Κερδίζει το στοίχημα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Του απεσταλμένου μας Ιάκωβου Γωγάκη

Φθάνοντας στην όμορφη πόλη και στο χώρο του Φεστιβάλ την πέμπτη μέρα της διοργάνωσης διαπιστώσαμε την αυξημένη προσέλευση του κόσμου, με τις προβολές σε πολλές περιπτώσεις να είναι sold out.

Η κεντρική αίθουσα Ολύμπιον αλλά και οι μικρότερες στις αποθήκες του λιμανιού κατακλύζονται για ακόμα μια χρονιά από νεαρούς και μεγαλύτερης ηλικίας σινεφίλ, με αυξημένο να παραμένει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, τα προβλήματα του παρελθόντος αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά και να επιλύονται, δίνοντας σε όλους εμάς που το παρακολουθούμε χρόνια, πως δεν θα αργήσει ο χρόνος της ουσιαστικής αναβάθμισης του καθιστώντας το ευρωπαϊκό πόλο έλξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Μόνο το πρόγραμμα να δει κανείς, οι δεκάδες ταινίες νέων δημιουργών, τα αφιερώματα, η έμφαση στα Βαλκάνια και στο σινεμά έξω και πέρα από την εμπορική-δυτικότροπη κουλτούρα, είναι αυτό που εν τέλει το Φεστιβάλ αυτό το κάνει ξεχωριστό.

Το αυξημένο ενδιαφέρον σίγουρα μονοπωλούν οι βραβευμένες ταινίες των μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ Καννών και Βενετίας στο τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων το οποίο επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την επιθυμία του προέδρου του Φεστιβάλ Δημήτρη Ειπίδη να αποτελεί το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της διοργάνωσης. Είδαμε έργα διαφορετικών αποχρώσεων από την Γερμανία, το Ισραήλ, τη Χιλή και το Ιράν, νέων σκηνοθετών με δεδομένη την πειραματική ματιά, και από την άλλη δυνατές στιγμές που καθηλώνουν το κοινό. Ανάμεσα σε αυτές η « Χώρα της λήθης», ένα ανθρωποκεντρικό δράμα  της ισραηλινής Μιχάλε Μπογκάνιμ, επίσης η ιστορία της 19 χρονης Τσόσλιν( η ταινία « Χωρίς») που βρίσκεται απομονωμένη να περιθάλπει έναν ηλικιωμένο, με το παρελθόν και το παρόν να γίνονται ένα σε μια ιστορία που αναδεικνύει την μοναχικότητα, τις εσωτερικές αδυναμίες, σκηνοθετημένη από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη του αμερικάνικου σινεμά Μάρκ Τζάκσον. Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα προβάλλετε σήμερα η δεύτερη ελληνική ταινία του τμήματος  το J.A.C.E του Μενέλαου Καραμαγγιώλη που συμμετείχε στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Τόκιο.

Εξαιρετικά τα αφιερώματα σε δύο σημαντικούς αλλά άγνωστους στο ευρύ κοινό σκηνοθέτες. Στον Δανό Όλε Κρίστιαν Μαντσεν και στην ανεξάρτητη αμερικανίδα Σάρα Ντράιβερ. Η ρετροσπεκτίβα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την προβολή της νέας του ταινίας Man at Sea. Ο σκηνοθέτης που έγινε ευρύτερα γνωστός με την « Άκρη της Πόλης» και « Δεκαπενταύγουστος» αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία του, στην επιθυμία του να άφηνε το σινεμά για να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική, στις διαφορετικές συνθήκες και στους αστάθμητους οικονομικούς παράγοντες που καθυστέρησαν την νέα του ταινία. Δεν άφησε ασχολίαστες τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα, θεωρώντας το μόνο θετικό πως αν μη τι άλλο αποτελούν ένα πεδίο όπου οι έλληνες σκηνοθέτες θα μπορούν να βρουν πηγή έμπνευσης όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και σε άλλες χώρες.

 

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης τιμώμενο πρόσωπο του 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στη διάσκεψη τύπου της Τετάρτης, παρουσία του προέδρου του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη.

 

You May Also Like

Σημαντική Ανακοίνωση – Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2020 και 2021

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει τα ακόλουθα σε σχέση με το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ: Έχοντας ...

«Τρεις φρυκτωρίες και μια εικασία» | παρουσίαση στη Λεμεσό

Μετά από μια παρουσίαση στη Λευκωσία, ο Ζήνωνας Σιερεπεκλής παρουσιάζει το βιβλίο του με ...

Τα «αρνητικά» του Φέγγαρου 2016

Δώσαμε 5 φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης σε 5 μπάντες του Φέγγαρου.Δείτε τί είδαν οι ...

Βραβεία Critics’ Choice: Η ταινία “Nomadland” αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια

Τα βραβεία Critics’ Choice ακολούθησαν τα βήματα των Χρυσών Σφαιρών, αναδεικνύοντας το “Nomadland”, της ...

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του χωριού Λέμπας

Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής Λέμπας και η δημιουργία των κατάλληλων ...

«Οι Ιερόδουλες του Αριστοφάνη» επί σκηνής

Την κωμωδία της Μαρίας Μαρμαρά «Οι Ιερόδουλες του Αριστοφάνη» σκηνοθετεί ο Μιχάλης Γεωργιάδης αυτό ...

X