«Αυλαία» τον Οκτώβριο για το Θεατρικό Μουσείο

Το παγκύπριο Θεατρικό Μουσείο παίρνει σάρκα και οστά στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» και ξεδιπλώνει την ιστορία του κυπριακού θεάτρου.

 

Τον Οκτώβριο, μετά από πολλές περιπέτειες και προσπάθειες ετών, εγκαινιάζεται το Κυπριακό Μουσείο Θεάτρου στη Λεμεσό.
Οι εργασίες στο χώρο του μουσείου, το οποίο αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολομωνίδης» είναι πυρετώδεις, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τα εγκαίνια.
Για τη δημιουργία και ολοκλήρωση του Θεατρικού Μουσείου, έχουν ενώσει τις γνώσεις -και μάλλον την αγάπη τους για το θέατρο- τρεις γυναίκες: την επίβλεψη του έργου έχει αναλάβει η αρχαιολόγος Σοφία Αντωνιάδου και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης η αρχιτέκτονας Σκεύη Φαραζή. Για τη συλλογή και την επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού, υπεύθυνη είναι η θεατρολόγος Άντρη Κωνσταντίνου.

mouseiotheatrou3Πρώτη γνωριμία
Το μουσείο στεγάζεται στο πρώην λιθογραφείο Κουβά, σε μια αίθουσα βιομηχανικού τύπου, 500τ.μ. Με τη λειτουργία του, αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο κέντρο μελέτης, εκπαίδευσης και θεατρικής ανάπτυξης για όλη την Κύπρο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΘΟΚ στοχεύει στο να αναδείξει σημαντικές πτυχές στην ιστορία του θεάτρου στην Κύπρο. Σημαντικό εργαλείο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει για τους ερευνητές, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν όλο το πολύτιμο υλικό συγκεντρωμένο, αλλά και για τη θεατρική κοινότητα. Κυρίως όμως στοχεύει στο να αποτελέσει κίνητρο για το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα τους νέους ώστε να γνωρίσουν, να αγαπήσουν το θέατρο και, γιατί όχι, να ασχοληθούν με την υποκριτική.

Ζωντανός χώρος
Οι δημιουργοί του Θεατρικού Μουσείου οραματίζονται έναν ζωντανό χώρο ο οποίος δεν θα αποτελέσει απλά μια αποθήκη -σημαντικών οπωσδήποτε- θεατρικών ενθυμημάτων. Αντίθετα, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η λειτουργία ενός Μουσείου το οποίο να μην είναι κλειστό στις συλλογές του αλλά ανοικτό στο κοινό, προβάλλοντας το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανώνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» θεατρικές παραστάσεις από μαθητές σχολείων που θα το επισκέπτονται.

mouseiotheatrou2Χρονική διαδρομή
Το Μουσείο χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Η πρώτη είναι ένα χρονολόγιο με τους σημαντικούς σταθμούς του κυπριακού θεάτρου, δίνοντας βάρος στα γενικά χαρακτηριστικά κάθε εποχής. Οι κύριες συλλογές βασίζονται στο θεατρικό αρχείο του Νίκου Νικολαΐδη, το αρχείο Γιώργου Φιλή για τον ΟΘΑΚ και το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Βατυλιώτη. Το υλικό καλύπτει χρονολογικά κυρίως τις πρώτες περιόδους της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο, αρχές 20ού αιώνα μέχρι και την ίδρυση του ΘΟΚ, το 1971 και τη δεκαετία του ’80. Η προσπάθεια το υλικό να είναι όσο γίνεται αντιπροσωπευτικότερο των περιόδων, θιάσων, θεατρικών σχημάτων και τάσεων οδήγησε στον εμπλουτισμό των συλλογών από το ελεύθερο θέατρο και πολλούς ιδιώτες.

Η τέχνη του θεάτρου
Η δεύτερη ενότητα του μουσείου θα παρουσιάζει τα βασικά στάδια μιας θεατρικής παραγωγής, την προετοιμασία της παράστασης και την τελική της κατάληξη.
Θα γίνεται αναφορά σε ανθρώπους που σημάδεψαν τον χώρο της υποκριτικής τέχνης, σε δημιουργίες σκηνογράφων και θεατρικά έργα σκηνοθετών παραθέτοντας τη συνύπαρξη όλων των τεχνών, της συγγραφής του θεατρικού έργου, της υποκριτικής, της σκηνογραφίας, της μουσικής, και του χορού για την επιτυχία μιας παράστασης. Στο κεντρικό μέρος του μουσείου θα εκτίθενται κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, μακέτες, σκίτσα, μάσκες και οπτικοακουστικά εκθέματα. Ανάμεσα σε άλλα, θα εκτεθούν σκίτσα του Τηλέμαχου Κάνθου, το κοστούμι της «Μάνας Κουράγιο» από την εμβληματική παράσταση του ΘΟΚ του 1977, καθώς και ένα κοστούμι του Νίκου Νικολαΐδη που χρονολογείται το 1932.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Εφ. Πολίτης, 13 Σεπτεμβρίου 2011

+ Παρακολουθήστε την εξέλιξη των εργασιών στο facebook / ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ – ΠΡΟΒΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ

You May Also Like

Ένοχος για φόνο εξ αμελείας ο γιατρός του Μ. Τζάκσον

Ο προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον κρίθηκε σήμερα ένοχος για εξ αμελείας ανθρωποκτονία στην υπόθεση του ...

Φίλοι της Λευκωσίας: «Το Δημοτικό Θέατρο να παραμείνει εστία θεατρικής παιδείας»

Ανακοίνωση σχετικά με το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής ...

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

«Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2019 – Κάτω από τα τείχη» είναι ο τίτλος του νέου ...

Βραβείο καλύτερου ευρωπαϊκού άλμπουμ διεκδικούν οι Κύπριοι ARRAYAN PATH

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το κυπριακό μέταλ συγκρότημα ARRAYAN PATH διεκδικεί και φέτος το ...

Η επιστροφή των καλοκαιρινών φεστιβάλ

Ένα καλοκαίρι που έρχεται για να αγκαλιάσει ξανά τα φεστιβάλ και δίνει ζωή στις ...

5ο Κυπρο-Ρωσικό Gala

Γιορτάζοντας την 5η επέτειο του, το Κυπρο-Ρωσικό φιλανθρωπικό Gala φέρνει σε επαφή πολιτιστικά, πολιτικά ...

X