Πεντάχρονη ανακάλυψε αμμωνίτη 160 εκατ. ετών

Ηταν… οπλισμένη με ένα φτυαράκι για να φτιάξει κάστρα στην άμμο, όχι για να κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές. Ωστόσο η πεντάχρονη Έμιλι Μπάλντρι ξέθαψε ένα σπάνιο ορυκτό που πιστεύεται ότι είναι περισσότερο από 160 εκατομμυρίων ετών.

Η Έμιλι έφερε στο φως έναν αμμωνίτη σκάβοντας στο έδαφος του Κότσγουολντ Γουότερ Παρκ στο Γκλόσεστερσαϊαρ της Βρετανίας.

Ο «Οδυσσέας των ορυκτών», όπως αποκαλείται αυτός ο αμμωνίτης, που έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 40 εκατοστά, είναι το κέλυφος ενός μαλακίου που ζούσε στους ωκεανούς κατά τη διάρκεια της Ιουράσιας περιόδου [συνυπήρξε δηλαδή με τους δεινόσαυρους].

Το απολιθωμένο πλάσμα της θάλασσας έχει κέλυφος σε σχήμα σπείρας με μακριές σκληρές τρίχες που προεξέχουν για να αποκρούει τις επιθέσεις από τους εχθρούς του, κάτι που ενέπνευσε την Έμιλι να του δώσει το όνομα Σπάικ. Φυσικά όταν ήρθε στο φως δεν ήταν καθαρός όπως φαίνεται στη φωτογραφία αλλά συσσωματωμένος με σκληρό χώμα.

Έτσι η Εμιλι το έδωσε στον γεωλόγο Νέβιλ Χόλινγκγουορθ για αποκατάσταση. Κι όταν το ξανασυνάντησε την περασμένη Κυριακή στο Κέντρο Πληροφόρησης κοντά στο Σιρενσέστερ δήλωσε ενθουσιασμένη. «Ημουν πολύ χαρούμενη όταν το πρωτοείδα αλλά τώρα φαίνεται πολύ λαμπερό», είπε η μικρή Εμιλι, έξι ετών πλέον, αφού η ανακάλυψή της είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο.

Οσο για τον υπερήφανο πατέρα Τζον Μπάλντρι είναι προβληματισμένος τώρα, αν μπορεί να πάρει το ορυκτό στο σπίτι τους. «Μετά από την παρουσίασή του εδώ επρόκειτο να το πάμε στο σπίτι αλλά σκέφτομαι ότι θα είναι δύσκολο για την αποθήκευση, επειδή έχουμε μικρά παιδιά και είναι πολύ αιχμηρός».

Όπως δήλωσε εξάλλου ο δρ Χόλινγκγουορθ ο οποίος χρειάστηκε έναν χρόνο για την αποκατάσταση του ορυκτού, «είναι ο πρώτος αμμωνίτης αυτού του είδους που ανακαλύφθηκε ακέραιος στη Βρετανία καθώς άλλοι οκτώ έχουν βρεθεί μόνον αποσπασματικά».

Να σημειωθεί ότι οι αμμωνίτες εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια ενώ πλησιέστερος ζωντανός συγγενής τους είναι ένα σύγχρονο είδος της θάλασσας, που ονομάζεται Ναυτίλος. Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν απολιθωμένα φίδια λόγω της εμφάνισής τους, και τα ονόμασαν πετρόφιδα. Οπως έχει αποδειχθεί υπάρχουν περίπου 7.500 είδη αμμωνιτών και είναι τα πιο κοινά από όλα τα απολιθώματα, αν και αυτό που ανακάλυψε η Εμιλι είναι πολύ σπάνιο.

You May Also Like

Κλεμμένος «Πικασό» εντοπίστηκε 20 χρόνια μετά

Ενας κλεμμένος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο βρέθηκε μετά από 20 χρόνια από τον Ολλανδό ...

«Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια» στον ΘΟΚ

Με τη νέα του παραγωγή, «Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια», ο ΘΟΚ ...

39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στην καθιερωμένη επίσκεψή του στην Κύπρο, το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζει σε Λεμεσό, Λάρνακα, Λευκωσία ...

Έκθεση για τα 65χρονα REGIS

Μια αναδρομή στην 65χρονη πορεία της, με έμφαση στις γεύσεις που όλοι αγαπήσαμε και ...

Αναβολή για το 9o Φεστιβάλ Νέας Μουσικής

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία διατάγματα του ...

Ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για το έκτακτο επίδομα του πολιτιστικού τομέα

Ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή του ειδικού επιδόματος σε καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους στον ...

X