Δημοπρασία σύγχρονης τέχνης και αγιογραφιών

Δημοπρασία ορθόδοξων εικόνων και Σύχχρονης Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης διοργανώνουν ο γνωστός δημοσιογράφος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και η ιστορικός Τέχνης, Μαρία Παφίτη, διευθύντρια του γραφείου Συμβούλων Τέχνης, LaParoleDivine.

 

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό. Οι εικόνες, πίνακες και γλυπτά που θα προσφερθούν στη δημοπρασία θα εκτίθενται στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και ακολούθως, στο ξενοδοχείο Four Seasons από τις 11 μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Η δημοπρασία, η τρίτη του είδους της που πραγματοποιείται στην Κύπρο, περιλαμβάνει 120 εικόνες, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 800,000 ευρώ.

Οι εικόνες ζωγραφίστηκαν σε διάφορα μέρη του Ορθόδοξου κόσμου, κυρίως στη Ρωσία, Ελλάδα, τα Βαλκάνια και το Λίβανο. Προέρχονται από ευρωπαϊκές και αμερικανικές συλλογές.

Η ασφαλής τους προέλευση έχει επιβεβαιωθεί από το Ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού, την Interpol και το Art Loss Register του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη δημοπρασία θα προσφερθούν εικόνες μεγάλων διαστάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνταν στη δημόσια λατρεία, αλλά και μικρού μεγέθους που προορίζονταν για ιδιωτική προσευχή.

Η πλειονότητα των εικόνων είναι ζωγραφισμένες σε ξύλο, συνοδεύονται όμως από ένα αριθμό σπάνιων ξυλόγλυπτων και εικόνων που είναι ζωγραφισμένες σε γυαλί ή σμάλτο. Οι τιμές τους κυμαίνονται από €600 μέχρι €50,000, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους όλων των οικονομικών δυνατοτήτων να συμμετάσχουν στη δημοπρασία.

 

Ελληνική και κυπριακή τέχνη

Στη δημοπρασία θα προσφερθούν 38 έργα Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από μία αθηναϊκή συλλογή.  Χαρακτηριστικό της συλλογής είναι ότι ως επί το πλείστον περιλαμβάνει έργα νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών, ξεφεύγοντας έτσι  από τα ονόματα που επανειλημένως προσφέρονται σε δημοπρασίες σύγχρονης Ελληνικής και Κυπριακής τέχνης.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι συλλέκτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν νέα ταλέντα, η δουλειά των οποίων δεν έχει κορεσθεί και κατά συνέπεια, προσφέρουν μεγαλύτερες επενδυτικές προοπτικές. Τα μόνα παλαιότερα ονόματα που συναντώνται στη δημοπρασία είναι του Αλέκου Φασσιανού και Μάριου Λοβέρδου, που αποτελούν σταθερές και διαχρονικές αξίες στον κόσμο της Τέχνης.

Τέλος, η δημοπρασία περιλαμβάνει ένα πίνακα του Ian Norbury [ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟ] με κυπριακό θέμα, την Παλαιά Αγορά της Αμμοχώστου. Ο εικαστικός έζησε και εργάστηκε στην Αμμόχωστο μεταξύ 1965-70.

 

Και… τσαρικα αντικείμενα

Πέρα από τις εικόνες, η δημοπρασία περιλαμβάνει μια συλλογή από αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙ. Συγκεκριμένα, υπάρχει μία μικρογραφία του Τσάρου Αλέξανδρου ΙΙ καθώς και μία χρυσή σφραγίδα του με τον δικέφαλο αετό, σύμβολο της Ορθόδοξης Τσαρικής Ρωσίας.

 

+ Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Four Seasons, στη Λεμεσό. Τα έργα θα παρουσιαστούν στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και ακολούθως στο ξενοδοχείο Four Seasons από τις 11 μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό.

You May Also Like

“Βeyond 6 Strings” στα πλαίσια των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας 2020

Η Αυστριακή Πρεσβεία παρουσιάζει στα πλαίσια των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας 2020 κονσέρτο με σπάνια ...

«Μεγάλες προσδοκίες» από τη duoART Dance Theatre

Η duoART [Dance Theatre] παρουσιάζει την πρώτη της παραγωγή με το έργο Great Expectations, σε ...

Ο Φάνος Κυριάκου στο project space Θκιό Ππαλιές

Ο εικαστικός Φάνος Κυριάκου είναι ο πρώτος συμμετέχοντας σε ένα νέο πρότζεκτ που φιλοξενείται ...

O Kirk Fletcher επιστρέφει στην Κύπρο

Στην Κύπρο έρχεται ακόμη μια φορά ο ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους καλύτερους ...

Με έκθεση της Ρέας Μπέιλι ανοίγει το «Café des Artistes»

Mε μια έκθεση ζωγραφικής της γνωστής Κύπριας ζωγράφου Ρέας Μπέιλι ανοίγει την 1η Μαΐου ...

Συναυλίες στη μνήμη του Σόλωνα Μιχαηλίδη

Ελάχιστο φόρο τιμής στον Κύπριο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη, 40 χρόνια από τον θάνατο του ...

X