Μίτος: «Ιστορίες… από τη γλυκειά χώρα Κύπρο»

Δίνοντας συνέχεια στις επιτυχημένες παραστάσεις πάνω στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά [οι οποίες παρουσιάστηκαν στο υπόγειο του Μεσαιωνικού Κάστρου στο πλαίσιο των Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων του Δήμου Λεμεσού], η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει μια σειρά από παραστάσεις με τίτλο «Ιστορίες… από τη γλυκειά χώρα Κύπρο».

Οι παραστάσεις βασίζονται σε αυτοτελείς ιστορίες του Χρονικού: στη δολοφονία του βασιλιά Πέτρου Α’, στη ζήλια της βασίλισσας Ελεονώρας και σε άλλες ιστορίες, όπως τις επεσήμανε σε έρευνά της η δρ Νάντια Αναξαγόρου.

Αν και αυτόνομες, οι ιστορίες στη σύνθεσή τους δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη γραφή και την αντιμετώπιση του Μαχαιρά στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής. Στις παραστάσεις χρησιμοποιείται κυρίως η μεσαιωνική γλώσσα του Μαχαιρά και σε μικρότερη έκταση η σύγχρονη κυπριακή διάλεκτος.

Η δράση διαδραματίζεται στο δωμάτιο του Λεόντιου Μαχαιρά, ο οποίος αφηγείται διάφορες ιστορίες και κουτσομπολιά στους καλεσμένους του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο σκηνοθέτης Λούκας Βαλέβσκι θα δίνει σε κάθε παράσταση μικρές καινούργιες οδηγίες στους ηθοποιούς, που θα ανατρέπουν ζωντανά την υπάρχουσα δομή. Τη δραματουργία υπογράφει η Έλενα Αγαθοκλέους, η οποία συμμετέχει στην παράσταση μαζί με τους Μάριο Ιωάννου, Μαρίνα Μανδρή και τον ίδιο το σκηνοθέτη.

 

Το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά

Ο Λεόντιος Μαχαιράς γεννήθηκε στην Κύπρο τον 14ο αιώνα και πέθανε το 15ο, περίοδος Φραγκοκρατίας. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους μεσαιωνικούς χρονικογράφους της ελληνικής γραμματολογίας.
Την “Εξήγησι της γλυκείας χώρας Κύπρου, η ποία λέγεται Kρόνακα, τουτέστιν Xρονικόν” έγραψε βασισμένος σε προγενέστερα κείμενα, σε προσωπικές έρευνες, παρατηρήσεις και εμπειρίες , και στα επίσημα αρχεία του Κράτους, στα οποία ως εκ της θεσεώς  του γραμματικού του γαλλικού παλατιού είχε πρόσβαση.

Στο Χρονικό ασχολείται με τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα από την εποχή της επίσκεψης της Αγίας Ελένης στην Κύπρο (4ος αιώνας μ.Χ.) μέχρι το θάνατο του βασιλιά Ιωάννη Λουζινιάν (1458 μ.Χ.). Τα γεγονότα τα οποία είναι πιο πρόσφατα στην εποχή του συγγραφέα αναφέρονται με πολλή λεπτομέρεια για τις ερωτικές περιπέτειες, τις ψυχαγωγικές συνήθειες και τις δολοπλοκίες των ρηγάδων, των πρίντζηδων και των ιπποτών.
Ο Λεόντιος Μαχαιράς είναι πρωτοπόρος, γράφοντας στην ελληνική γλώσσα, διότι παράδοση ελληνικών Χρονικών στην Κύπρο δεν υπήρχε. Το έργο του αποτελεί ένα πολύτιμο μνημείο της Κυπριακής διαλέκτου της εποχής του μεσαίωνα (μια γλώσσα με πολλά δυτικά στοιχεία τα οποία αποβλήθηκαν μετά τη λήξη της λατινοκρατίας). Είναι το πρώτο κείμενο ολόκληρης της ελληνικής γραμματολογίας, που γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα.

Τέλος, διάχυτη μέσα στο έργο του είναι η προσήλωση του στην Ορθοδοξία και συντηρεί την αίγλη του Βυζαντίου. Ωστόσο δεν αμφισβητεί καθόλου την κυριαρχία των Φράγκων επί της Κύπρου, ούτε και την Λατινική Εκκλησία της Κύπρου. Δεν ήταν αφύσικο υπό τις τότε συνθήκες. Μεγαλωμένος σε ένα καθεστώς αφόρητης δουλείας για τους Κυπρίους, χωρίς έντονη εθνική συνείδηση, χωρίς σαφή εθνική ταυτότητα, χωρίς επαρκή ελληνική εκπαίδευση, ο Λεόντιος Μαχαιράς ήταν, ένας από τους λίγους τυχερούς Κυπρίους που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα δεσμά της δουλείας και να ζήσουν πιο άνετα κοντά στους ξένους φεουδάρχες.

 

+ Θα δοθούν επτά συνολικά παραστάσεις: στις 12, 14, 15, 19, 21, 28, 29 Οκτωβρίου, στο Παλιό Ξυδάδικο (οδός Γενεθλίου Μιτέλλα 34) Λεμεσού, στις 20:30. Κρατήσεις και πληροφορίες τηλ. 99864970. Εισιτήρια προς 10 και 8 ευρώ.

You May Also Like

Cut, η νέα θεατρική παραγωγή του θεάτρου Versus

Το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου με τίτλο Cut είναι η πρώτη θεατρική παραγωγή του ...

Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση ετοιμάζει και θα παρουσιάσει τον Ιούνιο το Κυπριακό Μουσείο, στην ...

Χριστουγεννιάτικες ξεναγήσεις στη Λευκωσία

Γνωρίζετε καλά την Λευκωσία; Το Φανερωμένης 70, σε συνεργασία με τo υφυπουργείο Τουρισμού, διοργανώνουν  μία ...

Διάλεξη του Λευτέρη Τάπα για τη «Χώρα των Σκιών»

Μία διάλεξη με τίτλο «Στη χώρα των σκιών» θα δώσει ο εικαστικός Λευτέρης Τάπας. ...

«Ετυ(ο)μολογία» στο Παλιό Ξυδάδικο

Ένα θεατρικό μονόλογο που πραγματεύεται τον κατακερματισμό της ανθρώπινης ύπαρξης παρουσιάζει ο Μάριος Ιωάννου, ...

Ακαδημία Αντιλήψεων 2020 από το Ε.ΚΑ.ΤΕ

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (E.KA.TE.) παρουσιάζει με υπερηφάνεια την 3η έκδοση της Ακαδημίας Αντιλήψεων ...

X