Κωνσταντίνος Γένης

25.9.2011

Ο Κωνσταντίνος Γένης “διέπραξε” ένα φεστιβάλ για το οποίο δεν μετανιώνει με τίποτα

Τι έκανες;

Τίποτα δεν έκανα, είμαι αθώος! Ήταν μια συνηθισμένη αυγουστιάτικη Δευτέρα στο μπαράκι όπου εμφανιζόμασταν με την μπάντα το καλοκαίρι. Στο τέλος της βραδιάς, και μετά από 2-3 ποτά, με έναν φίλο από τα παλιά είπαμε να διοργανώσουμε μια συναυλία με διάφορα συγκροτήματα. Το ένα έφερε το άλλο, και μέχρι το πρωί στα σχέδια μπήκαν χορευτές, ζωγράφοι, γλύπτες, “καρατίστες”, θεατρολόγοι και ό,τι άλλο μπορούσε να φέρει το ποτό. Έτσι, την επόμενη κιόλας μέρα άρχισε η οργάνωση του “εγκλήματος”: τηλέφωνα, επισκέψεις, τρεχάματα, κι έτσι, μετά από δυο περίπου βδομάδες, ήμασταν έτοιμοι. Οι “συνεργοί” [συμμετέχοντες] έφτασαν περίπου τους 200, με προσθήκες ακόμα και την τελευταία ώρα. Το 1ο Φεστιβάλ Καλών Τεχνών στην Πάφο ήταν γεγονός! Να τι κάναμε: καταφέραμε να φέρουμε μαζί ένα σωρό άτομα απ’ όλες τις τέχνες και μαζί να ταρακουνήσουμε το ενδιαφέρον -ή έστω την περιέργεια- περαστικών και επισκεπτών.

Γιατί το έκανες;

Οι προθέσεις μου ήταν από την αρχή “κακόβουλες”! Ήθελα να “απαγάγω” τον κόσμο από τον καναπέ, την καφετέρια, το club, για μία μέρα, και να δει κάτι αλλιώτικο, κάτι που μέχρι τότε αγνοούσε ώστε -ίσως- να αλλάξει στάση, να παρασυρθεί, αλλά και για να δώσω την ευκαιρία / κίνητρο σε όσους ασχολούνται με μια οποιανδήποτε τέχνη που αγαπούν και τους εκφράζει, να τη φέρουν προς τα έξω. Ομολογώ, στα σχέδιά μου ήταν και η “φίμωση” των μαρτύρων! Αυτών που χρόνια μαρτυράνε για τις χαμένες, άχαρες, αναίσθητες γενιές που έρχονται. Στην “εκτέλεση” των σχεδίων μου βρήκα υποστηρικτές, στους οποίους και είμαι ευγνώμων!

Τι σκέφτεσαι;

Δεν νιώθω ενοχές και ούτε μετανιώνω για την πράξη μου. Ήδη στα πλάνα μου είναι η καθιέρωση του “εγκλήματος” με ακόμα περισσότερους “συνεργούς” και σε πολλαπλές τοποθεσίες. Η πολύωρη κατάθεση, που έγινε στις 21 Αυγούστου από τόσα άτομα, ευελπιστώ πως θα “παρασύρει” κι άλλους. Το αναφέρω ως “κατάθεση”, γιατί η τέχνη οποιασδήποτε μορφής είτε αυτή βγαίνει μελωδικά, είτε απλώς με κίνηση, αποτελεί κατάθεση ψυχής, αισθημάτων, απόψεων! Τον “κενό” κόσμο που βάλθηκαν να βαφτίσουν, αυτόν που μας κληρονόμησαν, μπορούμε να γεμίσουμε με “πράγματα” πέραν των πραγμάτων!

+ Ο Κωνσταντίνος Γένης, αν και φοιτητής Πολιτικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αγαπά να ασχολείται με τις τέχνες. Παίζει κιθάρα, πιάνο, βιολί, τραγουδά, συνθέτει, ασχολείται με τη φωτογραφία, το χορό, τις πολεμικές τέχνες, την αρχιτεκτονική, και περιορίζεται στην παρακολούθηση ζωγραφικής [λόγω έλλειψης ταλέντου]. Από αυτήν την αγάπη ορμώμενος, διοργάνωσε στις 21 Αυγούστου το 1ο Φεστιβάλ Καλών Τεχνών στους δρόμους της Πάφου αφιλοκερδώς, με αρκετά προσωπικά έξοδα και κόπο.

You May Also Like

Ειρήνη Καραγιώργη

Ποια είσαι; Είμαι η Ειρήνη και σύντομα κλείνω τα 22. Είμαι ηθοποιός, απόφοιτος της ...

Άντρια Νικοδήμου

Η Άντρια Νικοδήμου παίζει βιμπράφωνο και ονειρεύεται Τι κάνεις; Αυτοσχεδιάζω… Πειραματίζομαι… Ρισκάρω… Βάζω τον ...

Μάριος Σπύρου

Ο Μάριος Σπύρου ακούει δίσκους από τις δεκαετίες του ’30 έως ’60 κι αυτό ...

Δήμητρα Σουκιούρογλου

Επιμέλεια: Θεοδώρα Χρυσοστόμου | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Η Δήμητρα Σουκιούρογλου μεταφράζει σκέψεις σε ιστορίες ...

Χάρης Βαρνάβας

Ποιος είσαι; Κατάγομαι από τη Λάρνακα, και τα τελευταία χρόνια κατοικώ στη Λευκωσία. Από ...

Μαρίνα Ξενοφώντος

Η Μαρίνα Ξενοφώντος “ζει” στο “κοντέινερ” Πού βρίσκεσαι; Τον τελευταίο χρόνο βρίσκομαι στην οδό ...

X