Pop Nouveau στoν πολυχώρο isnotgallery

Συνεχίζεται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου η ομαδική έκθεση Pop Nouveau, στην οποία λαμβάνουν μέρος νεαροί Κύπριοι και Έλληνες καλλιτέχνες.

Την επιλογή καλλιτεχνών ανέλαβε ο Χρίστος Μιχαηλίδης, ένας εκ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ο οποίος και επιμελείται την έκθεση.

Συμμετέχουν οι: Κυριακή Γονή, Πάολα Παλαβίδη & Ιωάννης Κολιόπουλος, Αντώνης Καπνίσης, Κυριάκος Κουσουλίδης, ‘Ευα Μαραθάκη, Χρίστος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Πισσούριος, Έφη Σπύρου και Λεόντιος Τουμπουρής.

Στην έκθεση παρουσιάζονται νέες δουλειές των δέκα καλλιτεχνών, που κάνουν χρήση μιας μεγάλης γκάμας σύγχρονων τεχνοτροπιών – από ζωγραφική και εννοιολογική γλυπτική, μέχρι κολάζ και βίντεο. Τα έργα αν και ως επί το πλείστον θεματικά ανήκουν στον λαϊκό πολιτισμό [popular culture] – με νεανική διάθεση, σύγχρονους προβληματισμούς και ύφος που απευθύνεται σε μια νεανική μάζα – εντούτοις ξεφεύγουν από τις καθαρά pop και επιδερμικές αφηγήσεις, εμβαθύνοντας στο θέμα τους. Οι εν λόγω καλλιτέχνες ανήκουν στη νέα pop, αφού αναιρούν τους παλιούς κανόνες, προσδιορισμούς και χαρακτηρισμούς της δυτικής Pop Art του 1950-1970. Κάνουν χρήση της pop γραφής, αλλά για να πουν πολλά περισσότερα από τις άλλοτε επιδερμικές αφηγήσεις της Pop του περασμένου αιώνα.

Ενώ ο Richard Hamilton είχε προσδιορίσει την Pop Art ως «δημοφιλή, παροδική, αναλώσιμη, χαμηλού κόστους, μαζικής παραγωγής, νεανική, διασκεδαστική και έξυπνη, σέξι, εντυπωσιακή, λαμπερή και Μεγάλη επιχειρήση»[1], μόνο μερικοί από αυτούς τους χαρακτηρισμούς βρίσκουν τη σύνθεση στην έκθεση Pop Nouveau σύμφωνη.

Οι βασικές αξίες της Pop [του 1950-1970], ήταν το σεξ, η αυτοκίνητη τεχνολογία και το φαγητό. Σήμερα, τα έργα που έχουμε ενόποιών μας στην έκθεση Pop Nouveau, κάθε άλλο παρά με επιδερμικές και ανάλαφρες αξίες έχουν να κάνουν. Βασικό γνώρισμα των καλλιτεχνών που παρουσιάζουν δουλειά τους στην τρέχουσα έκθεση, είναι το γεγονός πως, σε αντίθεση με το κίνημα του 1950-1970 όπου οι καλλιτέχνες έκαναν χρήση εικόνων που πρώτα πρόβαλλε η τηλεόραση, κάνουν εικόνες που [θα] προβάλλει η τηλεόραση – video art. Άλλο βασικό χαρακτηριστικό των σημερινών καλλιτεχνών αποτελεί το γεγονός πως δεν φοβούνται να γυρίσουν πίσω – και να ασπασθούν – τη δεξιοτεχνία και το χειροποίητο, και τις πιο προσωπικές τεχνικές. Σε αντίθεση με την παρατήρηση του John Wilmerding που είχε γράψει πως η κοινωνία (της Αμερικής) είχε ξεκινήσει να εξυμνεί, μεταξύ άλλων, την αυτοπροβολή και την αυτοπροώθηση,[2] η τέχνη πολλών σύγχρονών μας καλλιτεχνών ψάχνει μανιωδώς την ταυτότητα, το αίσθημα ότι οι ίδιοι ανήκουν κάπου, και τον αυτοπροσδιορισμό. Στις δουλειές των καλλιτεχνών στην έκθεση Pop Nouveau, το συνεχές ψάξιμο για μια ταυτότητα (και μια εικόνα του εαυτού), είναι προφανές.

 

Ένα κοινό το οποίο έχει η τέχνη στην παρούσα έκθεση με την Pop Art, ωστόσο, είναι η απήχηση στο κοινό, όπως την είχε περιγράψει ο Mario Anayia, που είχε γράψει πως οι pop καλλιτέχνες «εξάλειψαν τα όρια μεταξύ υψηλής και χαμηλής κουλτούρας, δημιουργώντας μια τέχνη με γνήσια λαϊκή απήχηση»[3].

 

Και ενώ η Pop Art είχε παρουσιαστεί ως επακόλουθο της μεταπολεμικής λιτότητας[4], στη σημερινή Pop Nouveau, όπως τολμήσαμε να την ονομάσουμε, βλέπουμε πως οι καλλιτέχνες και τα παράγωγά τους είτε γεννιούνται, είτε απλά – παραδόξως – συνεχίζουν να παράγουν και να παράγονται σε μια άγονη εποχή – μια εποχή με ερεθίσματα μεν, αλλά χωρίς κίνητρα.

 

+ Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00 και 16:00-20:00, Σάββατο: 10:00-13:00. Πληροφορίες τηλ. 22343670 και www.isnotgallery.com.


Σημειώσεις
[1]  Σύμφωνα με το Oxford Dictionary of Art, ΗΒ, 1988, αυτό είχε γράψει σε ένα γράμμα του προς τους αρχιτέκτονες Alison και Peter Smithsons, με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 1957

[2] Wilmerding, John, American Art, ΗΠΑ, 1976

[3] Τσιγκόγλου, Σταύρος, Σήμερα η τέχνη, Εκδόσεις Καστανιώτη, Ελλάδα, 2010

[4] Chilvers, Ian, και Osborn, Harold, Oxford Dictionary of Art, ΗΒ, 1988

You May Also Like

«Ο Θάνατος του Εμποράκου» | Δύο παραστάσεις στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού

Το κλασικό, διαχρονικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ο Θάνατος του Εμποράκου», σε σκηνοθεσία Νεοκλή ...

Η Συμφωνική Ορχήστρα παρουσιάζει το πρόγραμμα “Premiere 5”

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, παρουσιάζει το πρόγραμμα “Premiere 5” στις 29 – 31 Μαρτίου ...

Επιπλέον προβολές για το ντοκιμαντέρ «Λουλούδια και Σφαίρες»

Ακόμη πέντε προβολές της ταινίας «Λουλούδια και Σφαίρες» πραγματοποιεί ο κινηματογράφος Πάνθεον, στη Λευκωσία, ...

Συζήτηση με θέμα “Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus”

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων διοργανώνει συζήτηση με θέμα “Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus” ...

“De profundis” του Oscar Wilde – Με τη Βασιλική Κυπραίου & τον Βαγγέλη Γέττο

“Η κακή τέχνη είναι αποτέλεσμα καλών προθέσεων.” 120 χρόνια από τον θάνατο του Oscar ...

Βιωματικόν Εργαστήριν Φοινιώτικης Τσαέρας

Δοκιμάστε βήμαν προς βήμαν ήνταλως φκιάχνουνται οι παραδοσιακές Φοινιώτικες Τσαέρες, στο αυθεντικόν εργαστήριν καρεκλοποιίας. ...

X