Η Τουρκία ζητά επιστροφή του λιονταριού της Κνίδου

Τον επαναπατρισμό του μαρμάρινου λιονταριού από την αρχαία ελληνική πόλη της Κνίδου στις ακτές της Μικράς Ασίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, ζητά η Τουρκία, μαζί και ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας.

Της εκστρατείας επιστροφής των δύο γλυπτών ηγείται ο δήμαρχος της πόλης Ντάτσκα, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η περιοχή της αρχαίας Κνίδου. Τα δύο γλυπτά είχαν αφαιρεθεί από την περιοχή πριν από 150 χρόνια περίπου από τον Βρετανό αξιωματούχο και αρχαιολόγο Τσαρλς Νιούτον, ο οποίος έχοντας λάβει ειδική άδεια από τις οθωμανικές αρχές, τα μετέφερε στη Βρετανία με πολεμικό πλοίο.

 

Το εντυπωσιακό μαρμάρινο λιοντάρι, βάρους οκτώ τόνων, είναι φιλοτεχνημένο σε μονολιθικό πεντελικό μάρμαρο με τρία μέτρα μήκος και 1,80 ύψος και είχε τοποθετηθεί σε μεγαλοπρεπή τύμβο έξω από την πόλη σε σημείο τέτοιο ώστε να είναι ορατό από τα πλοία στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, συμβόλιζε τη νίκη του Κόνωνα εναντίον των Σπαρτιατών στη γνωστή ναυμαχία της Κνίδου το 394 π.Χ. Για τη μεταφορά του από τον Νιούτον απαιτήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και μεγάλες φθορές. Η Τουρκία κατηγορεί τον Νιούτον ότι εκτός από την Κνίδο πήγε και στην Αλικαρνασσό από όπου αφαίρεσε παράνομα αρχαιότητες, τις οποίες μετέφερε επίσης στη Βρετανία.

 

Σήμερα το λιοντάρι βρίσκεται στην είσοδο του Βρετανικού Μουσείου όπως και το εξαιρετικής τέχνης άγαλμα της Δήμητρας που παριστάνεται καθιστή. Ο Νιούτον το είχε φέρει στο φως ανασκάπτοντας έναν ελληνικό ναό της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε κάνει πρώτος ανασκαφές στην αρχαία Κνίδο την περίοδο 1857 – 1858, αποκαλύπτοντας σπουδαία δημόσια οικοδομήματα και εξαιρετικά γλυπτά.
Ορισμένοι θεωρούν ρεαλιστική την επιστροφή των γλυπτών, δεδομένης της επιστροφής του άνω τμήματος ρωμαϊκού αγάλματος του Ηρακλή στην Τουρκία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο άλλο ΗΠΑ και άλλο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είναι ιδιαίτερα «σκληροπυρηνικό» και δεν συζητά εύκολα -αν όχι καθόλου- την επιστροφή εκθεμάτων του στους τόπους «καταγωγής» τους. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αξίζει.

You May Also Like

Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για τον Βάιο Λιαπή

O Βάιος Λιαπής, καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και γνωστός μεταφραστής ...

Σήκωσε αυλαία το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Σήκωσε αυλαία χθες το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, στο Θέατρο Ριάλτο. Το ...

Σε άθλια κατάσταση το κτήριο όπου έζησε και εργάστηκε ο Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης

Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να είχαν τραβηχτεί σε οποιοδήποτε από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στην ...

“Φιλιά εις τα παιδιά” του Βασίλη Λουλέ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην ...

11o Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού από 18 Ιουλίου

Το 11ο καλοκαιρινό φεστιβάλ χορού site specific της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και ...

Πίνακας του Καραβάτζιο θα πωλείτο για μόλις 1.500 ευρώ

Έναν χαμένο πίνακα που πιστεύεται ότι ανήκει στον ζωγράφο Καραβάτζιο δηλώνει ότι εντόπισε κριτικός ...

X