Απονέμεται σήμερα το βραβείο ΔΕΣΤΕ

Απονομή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ για νέους καλλιτέχνες γίνεται σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου και παρουσιάζονται τα έργα των έξι υποψηφίων δημιουργών. Πρόκειται για τους Γιάννη Βαρελά, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Μίγα, Αλεξάνδρα Μπαχζέτση, Ευτύχη Πατσουράκη και Θεόδωρο Σταματόγιαννη, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την κριτική επιτροπή του βραβείου.

Η τελική επιλογή έγινε από διεθνή, εξαμελή Κριτική Επιτροπή, που θα ανακοινώσει τον νικητή του φετινού Βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να αναδείξει το έργο της ανερχόμενης γενιάς των καλλιτεχνών και απονέμεται κάθε δύο χρόνια. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα έργα όλων των καλλιτεχνών παρουσιάζονται στις αίθουσές του, όπου μπορεί να τα δει το κοινό ως τις 30 Οκτωβρίου.

Διαφορετικά υλικά και μέσα όπως σχέδιο, κολάζ, βίντεο και γλυπτά χρησιμοποιεί ο Γιάννης Βαρελάς στο έργο του, στο οποίο διερευνά τους νοηματοδοτικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης αντίληψης.
Η Αναστασία Δούκα εξετάζει οποιαδήποτε ανθρώπινη διαδικασία, καθώς και κάθε μοντέλο γνώσης ή αναμετάδοσης πληροφορίας και κατασκευάζει συμπυκνωμένα αντικείμενα, που αναζητούν τον σκληρά κρυμμένο χρυσό στο εσωτερικό της γης, ως τυχοδιώκτης.
Προσωπικές και ιστορικές αναφορές, μέσα από μια αλληγορική ματιά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί στο έργο της η Ειρήνη Μίγα θέλοντας να ανακαλύψει την ποίηση και το ειδύλλιο μέσω του χειρισμού παλαιών, απόμακρων γεγονότων και πολιτιστικών προϊόντων.
Βασικό ερευνητικό αντικείμενο της δουλειάς της Αλεξάνδρας Μπαχζέτση εξάλλου, αποτελούν τα διάφορα είδη των παραστατικών τεχνών, οι χορογραφικές τεχνικές και οι μορφές σκηνικής συμπεριφοράς καθώς η δημιουργός εξετάζει σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η χειρονομία και η κίνηση σε λαϊκά – εμπορικά είδη ή στην υψηλή τέχνη.

Ο Ευτύχης Πατσουράκης διερευνά με το έργο του την ατομική και συλλογική μνήμη και τη σχέση ταυτότητας και ιστορίας χρησιμοποιώντας κυρίως ευτελή υλικά _ post – it, χαρτί από γόπες τσιγάρων, υπολείμματα φωτογραφιών, σελίδες από φωτογραφικά άλμπουμ _ τα οποία, κυρίως μέσω της επαναληπτικής χρήσης τους, γίνονται δομικά στοιχεία της εικόνας.

Η δουλειά του Θεόδωρου Σταματόγιαννη τέλος εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο γλυπτικά αντικείμενα μπορεί να προκύψουν από τη γεωμετρία και τη λειτουργία του αρχιτεκτονικού χώρου.
Η επιτροπή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου, πρόεδρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Madeleine Grynsztejn, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, Kasper Koenig, διευθυντή του Μουσείου Λούντβιχ Κολν, Jessica Morgan επιμελήτρια της Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου, Sarah Thornton, δημοσιογράφο και Andro Wekua, εικαστικό.
Στη φωτογραφία, αριστέρα έργο του Θεόδωρου Σταματόγιαννη, Χωρίς Τίτλο, 2010, Ξύλο, πόμολο, κλειδαριά, μεντεσέδες, 690 x 195 x 5 εκ. και δεξιά του Ευτύχη Πατσουράκη, Fest, 2007, Κολάζ στον τοίχο, Διαστάσεις μεταβλητές.

You May Also Like

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης προσφέρει δωρεάν on line μαθήματα

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) προσφέρει την περίοδο της απομόνωσης λόγω ...

«Έφυγε» από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ο αγαπημένος καλλιτέχνης Χάρρυ Κλυνν, άφησε την τελευταία του πνοή στα ...

Ένας Picasso για 100 ευρώ [αντί 756 χιλιάδων]

Μια διαδικτυακή κλήρωση που διοργανώνεται από τον Διεθνή Σύνδεσμο για τη Σωτηρία της πόλης ...

EΠΙΚΥΚΛΟΙ: τριήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Χρήστου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη, πραγματοποιείται τριήμερο αφιέρωμα ...

Στην Κίνα είναι η θέα… της αγοράς τέχνης

Τους Ρώσους και Ασιάτες συλλέκτες έργων τέχνης ανέδειξε το 2011, σε ό,τι αφορά την ...

Η τάξη μας | Οι συμμαθητές

Το Γεντβάμπνε βρίσκεται σε μια κοιλάδα που σχηματίζεται από τη συμβολή δύο ποταμών. Τα ...

X