Έκθεση της Σιμόνης Συμεωνίδου στο Βερολίνο

«Lullaby» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης γλυπτικής της Σιμόνης Συμεωνίδου στο Βερολίνο η οποία ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. 

Η Κύπρια καλλιτέχνης Σιμόνη Συμεωνίδου παρουσιάζει την πρόσφατη δουλειά της σε ατομική έκθεση γλυπτικής εγκατάστασης στην γκαλερί Kunstraum TAPIR στο Βερολίνο. Τα έργα που θα παρουσιαστούν δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμονής της  στην καλλιτεχνική εστία ΤΑΚΤ στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2011, μετά την παρουσίαση των οποίων η TAPIR της πρότεινε τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης.

Ο τίτλος  Lullaby, που θα πει Νανούρισμα, εύστοχα προμηνύει το τι θα αντικρύσει κανείς μπαίνοντας στο χώρο. Η έμπνευση προέρχεται μέσα από τον κόσμο του Ύπνου και τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ ονείρου και εφιάλτη. Η ιδέα αναδύθηκε μετά την 11η Ιουλίου, όταν η καλλιτέχνης ήδη βρισκόταν στο Βερολίνο. Όπως δηλώενει η ίδια, οι έντονες  καινούριες εμπειρίες της κατα τις πρώτες μέρες της διαμονής της στην ‘ονειρική’ αυτή πόλη συγκρούστηκαν μέσα της με τα ‘εφιαλτικά’ συναισθήματα που της προκάλεσαν οι τραγικές εξελίξεις που συνέβαιναν στην χώρα μας, τις οποίες παρακολουθούσε διαρκώς από μακρυά.

Σημαντικό κομάτι της δουλειάς της Συμεωνίδου είναι τα ‘γλυπτά σκιών’ όπως τα ονομάζει η ίδια, τα οποία παρουσίασε και σε ανοιχτούς χώρους στη Λευκωσίας κατά καιρούς. Με την πολύ προσωπική αυτή τεχνική, η καλλιτέχνις έχει παρουσιάσει μια καινοτομία στα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου. Αφηρημένες φόρμες γλυπτών φωτίζονται από συγκεκριμένη γωνία και δημιουργούν σκιές φιγούρων σε επιφάνεις. Στην έκθεση ‘Lullaby’ παρουσιάζονται ‘γλυπτά σκιών’ μαζί με άλλα γλυπτά, μέσα σε μία εγκατάσταση με πολλαπλές πηγές φωτός, ήχου και εικόνας. Την ημέρα των εγκαινίων θα τελεστεί παράσταση από την Σιμόνη Συμεωνίδου όπου θα τοποθετηθεί ανάμεσα στα έργα της και θα θέσει τον εαυτό της ως μέρος της εγκατάστασης. Διευκρινίζεται ότι η έκθεση αυτή γίνεται για πολιτιστικούς σκοπούς και μόνο και τα έργα δεν θα είναι προς πώληση.

 

Τοποθετημένα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, τα έργα εισηγούνται την ύπαρξη μιας πνευματικής διάστασης και προσκαλούν τη λογική και το υποσυνείδητο στη φιλοσοφία. Σκοπός είναι το ξύπνημα συναισθημάτων και η πρόκληση υπαρξιακών προβληματισμών μέσα από ένα παιχνίδι μεταξύ φωτός και σκιάς, ομορφιάς και ασχήμιας, παρουσίας και απουσίας.

 

Η Σιμόνη Συμεωνίδου γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά το 1983. Έζησε και μεγάλωσε στη Λευκωσία όπου και έμεινε μέχρι τα δεκαοχτώ της χρόνια. Η επαφή της με τις εικαστικές τέχνες ξεκινάει από πολύ νεαρή ηλικία. Διδάχτηκε ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική και γλυπτική στο εργαστήρι του Χρίστου Συμεωνίδη, ΧΡΙΣΙΜΟΥ. Το 2001 μετακομίζει στην Αθήνα όπου μένει μέχρι το 2003 επιδιώκοντας καλλιτεχνική, τεχνική και πνευματική σπουδή σε αρκετά καλλιτεχνικά εργαστήρια. Ακολούθως, σπουδάζει καλές τέχνες στο Bristol School of Creative Arts στην Αγγλία σε επίπεδο Bachelor’s και Master’s. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λευκωσία όπου και διατηρεί το δικό της εργαστήρι. Έχει συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

 

 

You May Also Like

Ο Ούγγρος φωτογράφος Istvan Kerekes στην Κύπρο

Όπως ήδη ανακοινώθηκε, τέσσερεις φωτογράφοι που συμμετείχαν στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας “Aphrodite International Online ...

Χαμένος πίνακας του Έγκον Σίλε βρέθηκε μετά από 90 χρόνια

Πίνακας του ζωγράφου Έγκον Σίλε ανακαλύφθηκε ξανά, μετά από 90 χρόνια. Το έργο «Leopold ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 49η

Γράφει η Χάρις Χαραλάμπους / Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος εκτίμησε ...

Σε διασκευή καραντίνας το «Under Pressure» των Queen – Bowie

Ο Μπρέντον Γιούρι (Brendon Urie) των Panic! At the Disco και το συγκρότημα The ...

Θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες από το κέντρο τεχνών ΜΙΤΟΣ

To Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού θεατρικού προγράμματος lipasma, ανακοινώνει νέο ...

Drifting Clouds – Έκθεση εικαστικών βιβλιων

Εγκαινιάστηκε και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου η έκθεση εικαστικών βιβλίων με ...

X