Στο ΜΟΜΑ ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης;

Μια έκθεση με τα πειραματικά «Θραύσματα» του Έλληνα σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μετά από σκέψεις του επιμελητή κινηματογράφου του διάσημου Μουσείου.

Τα «Θραύσματα» είναι πειραματικά κινηματογραφικά ημερολόγια του Έλληνα σκηνοθέτη [φωτο], γυρισμένα στο διάστημα 1990-2010, τα οποία ανακάλυψε πρόσφατα ο ίδιος στα αρχεία του, τα ψηφιοποίησε με χορηγία του φεστιβάλ και προβλήθηκαν στη διοργάνωση. 

Οι «κινηματογραφικές σημειώσεις» του Γιάνναρη κέρδισαν την προσοχή του Λόρενς Κάρντις, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και ο Ανώτερος Επιμελητής Κινηματογράφου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης [ΜΟΜΑ]. Με αυτή του την ιδιότητα, έδειξε ενδιαφέρον για μια έκθεση των «Θραυσμάτων» στο ΜΟΜΑ.

«Αν αυτό γίνει πραγματικότητα κάτι που ολόψυχα εύχομαι, θα σημάνει τεράστια επιτυχία όχι μόνον για τον ίδιο τον Γιάνναρη αλλά γενικότερα για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε μια εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη από κάθε θετική αύρα προερχόμενη από το εξωτερικό», σχολιάζει σε σημερινό άρθρο του ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο ΒΗΜΑ.

«Και νά επίσης, που σε μια ακόμη περίπτωση, η Τέχνη είναι αυτή που ξελασπώνει για λίγο την Ελλάδα, που της δίνει ένα βήμα θριάμβου έξω από τη ζοφερή ελληνική πολιτική πραγματικότητα που έχει στιγματίσει για τα καλά τη χώρα μας», καταλήγει.

Για όσους [θα] βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, οι ταινίες θα προβληθούν ξανά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: flix.gr

You May Also Like

Στον Τίτο Πατρίκιο το κορυφαίο βραβείο ποίησης της Γαλλίας

Με το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016 θα τιμηθεί στις 11 Απριλίου ο Τίτος Πατρίκιος, ...

Τo Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιστρέφει με νέες δράσεις το 2022

Το «Open Plan», η πλατφόρμα χειμερινών δράσεων και συνεργασιών του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που ...

Κύπρος των περιηγητών και των χαρτογράφων

Την Κύπρο μέσα από τις περιγραφές περιηγητών και τους χάρτες χαρτογράφων από τον 15ο ...

BOMBINO: “Η μουσική είναι μια πρακτική της ειρήνης”

Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνίου* O Omara “Bombino” Moctar είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού που ...

Δημοτικό Θέατρο: Πρεμιέρα τον Μάρτιο

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα Τον ερχόμενο Μάρτιο παραδίδεται εκτός απροόπτου το πλήρες ανακαινισμένο και ...

Έφυγε η Σύλβια Κριστέλ, η ερωτική «Εμμανουέλλα»

Σε ηλικία 60 ετών έφυγε από τη ζωή η Σύλβια Κριστέλ, πρωταγωνίστρια της τριλογίας ...

X