Φάλτσες νότες για την ενότητα

Ελλαδίτες καλλιτέχνες βρέθηκαν στη δίνη των αντιπαραθέσεων που ξέσπασαν στην Κύπρο μετά την τραγωδία στο Μαρί – Αιτία πολέμου η συμμετοχή τους σε συναυλία υποστήριξης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάποιοι, υπό το βάρος των αντιδράσεων, ακύρωσαν ήδη την παρουσία τους.

Γράφει η Κατερίνα Ζορμπά, εφ. Πολίτης

 

Ο πολιτισμός ενώνει. Αλλού. Στην Κύπρο ακόμη και η μουσική μπορεί να γίνει αιτία διχασμού. Ο πόλεμος που μαίνεται στο εσωτερικό μέτωπο μετά την τραγωδία στο Μαρί επεκτάθηκε πλέον και στις προσωπικές σελίδες Ελλαδιτών καλλιτεχνών στο Facebook, οι οποίοι και να μην ήξεραν τι συμβαίνει στην Κύπρο τους τελευταίους τρεις μήνες, πλέον τα έχουν δει όλα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η ανακοίνωση για πραγματοποίηση συναυλίας στις 24 Οκτωβρίου με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και σύνθημα «Πάνω απ’ όλα η Κύπρος» πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις μέσω διαδικτύου, αναγκάζοντας καλλιτέχνες, η συμμετοχή των οποίων έχει ήδη ανακοινωθεί, να ακυρώσουν τις εμφανίσεις τους, μη θέλοντας να εμπλακούν στη δίνη του ψυχρού πολέμου στην Κύπρο.

Ως οργανωτής της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου στην τάφρο Νταβίλα, με δωρεάν μάλιστα είσοδο, εμφανίζεται η Κίνηση Πολιτισμού. Τις προηγούμενες μέρες είχε ανακοινωθεί ότι τριάντα και πλέον καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους υπέρ της Δημοκρατίας, της επανένωσης και της ενότητας.

Μάλιστα, σε διακήρυξη της Κίνησης Πολιτισμού που συνοδεύει τις διαφημιστικές μπροσούρες για τη συναυλία τονίζεται ότι οι άνθρωποι του πνεύματος, της επιστήμης και του πολιτισμού υψώνουν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, για να στείλουν το μήνυμα ότι ο εχθρός δεν είναι ο αδελφός μας, αλλά η κατοχή, η οικονομική κρίση και οι διεθνείς κερδοσκόποι. Πάντως στη διακήρυξη η Κίνηση ασκεί δριμεία κριτική στα ΜΜΕ, καταγγέλλοντας άθλια στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου μετά την τραγωδία στο Μαρί. «Το τελευταίο διάστημα είδαμε το τέρας της χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ να τρομοκρατεί και να καλλιεργεί μαζική ψύχωση, απειλώντας τη δημοκρατία και την ομαλότητα. Τώρα, που σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, φαίνεται πως η επιχείρηση αυτή, με μια ταυτόχρονη άθλια στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν έχει προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της Κύπρου. Ας γυρίσουμε την πλάτη στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και τη μετατροπή των τραγικών ειδήσεων σε reality-shows που στήνουν δίχως όρια οι σύγχρονοι πειρατές των συνειδήσεων κι οι νοσταλγοί πολιτειακής ανωμαλίας. Κι ας υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το Σύνταγμα, μόνη διέξοδο τις κρίσιμες μέρες που περνούμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στα διαφημιστικά που κυκλοφόρησαν ως συμμετέχοντες στην εκδήλωση εμφανίζονται οι Ουμούτ Αλμπαϊράκ, Γιώργος Ανδρέου, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Κούλλης Θεοδώρου, Κώστας Θωμαΐδης, Μελίνα Κανά, Πάνος Κατσιμίχας, Χάρης Κατσιμίχας, Τάνια Κικίδου, «Κολλεκτίβα», Βαγγέλης Κορακάκης, Γιάννης Κούτρας, Βούλλα Κωνσταντίνου, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μακρής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, «Όναρ», Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Μάνος Πυροβολάκης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Φανής.

Του… Facebook
Μετά την ανακοίνωση της συναυλίας, φοιτητικές παρατάξεις [όπως η ΠΕΟΦ Θεσσαλονίκης και το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου], αλλά και πολίτες οι οποίοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αξιοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου, θέλησαν να στείλουν μηνύματα στους καλλιτέχνες, μέσα από τις προσωπικές τους σελίδες στο Facebook, ζητώντας τους να μην συμμετάσχουν στη συναυλία. Αναρτήθηκαν στις σελίδες των καλλιτεχνών μηνύματα για να μην στιγματίσουν την καριέρα τους συμμετέχοντας σε μια τέτοια συναυλία, ή ακόμη και βίντεο με δηλώσεις των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου.
Υποστηρικτές του Προέδρου Χριστόφια, από την άλλη, καλούσαν τους καλλιτέχνες να μην υποκύψουν στις πιέσεις και στους «δήθεν αγανακτισμένους που σκοτώνουν τη μουσική». Δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις, μεταξύ των χρηστών στις σελίδες των καλλιτεχνών, οι αναφορές για το πόρισμα Πολυβίου, το πολιτικό πραξικόπημα κλπ.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την ακύρωση της εμφάνισής της, δηλώνοντας απρόθυμη να πάρει μέρος σε πολιτικές διενέξεις, ενώ εξήγησε ότι δεν είχε ενημερωθεί ακριβώς για τους λόγους πραγματοποίησης της συναυλίας. Η Μελίνα Κανά δήλωσε ότι αν και κλήθηκε δεν θα συμμετάσχει στη συναυλία, ενώ ο Δημήτρης Μακρής διευκρίνισε ότι από λάθος περιελήφθη στη λίστα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην εκδήλωση δήλωσαν και οι Μελίνα Ασλανίδου και Γιώργος Ανδρέου. Μάλιστα ο τελευταίoς εξήγησε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη συναυλία επειδή δεν επιθυμεί να διαιρέσει αντί να ενώσει, να προκαλέσει αντί να κατευνάσει, ή να γεννήσει στους Κυπρίους αισθήματα μεροληψίας και αδικαιολόγητης παρέμβασης σε εσωτερικές τους πολιτικές και κοινωνικές επιλογές.
andreouΓιώργος Ανδρέου: Δεν επιθυμώ να διαιρέσω αντί να ενώσω, να προκαλέσω αντί να κατευνάσω ή να γεννήσω στους Κυπρίους αισθήματα μεροληψίας και αδικαιολόγητης παρέμβασης σε εσωτερικές τους πολιτικές και κοινωνικές επιλογές».

aslanidou_0Η Μελίνα Ασλανίδου.

Η απάντηση της Κίνησης Πολιτισμού
Για πνευματική τρομοκρατία σε βάρος των καλλιτεχνών μίλησε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτισμού, Ανδρέας Χρυσάνθου, σχολιάζοντας τον πόλεμο που μαίνεται τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο. Ο κ. Χρυσάνθου κατήγγειλε ότι κάποιοι εμφάνισαν τη διακήρυξη της Κίνησης Πολιτισμού ως διακήρυξη των καλλιτεχνών που κυκλοφόρησε εν αγνοία τους, στην προσπάθειά τους να πείσουν καλλιτέχνες να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε στον «Π» ότι η Κίνηση Πολιτισμού κάλεσε αριθμό καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο για να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς σε μια συναυλία ενότητας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν στο μέλλον της Κύπρου. «Το σύνθημα είναι πάνω απ’ ΟΛΑ η Κύπρος», τόνισε. Στο ερώτημά μας, γιατί κλήθηκε ως ομιλητής στη συναυλία ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο κ. Χρυσάνθου διερωτήθηκε ποιος θα έπρεπε να κληθεί. «Ο στόχος μας είναι η ενότητα, η αποφυγή του διχασμού, η στήριξη της υπόθεσης της Κύπρου, των θεσμών και της Δημοκρατίας, του Προέδρου ως θεσμού», παρατήρησε. Όπως είπε, το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει η Κίνηση είναι ότι εχθρός μας δεν είναι ο αδελφός μας, αλλά η κατοχή, η διαίρεση, η οικονομική κρίση, οι επιθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων, η ανεργία. Ο κ. Χρυσάνθου δεν ήταν χθες σε θέση να αναφέρει ποιοι καλλιτέχνες ακυρώνουν την συμμετοχή τους στην εκδήλωση. «Αν κάποιοι ακυρώσουν, εμείς θα συνεχίσουμε να τους αγαπάμε και εκείνους και τα τραγούδια τους, δεν υπάρχει θέμα. Κάποιοι άλλοι θα έρθουν, ίσως, στη θέση τους». Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνηση Πολιτισμού εξασφάλισε τη συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών σε περίπτωση που ακυρώσουν τη συμμετοχή τους και άλλοι καλλιτέχνες. Σήμερα, στις 11 το πρωί, η Κίνηση Πολιτισμού θα πάρει θέση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες σε σχέση με τη συναυλία της 24ης Οκτωβρίου.

Ο Πάνος Κατσιμίχας έστειλε επιστολή που αναρτήθηκε στο facebook σχετικά με το θέμα. Διαβάστε την εδώ.

You May Also Like

Skyfall για τον νέο Τζέιμς Μποντ

Σε ένα χρόνο θα βρίσκεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα -23η- ταινία του Τζέιμπ ...

De rouille et d’ os | η νέα ταινία που θέλουμε να δούμε

«Το μόνο κοινό που ενώνει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως από την κοινωνική και οικονομική ...

Προβολές των τριών φιναλίστ ταινιών LUX 2016 στη Λευκωσία

Για άλλη μια χρονιά το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο έχει τη ...

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στον ΘΟΚ

«Ο άνθρωπος είναι αδύνατον να περνάει καλά χωρίς τη φιλοσοφία, την τέχνη και την ...

Πέθανε η θρυλική Αλίσια Αλόνσο

Η Κουβανή Αλίσια Αλόνσο, χορεύτρια και χορογράφος, θρύλος του μπαλέτου, απεβίωσε στην Αβάνα την ...

Κινδυνεύει με κλείσιμο το Μουσείο Παραμυθιού

Το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά τις πόρτες του ανακοίνωσε σήμερα για το Μουσείο Παραμυθιού ...

X