Πεντάχρονη ανακάλυψε αμμωνίτη 160 εκατ. ετών

Ηταν… οπλισμένη με ένα φτυαράκι για να φτιάξει κάστρα στην άμμο, όχι για να κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές. Ωστόσο η πεντάχρονη Έμιλι Μπάλντρι ξέθαψε ένα σπάνιο ορυκτό που πιστεύεται ότι είναι περισσότερο από 160 εκατομμυρίων ετών.

Η Έμιλι έφερε στο φως έναν αμμωνίτη σκάβοντας στο έδαφος του Κότσγουολντ Γουότερ Παρκ στο Γκλόσεστερσαϊαρ της Βρετανίας.

Ο «Οδυσσέας των ορυκτών», όπως αποκαλείται αυτός ο αμμωνίτης, που έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 40 εκατοστά, είναι το κέλυφος ενός μαλακίου που ζούσε στους ωκεανούς κατά τη διάρκεια της Ιουράσιας περιόδου [συνυπήρξε δηλαδή με τους δεινόσαυρους].

Το απολιθωμένο πλάσμα της θάλασσας έχει κέλυφος σε σχήμα σπείρας με μακριές σκληρές τρίχες που προεξέχουν για να αποκρούει τις επιθέσεις από τους εχθρούς του, κάτι που ενέπνευσε την Έμιλι να του δώσει το όνομα Σπάικ. Φυσικά όταν ήρθε στο φως δεν ήταν καθαρός όπως φαίνεται στη φωτογραφία αλλά συσσωματωμένος με σκληρό χώμα.

Έτσι η Εμιλι το έδωσε στον γεωλόγο Νέβιλ Χόλινγκγουορθ για αποκατάσταση. Κι όταν το ξανασυνάντησε την περασμένη Κυριακή στο Κέντρο Πληροφόρησης κοντά στο Σιρενσέστερ δήλωσε ενθουσιασμένη. «Ημουν πολύ χαρούμενη όταν το πρωτοείδα αλλά τώρα φαίνεται πολύ λαμπερό», είπε η μικρή Εμιλι, έξι ετών πλέον, αφού η ανακάλυψή της είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο.

Οσο για τον υπερήφανο πατέρα Τζον Μπάλντρι είναι προβληματισμένος τώρα, αν μπορεί να πάρει το ορυκτό στο σπίτι τους. «Μετά από την παρουσίασή του εδώ επρόκειτο να το πάμε στο σπίτι αλλά σκέφτομαι ότι θα είναι δύσκολο για την αποθήκευση, επειδή έχουμε μικρά παιδιά και είναι πολύ αιχμηρός».

Όπως δήλωσε εξάλλου ο δρ Χόλινγκγουορθ ο οποίος χρειάστηκε έναν χρόνο για την αποκατάσταση του ορυκτού, «είναι ο πρώτος αμμωνίτης αυτού του είδους που ανακαλύφθηκε ακέραιος στη Βρετανία καθώς άλλοι οκτώ έχουν βρεθεί μόνον αποσπασματικά».

Να σημειωθεί ότι οι αμμωνίτες εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια ενώ πλησιέστερος ζωντανός συγγενής τους είναι ένα σύγχρονο είδος της θάλασσας, που ονομάζεται Ναυτίλος. Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν απολιθωμένα φίδια λόγω της εμφάνισής τους, και τα ονόμασαν πετρόφιδα. Οπως έχει αποδειχθεί υπάρχουν περίπου 7.500 είδη αμμωνιτών και είναι τα πιο κοινά από όλα τα απολιθώματα, αν και αυτό που ανακάλυψε η Εμιλι είναι πολύ σπάνιο.

You May Also Like

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τον Γιώργο Περρή στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Είναι πράγματι μια έκπληξη για το καλοκαίρι και δεν θα μπορούσε η έκπληξη αυτή ...

Ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία η αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου στον κόσμο

Η ζωγραφιά ενός άγριου χοίρου, που ανακαλύφθηκε στον τοίχο ενός δυσπρόσιτου σπηλαίου της νήσου ...

Η Μαριώ και ο Γιώργος Τζώρτζης στο «Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκης»

Οι καλύτερες στιγμές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού επί σκηνής στο Κέντρο Αντωνάκης στην ...

Στο σινεμά με τα σκυλιά τους για το Isle of Dogs

Με τα αγαπημένα τους τετράποδα θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη νέα ταινία του Γουές ...

O Πάολο Σορεντίνο ετοιμάζει ταινία για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ειδικευμένος στις ιστορίες ισχυρών αντρών που η πτώση τους ακούγεται το ίδιο ηχηρά με ...

Εκμηδενίζονται βασικές ανθρώπινες συνιστώσες: Καλλιτέχνες μιλούν στο ΚΥΠΕ για την πανδημία

Οι σκοτεινοί καιροί της πανδημίας έχουν επηρεάσει πολυεπίπεδα τη ζωή μας. Δύσκολοι οι καιροί ...

X