Απειλή για την «πολιτιστική ασφάλεια» της Κίνας η Lady Gaga;

Με έξι «απαγορευμένα» τραγούδια σε μια μακρά λίστα ανεπιθύμητων δυτικών, η Lady Gaga μπορεί να νιώθει ικανοποιημένη ως η μεγαλύτερη πολιτιστική απειλή της Κίνας.

Η γνωστή τραγουδίστρια είναι στην κορυφή της «μαύρης λίστας» με τα 100  τραγούδια που όρισε το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας ως απαγορευμένα, γιατί βλάπτουν την «εθνική πολιτιστική ασφάλεια» [national cultural security].  Πρόκειται για τα τραγούδια The Edge of Glory, Hair, Mary the Night, Americano, Judas και Bloody Mary.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται η Μπιγιονσέ γιατί τραγουδά Girls Run The World, οι Backstreet Boys για το I Want It That Way αλλά και η Kέιτι Πέρι για το Last Friday Night, το οποίο αναφέρεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, απαγορεύεται το «κατέβασμα» [downloading] των 100 τραγουδιών της λίστας γιατί δεν κατατέθηκαν για επίσημη έγκριση από το κράτος.

Τα περισσότερα τραγούδια προέρχονται από την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ ή την Κίνα.

Μουσικές ιστοσελίδες έλαβαν διορία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να αποσύρουν τα επίμαχα τραγούδια. Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, όσοι δεν το κάνουν, κινδυνεύουν να διωχθούν δικαστικά.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε λίστα απαγορευμένων τραγουδιών. Η Lady Gaga είχε περιληφθεί σε άλλη μία, με το τραγούδι Born This Way. Συνολικά, η κυρία Gaga και η Christina Aguilera μοιράζονται την κορυφή με επτά απαγορευμένα τραγούδια έκαστη.

Μάλιστα, η πρώτη λίστα που εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, έθετε εκτός διαδικτύου τα χριστουγεννιάτικα Jingle Bells και Have Yourself a Merry Little Christmas.

Οι 485 εκατ. χρήστες του διαδικτύου δέχτηκαν με ιδιαίτερα σχόλια την είδηση: «Τι υπέροχη χώρα! Όποιος γράφει ένα τραγούδι, θα πρέπει να το καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού για να το τραγουδήσει!», σχολίασε κάποιος.

Η σημαντικότερη ερώτηση ωστόσο ήταν η εξής: «Το Υπουργείο Πολιτισμού θέλει να ακούμε μόνο κόκκινα [επαναστατικά] τραγούδια;».

You May Also Like

Η Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή

Η θρυλική ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή 45 χρόνια μετά μέσω ...

Η «_Λυσιστράτη_» ταξιδεύει στην Πάφο

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παραστάσεων στη Λεμεσό, το κείμενο του Αντώνη Γεωργίου ...

Αντίο, David Edwards

Ο Αμερικανός τραγουδιστής των μπλουζ, Ντέιβιντ «Honey-Boy» Έντουαρτς απεβίωσε στις 29 Αυγούστου σε ηλικία ...

Βραβείο Europa Nostra στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας στη Λευκωσία είναι ενας από τους 29 νικητές ...

Βρετανικό Μουσείο: «Θα εξετάσουμε το αίτημά σας εάν…»

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ...

Κύπρος των περιηγητών και των χαρτογράφων

Την Κύπρο μέσα από τις περιγραφές περιηγητών και τους χάρτες χαρτογράφων από τον 15ο ...

X