«Μυθιστορίες Κυπρίων» του Γιώργου Λιναρά

Κυκλοφόρησε η έκδοση «Μυθιστορίες Κυπρίων» και παρουσιάζεται την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στην εφ. Πολίτης.

Μια περιπλάνηση στην Κύπρο τού χθες που σε πολλά δεν μοιάζει καθόλου με τη σημερινή, αλλά και σε ουκ ολίγα δείχνει ακόμα να αναπνέει στην εποχή που πέρασε

 

Το βιβλίο του Γιώργου Λιναρά «Μυθιστορίες Κυπρίων» μιλάει από τον τίτλο του. Πρόκειται για ένα απάνθισμα ιστοριών και μύθων που αποπειρώνται να εξηγήσουν τι και γιατί. Ιστορίες που μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα και καταγράφηκαν από τον ίδιο ως πρωτογενές υλικό, ιστορίες που δημοσιεύθηκαν παλιότερα σε άλλα βιβλία, πολλά από τα οποία είναι σήμερα δυσεύρετα, παραδόσεις που συνόδευσαν τον ελληνόφωνο πληθυσμό της Κύπρου εδώ και χρόνια, παραμύθια που νανούρισαν τα παιδιά παλαιότερων γενεών, τοπικά αστεία και λαϊκές ερμηνείες τοπωνυμίων και γεγονότων, βρίσκουν το χώρο τους δίπλα σε ιστορικά στοιχεία, προσεχτικά συλλεγμένα από πλούσια βιβλιογραφία.

 

Μέσα από τα 135 κεφάλαια του βιβλίου του, ο Γιώργος Λιναράς προσφέρει μια απλόχερη συνταγή γνωριμίας με την Κύπρο τού χθες που σε πολλά δεν μοιάζει καθόλου με τη σημερινή, αλλά και σε ουκ ολίγα δείχνει ακόμα να αναπνέει στην εποχή που πέρασε. Νοοτροπίες και συμπεριφορές του χθες σε όλη την παλαιά Κύπρο παρελαύνουν στις 300 σελίδες του βιβλίου.

 

 

 

 

Το βιβλίο «Μυθιστορίες Κυπρίων», σε μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση που υπερέχει από ανάλογα της κατηγορίας του, έρχεται να συμβάλει στο μεγάλο ψηφιδωτό της ιστορίας, της μυθοπλασίας, των παραδόσεων αλλά και της ψυχολογίας των ελληνόφωνων της Κύπρου. Γραμμένο εν πολλοίς στην κυπριακή διάλεκτο, και χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, μπορεί να αποτελέσει τόσο ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, όσο και πηγή πληροφοριών για μελλοντικούς μελετητές. Γιατί ο συγγραφέας του, με το χιούμορ που τον διακρίνει, αφήνει στον αναγνώστη την επιλογή να πιστέψει ή να υιοθετήσει κάποια από τις εκδοχές που η έρευνά του απέδωσε.

 

+ Το βιβλίο «Μυθιστορίες Κυπρίων» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 18:30 στο οίκημα της εφημερίδας «Πολίτης» [οδός Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 8, παλιά Λευκωσία]. Θα ακολουθήσει συζήτηση και δεξίωση με κυπριακά εδέσματα.

Πληροφορίες τηλ. 22861861.

 

You May Also Like

«Λουκία Νικολαΐδου: εξιστορήσεις» στο Γκαράζ

Εστιάζοντας στις ιστορίες γυναικών, τη δράση και την ορατότητά τους σε μια καθοριστική περίοδο ...

«Μεθεόρτια» στην Αθήνα με έργα Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών

Επτά Κύπριοι και επτά Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια κοινή έκθεση με τίτλο «Μεθεόρτια», ...

Πήγαμε στο ΑγλανJazz

Γράφει η Χρύσω Καλούδη Ακόμα μια βραδιά Jazz έχει φτάσει στο τέλος της. Όλοι ...

Open House: Retrospective – Jerome Bel στο Θέατρο Ριάλτο

Μια σημαντική εκδήλωση του 11ου Open House Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις ...

Έκθεση για τον Μιχάλη Μιχαηλίδη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Αντιπροσωπευτικά έργα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη «της κυπριακής διασποράς», όπως έχει χαρακτηριστεί ο Μιχάλης ...

Συναυλία με μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου στα Σπήλια

«Μουσικά χρώματα και ιδιώματα του τόξου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου» είναι ο τίτλος ...

X