Απονέμεται σήμερα το βραβείο ΔΕΣΤΕ

Απονομή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ για νέους καλλιτέχνες γίνεται σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου και παρουσιάζονται τα έργα των έξι υποψηφίων δημιουργών. Πρόκειται για τους Γιάννη Βαρελά, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Μίγα, Αλεξάνδρα Μπαχζέτση, Ευτύχη Πατσουράκη και Θεόδωρο Σταματόγιαννη, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την κριτική επιτροπή του βραβείου.

Η τελική επιλογή έγινε από διεθνή, εξαμελή Κριτική Επιτροπή, που θα ανακοινώσει τον νικητή του φετινού Βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να αναδείξει το έργο της ανερχόμενης γενιάς των καλλιτεχνών και απονέμεται κάθε δύο χρόνια. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα έργα όλων των καλλιτεχνών παρουσιάζονται στις αίθουσές του, όπου μπορεί να τα δει το κοινό ως τις 30 Οκτωβρίου.

Διαφορετικά υλικά και μέσα όπως σχέδιο, κολάζ, βίντεο και γλυπτά χρησιμοποιεί ο Γιάννης Βαρελάς στο έργο του, στο οποίο διερευνά τους νοηματοδοτικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης αντίληψης.
Η Αναστασία Δούκα εξετάζει οποιαδήποτε ανθρώπινη διαδικασία, καθώς και κάθε μοντέλο γνώσης ή αναμετάδοσης πληροφορίας και κατασκευάζει συμπυκνωμένα αντικείμενα, που αναζητούν τον σκληρά κρυμμένο χρυσό στο εσωτερικό της γης, ως τυχοδιώκτης.
Προσωπικές και ιστορικές αναφορές, μέσα από μια αλληγορική ματιά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί στο έργο της η Ειρήνη Μίγα θέλοντας να ανακαλύψει την ποίηση και το ειδύλλιο μέσω του χειρισμού παλαιών, απόμακρων γεγονότων και πολιτιστικών προϊόντων.
Βασικό ερευνητικό αντικείμενο της δουλειάς της Αλεξάνδρας Μπαχζέτση εξάλλου, αποτελούν τα διάφορα είδη των παραστατικών τεχνών, οι χορογραφικές τεχνικές και οι μορφές σκηνικής συμπεριφοράς καθώς η δημιουργός εξετάζει σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η χειρονομία και η κίνηση σε λαϊκά – εμπορικά είδη ή στην υψηλή τέχνη.

Ο Ευτύχης Πατσουράκης διερευνά με το έργο του την ατομική και συλλογική μνήμη και τη σχέση ταυτότητας και ιστορίας χρησιμοποιώντας κυρίως ευτελή υλικά _ post – it, χαρτί από γόπες τσιγάρων, υπολείμματα φωτογραφιών, σελίδες από φωτογραφικά άλμπουμ _ τα οποία, κυρίως μέσω της επαναληπτικής χρήσης τους, γίνονται δομικά στοιχεία της εικόνας.

Η δουλειά του Θεόδωρου Σταματόγιαννη τέλος εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο γλυπτικά αντικείμενα μπορεί να προκύψουν από τη γεωμετρία και τη λειτουργία του αρχιτεκτονικού χώρου.
Η επιτροπή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου, πρόεδρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Madeleine Grynsztejn, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, Kasper Koenig, διευθυντή του Μουσείου Λούντβιχ Κολν, Jessica Morgan επιμελήτρια της Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου, Sarah Thornton, δημοσιογράφο και Andro Wekua, εικαστικό.
Στη φωτογραφία, αριστέρα έργο του Θεόδωρου Σταματόγιαννη, Χωρίς Τίτλο, 2010, Ξύλο, πόμολο, κλειδαριά, μεντεσέδες, 690 x 195 x 5 εκ. και δεξιά του Ευτύχη Πατσουράκη, Fest, 2007, Κολάζ στον τοίχο, Διαστάσεις μεταβλητές.

You May Also Like

Ο Τζούλιαν Μπαρνς νικητής του Μan Booker 2011

«Κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν την νίκη του Τζούλιαν Μπαρνς, όμως το βιβλίο του The ...

No_Body Festival | Χάρης Κούσιος

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στο φετινό 4ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης και Παραστατικών Τεχνών, ...

Δημοπρατείται σπάνιος πίνακας του Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ

Τον Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ τον έχουμε ταυτίσει με απεικονίσεις καμπαρέ, χαμαιτυπείων, δρόμων του ...

Στις 19 Απριλίου σηκώνουν αυλαία οι Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2013

  Γεμάτο κινηματογραφικές εκπλήξεις θα είναι -σύμφωνα με τους διοργανωτές του- το 11ο Διεθνές ...

Λεωφορείο ο Πόθος / Tennessee Williams / Θέατρο Λέξη

Το Θέατρο ΛΕΞΗ παρουσιάζει την Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου, στις 8:00 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο ...

“Six dots”: η ιστορία του μικρού Louis Braille

Καμιά φορά οι μεγάλοι εφευρέτες, δεν είναι κατ’ανάγκη και μεγάλοι ηλικιακά. Αξιοσημείωτο παράδειγμα ο ...

X