Μια εκνευριστική ανακοίνωση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

 

Κάπου, κάποιος, κάποια στιγμή, συνδύασε τη σπανιότητα μιας πρωτότυπης ιδέας στον τομέα του πολιτισμού με την ακόμα πιο ακριβοθώρητη σπανιότητα μιας πρωτότυπης ιδέας σε εκείνο το κουρασμένο άγονο τοπίο που κάποτε βάφτισαν “αντικατοχικό αγώνα” και μετά τον άφησαν να μουχλιάσει.

Ήταν μια ιδέα για να διεκδικήσει η Αμμόχωστος τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, μια ιδέα φανερά ριζοσπαστική.

Μια ιδέα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εικόνα του μέλλοντος όπου η Αμμόχωστος θα γινόταν από εικόνισμα για στείρους πατριώτες σε ζωντανό στόχο για το μέλλον.

Θα μπορούσε, και να μην πετύχαινε, να τραβήξει την προσοχή στην Κύπρο με έναν τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, με τους εκτοπισμένους να δείχνουν ένα θράσος το οποίο δυστυχώς σπανίζει.

Θα μπορούσε να φέρει, αν πετύχαινε, τους 80’s “αγώνες” [όπου τα εισαγωγικά γύρω από τη λέξη αναπτύσσονται με τις δεκαετίες, σαν ρυτίδες] στο ίδιο σύμπαν με τον σύγχρονο ακτιβισμό και τον πολιτισμό του σήμερα. Μια αποκεντρωμένη πόλη, η οποία λειτουργεί πάνω και πέρα από τον χώρο και κάποτε και τον χρόνο θα διεκδικούσε την ψυχή της αποκεντρωμένης Ευρώπης. Το παλιό και νέο σύνορο της ευρωπαϊκής ηπείρου να επανακαθορίσει τις έννοιες των συνόρων.

Το λυπηρό με την ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Αμμοχώστου δεν είναι οι αληθοφανείς δικαιολογίες για την απόφαση να μη διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας – η υποστελέχωση και τα ελλιπή κονδύλια.

Αυτά ξεπερνιούνται. Όμως ο δήμος νιώθει πως δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα γιατί δεν υπάρχουν “ελεύθεροι και επαρκείς χώροι”, προσπερνώντας εντελώς την καλύτερη δυνατότητα της πρότασης με το επιχείρημα πως οι άλλες πόλεις… “δεν είναι διατεθειμένες να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους”. Λες και το ένα αποκλείει το άλλο.

Όμως ο δήμος θεωρεί πως για να κερδίσει το χρίσμα χρειάζονται η στήριξη της “Κυβέρνησης και των κομμάτων”. Αυτό θα πει απευθύνομαι στην κοινωνία των πολιτών. Και υπόσχεται να συνεχίσει τη διαφωτιστική εκστρατεία “με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα”. Δηλαδή ψηφίσματα, πορείες, μνημόσυνα σε γήπεδα.

Όμως ο δήμος φοβάται, λέει, μην πάρουν οι κακοί ευρωπαϊκοί κύκλοι την ευκαιρία να κάνουν εκδηλώσεις σε “παράνομη παραπλήσια περιοχή”. Λες και η ΕΕ θα προσπεράσει το δήμο της πόλης που έκανε την αίτηση… για να μας πικκάρει [χαρακτηριστική περίπτωση του ψυχαναγκαστικού συνδρόμου “μήπως τους δώσουν αναγνώριση;”]

Κύριοι κομματικοί άρχοντες των γέρων της Αμμοχώστου. Σας βαριέμαι αφάνταστα. Όπως βαριέται το σήμερα το χθες και τις μίζερες δικαιολογίες. Έχετε αποφασίσει ότι και το 2017 η Αμμόχωστος θα είναι κατεχόμενη. Έχετε παραδεχθεί έμμεσα ότι χάσατε και θέλετε να μας τραβήξετε στη μιζέρια σας. Η ιστορία όμως σας ξεπερνά. Καληνύχτα Κεμάλ, ο κόσμος θα αλλάξει χωρίς εσένα.

You May Also Like

Σκοτεινή Κύπρος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τελευταία εκμεταλλεύομαι το διαδικτυακό [ας το πούμε] αρχείο του ΡΙΚ ...

Πυραμίδες στην άμμο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πολλή επαφή με την πραγματικότητα φαίνεται να έχει ο νέος ...

Η χαρά στα χρόνια της κρίσης

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Αθήνας πρωί, όμως μέχρι νωρίς το ...

Μην ζητάς Ορθοδοξία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τις τελευταίες ημέρες έγινε ένας από τους γνωστούς ανόητους “σάλους” ...

Το πάρτι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Μια Πρωτοχρονιά, όταν ήμουνα μικρό[τερο]ς πήρα το πρώτο μου αυτοκίνητο, ...

Άγνωστη χώρα

Οι εργασίες στο φαραωνικών διαστάσεων κτήριο της νέας βιβλιοθήκης έχουν δώσει στην περιοχή του ...

X