατακεραύνωσε τράπεζες και πολιτικούς ο Κώστας Γαβράς

Στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στην Αθήνα, μίλησε ο Κώστας Γαβράς ...

Έκθεση Κυπρίων σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φωτιστών

Την πρώτη του παγκύπρια έκθεση σκηνογραφίας, κοστουμιού, σχεδιασμού φωτισμού και αφίσας διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο ...

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών και Μάριου Ιωάννου Ηλία στην Ιαπωνία

Η μεγάλη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτιστική διπλωματία στην περίπτωση της Κύπρου ...

X