Holy cartoons! στη Βουλγαρία

«ANTHIVOLA. The Holy Cartoons from Chioniades» είναι ο τίτλος έκθεσης που παρουσιάζεται στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκσι, στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Την έκθεση παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας (National Art Gallery) σε συνεργασία με τη Συλλογή Μακρή-Μαργαρίτη, όπου ανήκουν τα σχέδια των Χιοναδιτών ζωγράφων.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση για τη δουλειά των σπουδαίων ζωγράφων που κατάγονται από το χωριό Χιονάδες της Κόνιτσας η οποία θα διαρκέσει από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2011.

Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας ενώ την επιστημονική επιμέλεια – τόσο της παρουσίασης όσο και του συνοδευτικού καταλόγου – ανέλαβαν οι δρ Ανδρομάχη Κατσελάκη και Μαρία Νάνου.

Στην παρουσίαση εκτίθενται 14 ανθίβολα [ζωγραφικά σχέδια με διάτρητα περιγράμματα που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί ζωγράφοι για να αποτυπώσουν το σχέδιο στην επιφάνεια που ήθελαν να ζωγραφίσουν] και σχέδια εργασίας χιοναδιτών ζωγράφων τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 19ο αιώνα. Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή Μακρή-Μαργαρίτη που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και αποτελείται από ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο ανθιβόλων και σχεδίων εργασίας αγιογράφων της Βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς και από θρησκευτικά έργα γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών τα οποία χρονολογούνται από το 1450 έως τις μέρες μας.

«Από το σύνολο των 48 σχεδίων της Συλλογής επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση 14, των οποίων τα εικονογραφικά θέματα και οι τεχνοτροπικές επιλογές επιβεβαιώνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τοπικών βορειοελλαδικών εργαστηρίων και αυτών της νότιας Βαλκανικής, και αναδεικνύουν τη συμβολή των σχεδίων εργασίας στη διαμόρφωση ενός κοινού εικαστικού ιδιώματος στην εκκλησιαστική ζωγραφική των περιοχών αυτών κατά το 19ο αιώνα» αναφέρουν οι επιμελήτριες στο εισαγωγικό κείμενο του Καταλόγου της έκθεσης.

«Τα ανθίβολα είναι προϊόντα της τέχνης αλλά και ‘συνέκδημοι’ του καλλιτέχνη στο διακόνημά του» αναφέρει στον πρόλογό του στον κατάλογο της έκθεσης και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Χρυσός. «Ετσι, στην καλλιτεχνική δημιουργία της ιστόρησης ιερών προσώπων ο κανόνας και το σχέδιο καθίστανται όχι μόνον ευπρόσδεκτα βοηθήματα, αλλά και συντελεστές ορθοπραξίας, ώστε το εικονογράφημα να υπηρετεί τον στόχο του».
Η έκθεση «ANTHIVOLA. The Holy Cartoons from Chioniades» «προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών στη Σόφια γιατί μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να δούμε και να αποτιμήσουμε τη Βυζαντινή καλλιτεχνική δημιουργία όχι ως art pour l’ art [τέχνη για την τέχνη], αλλά μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό και λειτουργικό πλαίσιο το οποίο υπηρετούσε» καταλήγει.

+ Η τελετή εγκαινίων θα λάβει χώρα στις 23 Αυγούστου 2011 και ώρα 19.30.

NATIONAL ART GALLERY – CRYPT OF ST. ALEXANDER NEVSKI CATHEDRAL
Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 έως Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

www.nationalartgallerybg.org και www.22byzantinecongress.org

Για περαιτέρω πληροφορίες: mvnconsult@gmail.com, +30 210 3635655

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

WORLD PRESS PHOTO 2015

Μια επιλογή απο τους νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας World Press Photo 2015 PHOTO OF ...

Νέο δίσκο δουλεύει ο Jack White

Τον διάδοχο του περσινού Blunderbuss, το οποίο το Rolling Stone κατέταξε ως τρίτο καλύτερο ...

Βραβεία Grammy 2021: Τραγούδι της χρονιάς το «I Can’t Breathe» της H.E.R

Η Αμερικανίδα R&B καλλιτέχνης H.E.R κέρδισε το βραβείο Grammy για Τραγούδι της Χρονιάς με το «I Can’t Breathe». Πρόκειται για έναν ...

Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης

Η ΕΘΑΛ πάει Ριάλτο με το έργο «Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης». Η πρώτη ...

Σάββας Κυριακίδης: «Καμία υποχώρηση» για το COCK

Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει με το ανέβασμα της παράστασης του ΘΟΚ, ...

X