Η Τουρκία ζητά επιστροφή του λιονταριού της Κνίδου

Τον επαναπατρισμό του μαρμάρινου λιονταριού από την αρχαία ελληνική πόλη της Κνίδου στις ακτές της Μικράς Ασίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, ζητά η Τουρκία, μαζί και ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας.

Της εκστρατείας επιστροφής των δύο γλυπτών ηγείται ο δήμαρχος της πόλης Ντάτσκα, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η περιοχή της αρχαίας Κνίδου. Τα δύο γλυπτά είχαν αφαιρεθεί από την περιοχή πριν από 150 χρόνια περίπου από τον Βρετανό αξιωματούχο και αρχαιολόγο Τσαρλς Νιούτον, ο οποίος έχοντας λάβει ειδική άδεια από τις οθωμανικές αρχές, τα μετέφερε στη Βρετανία με πολεμικό πλοίο.

 

Το εντυπωσιακό μαρμάρινο λιοντάρι, βάρους οκτώ τόνων, είναι φιλοτεχνημένο σε μονολιθικό πεντελικό μάρμαρο με τρία μέτρα μήκος και 1,80 ύψος και είχε τοποθετηθεί σε μεγαλοπρεπή τύμβο έξω από την πόλη σε σημείο τέτοιο ώστε να είναι ορατό από τα πλοία στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, συμβόλιζε τη νίκη του Κόνωνα εναντίον των Σπαρτιατών στη γνωστή ναυμαχία της Κνίδου το 394 π.Χ. Για τη μεταφορά του από τον Νιούτον απαιτήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και μεγάλες φθορές. Η Τουρκία κατηγορεί τον Νιούτον ότι εκτός από την Κνίδο πήγε και στην Αλικαρνασσό από όπου αφαίρεσε παράνομα αρχαιότητες, τις οποίες μετέφερε επίσης στη Βρετανία.

 

Σήμερα το λιοντάρι βρίσκεται στην είσοδο του Βρετανικού Μουσείου όπως και το εξαιρετικής τέχνης άγαλμα της Δήμητρας που παριστάνεται καθιστή. Ο Νιούτον το είχε φέρει στο φως ανασκάπτοντας έναν ελληνικό ναό της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε κάνει πρώτος ανασκαφές στην αρχαία Κνίδο την περίοδο 1857 – 1858, αποκαλύπτοντας σπουδαία δημόσια οικοδομήματα και εξαιρετικά γλυπτά.
Ορισμένοι θεωρούν ρεαλιστική την επιστροφή των γλυπτών, δεδομένης της επιστροφής του άνω τμήματος ρωμαϊκού αγάλματος του Ηρακλή στην Τουρκία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο άλλο ΗΠΑ και άλλο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είναι ιδιαίτερα «σκληροπυρηνικό» και δεν συζητά εύκολα -αν όχι καθόλου- την επιστροφή εκθεμάτων του στους τόπους «καταγωγής» τους. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αξίζει.

You May Also Like

«Μέρες Σεφέρη» στη Λευκωσία

Ο Θανάσης Βαλτινός, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και άλλοι σημαντικοί ομιλητές έρχονται στην Κύπρο στο πλαίσιο ...

Μαρία Χριστοφόρου | κρίση & κρίσεις

Μια εικαστική έκθεση και ένα βιβλίο με τίτλο «Κρίση και Κρίσεις» παρουσιάζει η Μαρία ...

Τα δέκα πρώτα γλυπτά στο πάρκο γλυπτικής Γεροσκήπου

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμπόσιου Γλυπτικής που προγραμματίζει ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ...

«Νυχταλούδα» στο Σατιρικό

Μια παρέα. Κάτι παραπάνω που. «Εννοώ η παρέα μας έν΄ κάτι παραπάνω που μιαν ...

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας

Ο Δμήτρης Λιγνάδης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος διαδέχεται ...

Ιανουάριος στο Ριάλτο

Ένα πλούσιο, πολυποίκιλο πρόγραμμα για τον πρώτο μήνα του χρόνου έχει ετοιμάσει το θέατρο ...

X