Mapping the wind

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κύπρια θα δοθούν δύο παραστάσεις με το έργο «Mapping the wind» της Alexandra Waierstalll, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και στις 29 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο. 

Το χορογραφικό έργο Mapping the wind είναι μια παραγωγή της Noema Dance Works, σε συμπαραγωγή με τους οργανισμούς Tanzhaus NRW, του Ντίσελντορφ, Dance Ireland του Δουβλίνου και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρα & Ρέιμοντ Ντάνκαν στην Αθήνα, στα πλαίσια του MODUL DANCE.

Με την υποστήριξη του Kulturamtder Landeshauptstadt Düsseldorf, του Kunststiftung NRW, του Fonds darstellende Künste e.V. και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Αναφέρεται στο σημείωμα της παράστασης:

Ο άνεμος είναι μεν κάτι που μας περιβάλλει διαρκώς, αλλά δεν κάνει μόνο αυτό: ρέει μέσα μας με την αναπνοή. Είναι λοιπόν ικανός να υπερβεί τα αντιληπτά όρια, να τα διερευνήσει, ακόμη και να τα διαλύσει. Μας δείχνει ότι οι γεωγραφικές εκτάσεις που προσδιορίζονται λόγου χάρη με τις συντεταγμένες δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από προκαθορισμένα σήματα προσανατολισμού. Παρόλ’ αυτά, οι χάρτες δεν μπορούν να αναμετρηθούν με την παροδικότητα του ανέμου. Οι Γάλλοι φιλόσοφοι Gilles Deleuze και Félix Guatari περιέγραψαν τη χαρτογραφία ως διαδικασία που απορρέει από μια αμφίπλευρη συνδιαλλαγή με την πραγματικότητα. Οι χάρτες προσφέρουν διάφορους τρόπους πρόσβασης στην πραγμα-τικότητα, ενώ οι ίδιοι αφ’ εαυτού τη συνιστούν.

“Ο χάρτης είναι ανοιχτός, μπορεί να συνδεθεί, να αποσυναρμολογηθεί και να αναταχθεί σε κάθε του διάσταση, απορροφώντας διαρκώς καινούριες αλλαγές. Μπορεί να σκιστεί ή να αναποδογυριστεί, να “πειραχτεί” με μοντάζ. Μπορεί να δημιουργηθεί από ένα άτομο, μια ομάδα, μια κοινωνική οργάνωση. Μπορεί να ζωγραφιστεί στον τοίχο, να συλληφθεί ως τέχνη ή να γίνει αντιληπτός ως πολιτική πράξη ή συλλογισμός” (Gilles Deleuze and Félix Guattari: “Thousand Plateaus: Capitalism and Schizophrenia”, Merve Verlag, 2010).

Η χαρτογραφία είναι μια διαδικασία συνεχούς μεταμόρφωσης, διέρχεται διαρκώς την αγωνία του γίγνεσθαι. Το ίδιο και ο άνεμος, ως αέναη κίνηση που μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται. Ο άνεμος κινείται, κινεί εαυτόν και άλλα πράγματα. Ταυτόχρονα, ως ενιαία οντότητα, είναι στην έκφρασή του πολυσχιδής. Μπορεί να εμφανιστεί την ίδια στιγμή σε διαφορετικά μέρη και με διάφορους τρόπους, ως αύρα ή ανεμοβρόχι, μετασχηματίζοντας έτσι τον περιβάλλοντα χώρο. Η δύναμη της αλλαγής, της ομορφιάς, της καταστροφής και η δύναμη της απειλής παρατάσσονται η μια πλάι στην άλλη μέσα απ’ τον άνεμο.

Όταν ο όρος “φυσικός φιλόσοφος” μετεξελίχθηκε με την επωνυμία “φυσικός επιστήμων” στο έμπα του 18ου αιώνα, ο Francis Beaufort εξουσιοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο να ετοιμάσει προκαταρκτικά σχέδια για ναυτικούς χάρτες. Καθ’ οδόν, ανέπτυξε συγκεκριμένη κλίμακα η οποία εν καιρώ θα έπαιρνε το όνομά του. Η κλίμακα αυτή διέκρινε τον άνεμο σε δεκατρείς κατηγορίες ισχύος.

“Φάνηκε ότι ο άνεμος προσφερόταν να περιγραφεί σε σχέση με την επίδραση που είχε. Αναρωτήθηκα γιατί, και πιστεύω ότι η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ο άνεμος είναι αόρατος. Εφόσον δεν είναι ορατός, δεν είναι ούτε περιγράψιμος. Εκείνο που μπορεί να περιγραφεί είναι το πώς επηρεάζει τα ορατά πράγματα: πανιά, κύματα, δέντρα, βότσαλα. Όταν περιγράφει κανείς τα σύννεφα, τα δέντρα ή οτιδήποτε άλλο, επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο και παραβλέπει όλα τα άλλα. Όταν όμως περιγράφει τον άνεμο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: όλα τα άλλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Ο άνεμος λοιπόν, διευρύνει την εμβέλεια της αντίληψης” (Scott Huler: The language of the wind, Marve Verlag, 2009).

Ταυτότητα

Σύλληψη, χορογραφία και κείμενα: Alexandra Waierstall

Ερμηνευτές, συντελεστές: Ευαγγελία Ράντου, Jonathan Pranlas, Harry Koushos, Scott Jennings, Κυριάκος Χατζηιωάννου

Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Ράντου

 Οπτική σύλληψη: Μαριάννα Χριστοφίδη

 Σύνθεση ήχου: Μάριος Τακούσιης

Κοστούμια: Κυριακή Κώστα, Alexandra Waierstall

Βοηθός παραγωγής: Ina Zentner

Διεύθυνση παραγωγής: Γιάγκος Χατζηγιάννης

Σχεδιασμός φωτισμού: Ansgar Kluge

Φωτογραφία/καλλιτεχνική συμβολή: Αλέξανδρος Νιάγος

Εισιτήρια: Λευκωσία – Κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ τηλ. 22410181

Λεμεσός – Θέατρο Ριάλτο τηλ. 77777745

Πληροφορίες τηλ. 22208400

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30.

 

 

You May Also Like

Ανακοίνωση Παράλληλου Προγράμματος Εκδηλώσεων ISFFC

Με στόχο την ανάδειξη της μικρού μήκους ταινίας αλλά και την ενίσχυση της τοπικής ...

Ατομική Έκθεση: “I don’t sleep, I dream.” της Μαρίνας Ξενοφώντος

Το The Island Club εγκαινιάζει τον καινούριο του εκθεσιακό χώρο στην Αγορά Ανεξαρτησίας με ...

«Μελωδίες της Ευτυχίας» από την Συμφωνική Ορχήστρα

Δύο οικογενειακές συναυλίες για παιδιά 7-12 ετών και τους γονείς τους παρουσιάζει το νεοσύστατο ...

Παύλος Παυλίδης & Β-movies σε Λευκωσία και Λεμεσό

Ο Παύλος Παυλίδης και οι B – Movies επιστρέφουν στην  Κύπρο για τρεις συναυλίες: ...

Χριστούγεννα στο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο έχει ετοιμάσει και φέτος ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στο χρώμα και ...

«LOITERING» της Αριάνας Μαρκουλίδου

LOITERING σημαίνει να στέκεσαι ή να περιμένεις κάπου χωρίς προφανή σκοπό.  Περιμένουμε να συμβεί ...

X