Απονέμεται σήμερα το βραβείο ΔΕΣΤΕ

Απονομή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ για νέους καλλιτέχνες γίνεται σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου και παρουσιάζονται τα έργα των έξι υποψηφίων δημιουργών. Πρόκειται για τους Γιάννη Βαρελά, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Μίγα, Αλεξάνδρα Μπαχζέτση, Ευτύχη Πατσουράκη και Θεόδωρο Σταματόγιαννη, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την κριτική επιτροπή του βραβείου.

Η τελική επιλογή έγινε από διεθνή, εξαμελή Κριτική Επιτροπή, που θα ανακοινώσει τον νικητή του φετινού Βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να αναδείξει το έργο της ανερχόμενης γενιάς των καλλιτεχνών και απονέμεται κάθε δύο χρόνια. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα έργα όλων των καλλιτεχνών παρουσιάζονται στις αίθουσές του, όπου μπορεί να τα δει το κοινό ως τις 30 Οκτωβρίου.

Διαφορετικά υλικά και μέσα όπως σχέδιο, κολάζ, βίντεο και γλυπτά χρησιμοποιεί ο Γιάννης Βαρελάς στο έργο του, στο οποίο διερευνά τους νοηματοδοτικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης αντίληψης.
Η Αναστασία Δούκα εξετάζει οποιαδήποτε ανθρώπινη διαδικασία, καθώς και κάθε μοντέλο γνώσης ή αναμετάδοσης πληροφορίας και κατασκευάζει συμπυκνωμένα αντικείμενα, που αναζητούν τον σκληρά κρυμμένο χρυσό στο εσωτερικό της γης, ως τυχοδιώκτης.
Προσωπικές και ιστορικές αναφορές, μέσα από μια αλληγορική ματιά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί στο έργο της η Ειρήνη Μίγα θέλοντας να ανακαλύψει την ποίηση και το ειδύλλιο μέσω του χειρισμού παλαιών, απόμακρων γεγονότων και πολιτιστικών προϊόντων.
Βασικό ερευνητικό αντικείμενο της δουλειάς της Αλεξάνδρας Μπαχζέτση εξάλλου, αποτελούν τα διάφορα είδη των παραστατικών τεχνών, οι χορογραφικές τεχνικές και οι μορφές σκηνικής συμπεριφοράς καθώς η δημιουργός εξετάζει σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η χειρονομία και η κίνηση σε λαϊκά – εμπορικά είδη ή στην υψηλή τέχνη.

Ο Ευτύχης Πατσουράκης διερευνά με το έργο του την ατομική και συλλογική μνήμη και τη σχέση ταυτότητας και ιστορίας χρησιμοποιώντας κυρίως ευτελή υλικά _ post – it, χαρτί από γόπες τσιγάρων, υπολείμματα φωτογραφιών, σελίδες από φωτογραφικά άλμπουμ _ τα οποία, κυρίως μέσω της επαναληπτικής χρήσης τους, γίνονται δομικά στοιχεία της εικόνας.

Η δουλειά του Θεόδωρου Σταματόγιαννη τέλος εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο γλυπτικά αντικείμενα μπορεί να προκύψουν από τη γεωμετρία και τη λειτουργία του αρχιτεκτονικού χώρου.
Η επιτροπή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου, πρόεδρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Madeleine Grynsztejn, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, Kasper Koenig, διευθυντή του Μουσείου Λούντβιχ Κολν, Jessica Morgan επιμελήτρια της Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου, Sarah Thornton, δημοσιογράφο και Andro Wekua, εικαστικό.
Στη φωτογραφία, αριστέρα έργο του Θεόδωρου Σταματόγιαννη, Χωρίς Τίτλο, 2010, Ξύλο, πόμολο, κλειδαριά, μεντεσέδες, 690 x 195 x 5 εκ. και δεξιά του Ευτύχη Πατσουράκη, Fest, 2007, Κολάζ στον τοίχο, Διαστάσεις μεταβλητές.

You May Also Like

Ex-Artis: αρχή με έργα σύγχρονης τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφίες Γιάννος Οικονόμου Με μια μεγάλη έκθεση, όπου για ...

Παρουσίαση του «Εαρινού Εξαμήνου» στον Πολίτη

Στην εφημερίδα Πολίτης θα παρουσιάσει ο Γιώργος Στόγιας το μυθιστόρημά του με τίτλο «Εαρινό ...

Έφυγε η φωνή των Cranberries Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν

Πέθανε, σε ηλικία 46 ετών, η τραγουδίστρια του ροκ συγκροτήματος Cranberries, Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν. ...

«Ηλέκτρα και Ορέστης, μια δίκη» από τον ΘΟΚ

Επιλέγοντας χρονικά την έναρξη της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, ο ΘΟΚ θα δώσει την ...

Έπεσαν υπογραφές για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου

Υπογράφηκε σήμερα στη Λευκωσία το συμβόλαιο για την ανακαίνιση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου ...

Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου

Τους πρώτους οκτώ νικητές των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου η ...

X