Τι έμαθα στη Βουδαπέστη

2.10.2011

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Είναι περίεργο μέρος η Ουγγαρία, τουλάχιστον για έναν Κύπριο που έχει συνηθίσει τους Αγγλοσάξονες και -άντε- έχει και μια γενική ιδέα της δυτικής Ευρώπης. Η γλώσσα δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχεις ξανακούσει ή δει, καθώς δεν σχετίζεται καθόλου με τις γνωστότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, γεγονός που συνεισφέρει στην αίσθηση πως βρίσκεσαι, ουσιαστικά, σε έναν διαφορετικό κόσμο εκεί που δεν τον περιμένεις.

Κι αυτό γιατί η χώρα και η πόλη της Βουδαπέστης δεν ταιριάζουν στα στερεότυπα, κυρίως επειδή… δεν υπάρχουν στερεότυπα για την κεντρική Ευρώπη, τα οποία να είναι τουλάχιστον αναγνωρίσιμα για τους μεγαλωμένους με Χόλιγουντ Κύπριους.

Τη Βουδαπέστη οι κάτοικοί της φαίνεται πως την έχτισαν, ή τουλάχιστον τα κομμάτια της που εξελίχθηκαν αργότερα στη σημερινή μητρόπολη, σε μεγάλη κλίμακα, ίσως επηρεασμένοι από τον λόφο που δεσπόζει στη μια πλευρά του Δούναβη. Είναι ένα μέρος που δανείστηκε τον αέρα τής αυτοκρατορικής πρωτεύουσας από τη Βιέννη την εποχή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων που έγινε Αυστρο-Ουγγρική, εν μέρει ίσως για να προωθήσει μια εθνική ταυτότητα που από επαρχιακή έγινε σχεδόν συμβολικά ισότιμη με αυτή των κυρίαρχων Αυστριακών.

Στη χώρα λοιπόν που κάποτε ήταν στην άλλη πλευρά μιας παύλας, δεν αρκεί μια μέρα, ένας ταξιδιωτικός οδηγός, έστω μια ξενάγηση για να την καταλάβεις. Ούτε οι βόλτες στους δρόμους αρκούν. Ο κόσμος δεν είναι ακριβώς εχθρικός, αλλά δεν την έχει δει ούτε και πρέσβης τού τουρισμού, όπως μάθαμε εμείς εδώ σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια.
Ίσως να είναι η αυτοπεποίθηση ενός κόσμου που ξέρει πως δεν βρίσκεται στην περιφέρεια, αλλά δεν βρίσκεται και ακριβώς στο κέντρο και έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα. Και μιας πόλης που δεν υπάρχει για τους επισκέπτες της, αλλά αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από αυτούς. Και όπου η ουσία δεν αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εικόνα της.

You May Also Like

Εκτός των τειχών

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δαμαί τζαι κάτι μέρες άρκεψα τζαι πάλε να οδηγώ, τακτικά, ...

Οι ξερόκκελλοι τζαι οι ανίκανοι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το να ακουστούν μετά που μισόν αιώνα ελληνικά, τζαι μάλιστα ...

Οι Τραμπ μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν μιλά ο Αρχιεπίσκοπος για ΛΟΑΤΙ θέματα ή το Κυπριακό ...

Δικαίωμα στο όνειρο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να τα πάει χάλια. Είναι όμως, ...

Το παζλ των μοιρασμένων πόλεων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι ηγέτες συζητούν συνέχεια, λεπτομέρειες επί λεπτομερειών, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, ...

#UnitedByWhat

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πέντε χρόνια πριν, διαδηλωτές και ακτιβιστές του κινήματος Occupy Buffer ...

X