Μόδα + Αρχιτεκτονική

«Έχετε παρατηρήσει την περίεργη αντιστοιχία μεταξύ του ενδύματος των ανθρώπων και του εξωτερικού των κτηρίων; Μήπως το ένδυμα με κρόσσια δεν είναι αντίστοιχο του γοτθικού ρυθμού και η περούκα αντίστοιχη του μπαρόκ;»

[Adolf Loos, Architektur, 1910]

Αυτή η παρατήρηση του Adolf Loos, αν σκεφτεί κανείς,  ίσως να ισχύει μέχρι και σήμερα ακόμα, όσον αφορά τη σχέση του κελύφους ενός κτηρίου με την ενδυμασία των ανθρώπων κατά μια ιστορική περίοδο.

Το κτήριο και το ένδυμα σε κοινή αναζήτηση παρουσιάζονται μέσα από την έκθεση «μόδα+αρχιτεκτονική» των Ελεονώρας Αντωνιάδου [αρχιτέκτονα] και Γιώργου Γεωργίου Lash [σχεδιαστή μόδας].

Οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές συνθήκες επηρεάζουν κατά τον ίδιο τρόπο τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές μόδας. Εάν θεωρηθούν ως κομμάτι μιας ιστορικής συνέχειας, τα ενδύματα και τα κτίρια αποτελούν ανεκτίμητα ανθρωπολογικά τεχνουργήματα τα οποία σηματοδοτούν σημαντικές πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες, στιλιστικές προτιμήσεις και νέες εξελίξεις στην τεχνολογία και τα υλικά. Ακόμα, οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες του σήμερα συνεχίζουν να επηρεάζονται από τέτοια τεχνουργήματα ερμηνεύοντας τα για ένα σύγχρονο περιεχόμενο.

Η σύνδεση μεταξύ της ένδυσης και της στέγασης χρονολογείται από την εποχή και των παγετώνων ακόμα, όταν ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε δέρματα ζώων για να καλύψει το σώμα του αλλά και να διακοσμήσει τα τοιχώματα των σπηλαίων που χρησιμοποιούσε ως κατοικία.

Τα όρια μεταξύ των δύο πεδίων, που μοιάζουν να θολώνουν σε θέματα θεωρίας  και κατασκευής, οδηγούν στην διάχυση και των εννοιών και των νοημάτων που αντιπροσωπεύουν, εισάγοντας νέες προσεγγίσεις όπου το κτίριο γίνεται ένδυμα και το ένδυμα κτίριο.

μόδα+αρχιτεκτονική: Πού συμπορεύονται, πού ανταγωνίζονται και ποια τα  κοινά σημεία αναφοράς;

Αρχές που διέπουν την μόδα και την αρχιτεκτονική αντίστοιχα ως προς τη σύλληψη της ιδέας, τα ερεθίσματα του σχεδιαστή – αρχιτέκτονα, το σχεδιασμό, την σχέση με την ανθρώπινη μορφή, την κατασκευή, τα υλικά, την διάρκεια στο χρόνο, τις προθέσεις του δημιουργού, μας οδήγησαν στην έρευνα, που ένα μέρος του αποτελέσματος της παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή.

Η συνεργασία αρχιτέκτονα και σχεδιαστή μόδας λειτουργεί για να καλύψει τον πρωταρχικό και κοινό στόχο: την  ανάγκη για δημιουργία χώρου και ταυτόχρονα την κάλυψη του κελύφους – σώματος.

+ Εγκαίνια  και πρώτη παρουσίαση των ενδυμάτων στις 26 Οκτωβρίου 2011 στις 19:30 στηv οδό Λέυκωνος 65, στην εντός των Τειχών πόλη της Λευκωσίας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας 10:00 – 13:00 και 15:00 – 21:00.

You May Also Like

Έκθεση με κεραμικά έργα του Πίτερ Μουρ στη Λεμεσό

Μια έκθεση με κεραμικά έργα του Πίτερ Μουρ παρουσιάζει τον Νοέμβριο το Κέντρο Φωτογραφίας ...

The Umbrella Project από το Bomba Picnic

Απομακρυσμένη από την ιδέα της “απλοϊστικής” ή και “χαριτωμένης” τέχνης που απευθύνεται συνήθως σε ...

Δράσεις Θεατρικού Καταφυγίου / 17.12.2020 – 23.12.2020

Από το Σεπτέμβρη του 2013, ο ΘΟΚ εγκαθίδρυσε τις δράσεις του Θεατρικού Καταφυγίου, ως ...

“Είναι αλήθεια πως θα με περιμένεις πάντα;” – Διαδικτυακή Προβολή

Η ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις σε μια προσπάθεια της να επικοινωνήσει τη δουλειά της ...

Σειρά παραστάσεων των έργων της Λίας Χαράκη SKULL και SEXY YUPPIES τον Νοέμβριο

SKULL Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συνέχεια του έργου SKULL με επιπλέον παραστάσεις τον ...

Trio Tekke live

Οι Τρίο Τεκκέ παρουσιάζουν τη δεύτερή τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Samas» σε μια ...

X