Witsplit : Θεατρική σχιζοφρένεια

30.9.2011

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Τη νέα της παραγωγή παρουσιάζει απόψε η ομάδα Persona και προκαλεί τους θεατές να αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους στην τρέλα των ηρώων της

Την πρόκληση της αναγνώρισης στοιχείων του εαυτού μας μέσα από την παρακολούθηση περιπτώσεων σχιζοφρενών «ρίχνει» η ομάδα Persona, η οποία σηκώνει σήμερα αυλαία με το έργο Witsplit.
Με λίγα λόγια, το έργο μας καλεί να επαναξιολογήσουμε την ευκολία με την οποία λέμε «εν πελλός τούτος», αφού θα μπορούσε να ισχύει και για εμάς τους ίδιους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Βαλεντίνος Κόκκινος, ηθοποιός και επιστημονικός συνεργάτης της παράστασης (καθότι πτυχιούχος ψυχολόγος), οι μέρες που ζούμε είναι ιδανικά σχιζοφρενικές.

Eποχή τρέλας
Το έργο «Witsplit, 4+1 εποχές» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα παρουσιάζουν σε πρώτη επίσημη την παράστασή τους, με όρους θεάτρου και ψυχολογίας.
Σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, το έργο είναι στημένο στη βάση του Θεάτρου Επινόησης (devised theatre) και στη δημιουργία του συνέβαλαν με ποικίλους τρόπους οι ηθοποιοί ‘Αννα Γιαγκιώζη, Φώτης Γεωργίδης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Μυρτώ Κουγιάλη, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Έλενα Παυλίδου, Αίγλη Σπυριδάκη και Βαλεντίνος Κόκκινος.
Όσο για τον τίτλο του έργου, Witsplit είναι -ποιητική αδεία- η συνένωση δύο αγγλικών λέξεων: wits, που θα πει ευφυΐα, διανόηση και split, που θα πει διαχωρισμός, διάσπαση. Το «+1» στον υπότιτλο είναι ο χρόνος της σχιζοφρένειας.
Χτισμένοι ρόλοι
Η παράσταση εξελίσσεται σε έναν χώρο ο οποίος φιλοξενεί τις σχιζοφρενικές περιπτώσεις των ηρώων. Όχι τους ίδιους τους ήρωες δηλαδή, αλλά τον εσωτερικό τους κόσμο.
Οι ίδιοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Κοινός τόπος συνάντησης είναι η αρρώστια τους.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τους χαρακτήρες του κάθε ηθοποιού τους δημιούργησαν οι ίδιοι μετά από μελέτη σε αρχεία, περιπτώσεων σχιζοφρενών.

Στο πόδι
Καρέκλες δεν υπάρχουν σε αυτόν το χώρο. Το κοινό καλείται να ακολουθήσει «κατά πόδας» τη δράση για 80 λεπτά, κι αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων οι συντελεστές της παράστασης θα πρέπει να αναμένουν ένα καλά «εκπαιδευμένο» θεατρικό κοινό.
Μπορεί το θέμα να ενδιαφέρει τα εγκεφαλικά κύτταρά μας γιατί απευθύνεται στον κοινό ενδόμυχο φόβο της ατομικής και συλλογικής μας τρέλας. Όπως η σχιζοφρένεια δεν καταλαβαίνει από λογική, το σώμα συχνά δεν καταλαβαίνει από θεατρικά ενδιαφέροντα.

INFO
Tο Witsplit ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και τελική δραματουργική επεξεργασία της Λέας Μαλένη. Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφουν οι Λύδια Μανδρίδου και Μαρίνα Χατζηλούκα, τη μουσική ο Δημήτρης Ζαβρός, την κίνηση ο Μάριος Μεττής σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα και το σχεδιασμό φωτισμού η Καρολίνα Σπύρου. Την επιμέλεια των βίντεο, όπου εμφανίζονται ο Αντώνης Κατσαρής και η Κλεοπάτρα Πιττάκα, είχε ο Αλέξανδρος Πισσούριος.
Η πρεμιέρα θα δοθεί σήμερα στις 21:00. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Press House (Βασιλέως Βουλγαροκτόνου 60-62, παλιά Λευκωσία). Πληροφορίες τηλ. 99466370.

You May Also Like

Συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη στην Κύπρο

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται σόλο στην Κύπρο για μια σειρά συναυλιών τον Σεπτέμβριο. Με ...

Θεατρική Παράσταση “RAM” της Μαρίας Βαρνακκίδου

Μια γυναίκα, απογοητευμένη από την πραγματικότητα γύρω της, καταφεύγει σε αναμνήσεις. Νομίζει ότι αν ...

Βιβλίο για την αποκατάσταση μνημείων στην Κύπρο

Ενα βιβλίο για τις αποκαταστάσεις μνημείων στην Κύπρο παρουσιάζεται στις 12 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία. ...

Η Ατζέντα του τριημέρου

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι εδώ και σε περιμένει με πολλές εκδηλώσεις: Σάββατο ...

Phytorio Artists-in-Residency 03 / Open Studio

Την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα φιλοξενίας στο Φυτώριο από τις ...

5ο Φεστιβάλ Νέων από τον Οργανισμό Νεολαίας

Με το σύνθημα «Up to You(th)», ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου διοργανώνει για 5η συνεχή ...

X