Φώτα ξανά στο θέατρο Μπολσόι μετά από εξαετή ανακαίνιση

Η ρωσική ελίτ περπάτησε το βράδυ της Παρασκευής το κόκκινο χαλί του θεάτρου των Μπαλέτων Μπολσόι, το οποίο εδώ και έξι χρόνια ήταν κλειστό για ανακαίνιση, η οποία στοίχισε 680 εκατ. δολάρια.

Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ο οικοδεσπότης των δύο χιλιάδων περίπου ατόμων που είχαν πρόσκληση για το γκαλά εγκαινίων του ανακαινισμένου Μπολσόι. Ανάμεσά τους και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. 

«Η χώρα μας είναι πολύ μεγάλη, βεβαίως», δήλωσε ο Μεντβέντεφ από τη σκηνή του θεάτρου. «Την ίδια ώρα όμως, ο αριθμός των συμβόλων που μας ενώνει, οι πολιτιστικοί μας θησαυροί, τα λεγόμενα εθνικά ορόσημα, είναι περιορισμένα. Το Μπολσόι ωστόσο είναι από τα σπουδαιότερα εθνικά brands».

bolshoi

Το θέατρο έκλεισε το 2005, προκειμένου να γίνει η ανακαίνιση, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη. Οι τοιχογραφίες αντικαταστάθηκαν, τα χρυσά φύλλα πλυθήκαν με βότκα και γυαλίστηκαν με γούνα σκίουρων…bolshoi2

Η μεγάλη κουρτίνα που χωρίζει το κοινό από τους καλλιτέχνες στη σκηνή προτού ανοίξει, περιελάμβανε το σφυροδρέπανο της σοβιετικής εποχής. Τώρα, η ύψους 65 ποδών κουρτίνα έχει στην ύφανσή της τα αρχικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον ρωσικό αετό.

Το σημερινό κτίριο του θεάτρου Μπολσόι είναι κτίσμα του 1856 και ανταποκρινόταν τότε στην αισθητική της τσαρικής οικογένειας, στην οποία και ανήκε.

Εκεί, η τσαρική οικογένεια επέτρεπε μόνο παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Την παράδοση αυτή τήρησε κατόπιν και η σοβιετική ηγεσία.

To Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, υπήρξε για χρόνια το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας. Εδώ δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι το 1877.
Από το 1856 μέχρι και το 2005, οπότε έκλεισε για να ανακαινισθεί, το κτίριο είχε υποστεί πολλές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση της ακουστικής του.

Άλλωστε ήδη πριν το 1856, το αρχικό κτήριο στην περιοχή κοντά στο Κρεμλίνο, είχε ανεγερθεί το 1780. Καταστράφηκε το 1805 από φωτιά και χτίστηκε ξανά το 1825. Έπειτα κάηκε ξανά το 1853 και τότε ανεγέρθηκε το παρόν κτήριο.

Στην πρώτη φωτογραφία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι, ανεβαίνει χοροπηδώντας τα σκαλιά του φουαγιέ του ανακαινισμένου θεάτρου. 

ΠΗΓΗ: ΒLOOMBERG, THE NEW YORK TIMES

You May Also Like

Δημιουργία τοιχογραφίας «ELEMENTS» στη Χλώρακα

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται δράση δημιουργίας τοιχογραφίας (mural art) από τον καλλιτέχνη Ανατόλιο Σπυρλίδη ...

Επανήλθε ο Αρκάς

Επαναλειτούργησε η σελίδα του Αρκά στο facebook, με ένα σκίτσο και ένα μήνυμα: «Επαναφέρουμε ...

O θεατρικός «Αχιλλέας» συνελήφθη για… οπλοκατοχή στην Αθήνα

Μια νύχτα στο κρατητήριο του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου πέρασε ο ‘Αχιλλέας’ της θεατρικής ...

Nicosia Pop Up Festival 2021: Ανοικτή πρόσκληση δήλωσης ενδιαφέροντος

Το Pop Up Festival επιστρέφει και πάλι στη Λευκωσία, στην ανακαινισμένη Λεωφόρο Μακαρίου, αλλά ...

Οι ταινίες στο Διαγωνιστικό τμήμα της φετινής Μπερλινάλε

Με λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη του 66ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ...

Γιάννης Τουμαζής: ανάδειξη της νέας και δυναμικής γενιάς

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την πρώτη του ενημέρωση είχε την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στα ...

X