Ai Weiwei: ο ισχυρότερος καλλιτέχνης στον κόσμο, σύμφωνα με το ArtReview

Τον Άι Γουεϊγουέι ως «τον πλέον ισχυρό καλλιτέχνη στον κόσμο αυτή τη στιγμή» ανακήρυξε το βρετανικό περιοδικό ArtReview, στην ειδική έκδοσή του με τίτλο The Power 100.

«Η επιλογή του κ. Άι βασίστηκε τόσο στο έργο του όσο και στην ακτιβιστική του δράση», τόνισε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Μαρκ Ρίπολτ, προσθέτοντας ωστόσο πως «η επικράτησή του δεν βασίστηκε σε πολιτικά κριτήρια», παρά τους ισχυρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης πως η επιλογή του ήταν «πολιτικά μεροληπτική».

cover_0«Οι ενέργειες του Κινέζου καλλιτέχνη έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς συνάδελφους του να πιστέψουν πως ένας δημιουργικός άνθρωπος μπορεί να εργαστεί και έξω από τους προνομιακά περιορισμένους τοίχους μιας γκαλερί ή ενός μουσείου» καταλήγει ο Μ.Ρίπολτ.

Ο 53χρονος Άι Γουεϊγουέι, γνωστός για τον ενεργό ρόλο του στον σχεδιασμό του σταδίου «Η Φωλιά του Πουλιού» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου στις 3 Απριλίου 2011, ως ύποπτος για οικονομικά εγκλήματα.

Ωστόσο, η οικογένειά του θεωρούσε οποιαδήποτε κατηγορία ως ένα «αβάσιμο πρόσχημα», που στοχεύει απλώς και μόνο στη φίμωσή του, αφού ο Άι Γουεϊγουέι έχει καταγγείλει ανοιχτά την έλλειψη των βασικών ελευθεριών στη χώρα του και επέκρινε το καθεστώς -μεταξύ άλλων- για την φονική κατάρρευση σχολείου κατά το σεισμό του Σετσουάν το 2008, για το σκάνδαλο με το μολυσμένο γάλα.

Η σύλληψη και η κράτησή του προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στο εξωτερικό, ενώ δυτικοί ηγέτες κάλεσαν την Κίνα να σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τελικά, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο καλλιτέχνης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση «λόγω της καλής συμπεριφοράς του επειδή ομολόγησε τα εγκλήματά του, αλλά και λόγω μιας χρόνιας ασθένειας από την οποία πάσχει», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Πεκίνου.

You May Also Like

NYXTA![YARD GAL] της Rebecca Prichard στη Λευκωσία

Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης ΨΥΧΩΣΗ (4.48 Psychosis) της Sarah Kane το Ινστιτούτο ...

Οι συμμετέχοντες στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2015

Το τριήμερο 6, 7 και 8 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου ...

«Κινηματογραφική» κατάληψη της Cinecittà

«Οι κινηματογραφικές εγκαταστάσεις μας δεν πρόκειται να κλείσουν», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Cinecitta Studios ...

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 67 ετών, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας και του θεάτρου, ...

Απεβίωσε ο Ντάριο Φο

Σε ηλικία 90 ετών και ύστερα από δυο εβδομάδες νοσηλείας λόγω πνευμονίας απεβίωσε στις ...

Θάτσερ-mania με αφορμή την ταινία The Iron Lady

Χάρη στη Μέριλ Στριπ, η «Η Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ «εισβάλλει» και πάλι στην ...

X