Ροθ-ικοί προς Σουηδική Ακαδημία: Δώστε του το Νόμπελ πριν πεθάνει!

Το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης, 6 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί η/ο φετινή/ός νικήτρια/νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Και ενώ τα στοιχήματα συνεχίζονται για τον νικητή, ο Αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Μπερν έστειλε μια επιστολή στην Σουηδική Ακαδημία ζητώντας το φετινό Νόμπελ να δοθεί στον Φίλιπ Ροθ.

«Μπορούμε παρακαλώ να σταματήσουμε τις βλακείες και να δώσουμε στον Φίλιπ Ροθ ένα Νόμπελ πριν πεθάνει;», ξεκινάει η επιστολή. Και καταλήγει: «Ο Ροθ δικαιούται το Νόμπελ όχι γιατί είναι καλό παιδί, αλλά γιατί είναι μεγαλοφυΐα […]. Είναι ο πιο έξυπνος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας και τα βιβλία του, καλά και κακά, λαμπρά ή αφελή, είναι ανάμεσα στα καλύτερα που γέννησε αυτή η χώρα. Εάν ο Ροθ δεν αξίζει το βραβείο Νόμπελ, κανένας δεν το αξίζει».

Πολλοί συνυπογράφουν το πιο πάνω, ωστόσο η επιτροπή που απονείμει το λογοτεχνικό Νόμπελ είναι πάντα απρόβλεπτη. Και συνήθως, εναλλακτική. Ο Ροθ είναι ένας πολυδιαβασμένος συγγραφέας και ίσως αυτό να τού στοιχίσει. Επίσης, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν τού απονεμήθηκε το φετινό Man Booker International, με μια κριτικό να παραιτείται από την Επιτροπή που έλαβε την απόφαση αναφωνώντας πως ο Ροθ είναι ένας βαρετός συγγραφέας και δεν άξιζε μια τέτοια βράβευση.

Στους υποψήφιους πάντως για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας φιγουράρουν τα ονόματα των: Σύριοι ποιητή Άδωνι [που ακούστηκε και πέρσι σε μεγάλο βαθμό], της Τζόις Κάρολ Όουτς [μόνιμα στη λίστα των υποψήφιων νικητών], του Ιάπωνα μυθιστοριογράφου Χαρούκι Μουρακάμι, του Κόρμακ ΜακΚάρθι αλλά και του Σουηδού ποιητή Thomas Tranströmer.

Πολλοί πιστεύουν πως ίσως φέτος το βραβείο δοθεί με πολιτικά κριτήρια, μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης. Γι’ αυτό ο Άδωνις και ο Άμος Οζ είναι ψηλά στη λίστα.

Ό,τι κι αν λεχθεί ωστόσο, η απάντηση κρύβεται σε ένα φάκελο που θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Στη φωτογραφία, ο Φίλιπ Ροθ το 1964, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του Letting Go [New York Times].

 

You May Also Like

Βραβείο Νέου Χορογράφου στην Άννη Χούρη

Η 21η Πλατφόρμα Χορογραφίας που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο ...

«Η Σύγχρονη Κεραμική Συναντά την Ιστορία» / Artists’ Bazaar στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας οργανώνει Artists’ Bazaar με τίτλο «Η ...

Crowdfunding αντί κρατικής επιχορήγησης

Σε εκστρατεία crowdfunding, δηλαδή συγκέντρωσης χρημάτων από το κοινό, κατέφυγαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης ...

Θυμέλη 2021 (Β΄ Εξάμηνο) | Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου υπενθυμίζει πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιχορήγησης επαγγελματικών θεατρικών παραγωγών ...

Φεστιβάλ Ξαρκής 2019

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2019 μετακομίζει στον δροσερό Πολύστυπο, ορεινό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Για ...

Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το 2017

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2017 ...

X