Ξεκινά σήμερα το Συνέδριο για τον Ιάννη Ξενάκη

Στην παρουσία διεθνών μελετητών του έργου του Ιάννη Ξενάκη [1922-2001], αλλά και ανθρώπων που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του, ξεκινά σήμερα το τριήμερο διεθνές συνέδριο στη μνήμη τού περίφημου συνθέτη.

Η πρώτη μέρα επιφυλάσσει μια συναυλία από τον Ερμή Θεοδωράκη στο πιάνο, στον οποίο ο ίδιος ο Ιάννης Ξενάκης είχε δηλώσει με συστατική επιστολή πως τον θεωρεί ιδανικό ερμηνευτή της μουσικής του. Θα δούμε επίσης το ντοκιμαντέρ «Something Rich and Strange» για τη ζωή και το έργο του Ιάννη Ξενάκη.

Το ντοκιμαντέρ
Παραγωγής 1991, το ντοκιμαντέρ Something Rich And Strange πραγματοποιήθηκε για το BBC από τη βιογράφο του Ι. Ξενάκη, την αρμενικής καταγωγής Κύπρια Νούριτσα Ματοσιάν, και τον Ντένις Μαρκ, σε σκηνοθεσία Μαρκ Κίντελ.

Ο Ι. Ξενάκης αποδέχθηκε μετά από πολλές προσπάθειες να συμμετάσχει στην ταινία, όταν ανάρρωσε από μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του. Στο ντοκιμαντέρ, ο ίδιος θυμάται το σχολείο του στις Σπέτσες αλλά και τα Δεκεμβριανά που έζησε στην Αθήνα ως φοιτητής [εκεί τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσμα αγγλικής οβίδας, με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό του μάτι και να παραμορφωθεί η αριστερή πλευρά του προσώπου του].

Απόσπασμα από το 55λεπτο ντοκιμαντέρ:

Η έμπνευση που είχε αντλήσει στα νιάτα του από την Ελλάδα παρουσιάζονται μέσα από πλάνα της ελληνικής υπαίθρου με φόντο τη μουσική του. Παρουσιάζεται επίσης υλικό από τα αρχιτεκτονικά του σχέδια δίπλα στον Le Corbusier[ο περίφημος αρχιτέκτονας τού είχε αναθέσει μια σειρά πρωτοποριακών αρχιτεκτονικών κατασκευών – τότε προέκυψε και το Περίπτερο της Philips για τη διεθνή έκθεση των Βρυξελλών του 1958, μία από τις πρώτες πολυμεσικές εγκαταστάσεις στον κόσμο].

Από τα πιο δημοφιλή ντοκιμαντέρ για τον Ξενάκη, το Something Rich and Strange [Κάτι Πλούσιο και Παράξενο] μεταδόθηκε κατ’ επανάληψη στη Γαλλία το 2001, χρονιά του θανάτου του σε ηλικία 78 ετών.

Η συναυλία

Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα προηγηθεί συναυλία με τον Ερμή Θεοδωράκη στο πιάνο και τον Μάριο Νικολάου στα κρουστά. Ο Ερμής Θεοδωράκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ερμηνεία της σύγχρονης μουσικής, έχοντας εκτελέσει σε παγκόσμια πρεμιέρα έργα πολλών σύγχρονων συνθετών και έχοντας ηχογραφήσει οκτώ σόλο ψηφιακούς δίσκους με σύγχρονη μουσική. Mεταξύ αυτών, τα άπαντα για πιάνο του Ι. Ξενάκη για τα οποία έχει βραβευθεί και μέρος των οποίων θα εκτελέσει στην αποψινή συναυλία.

Η εγκατάσταση

Το Διεθνές Συνέδριο εις μνήμην Ιάννη Ξενάκη θα ξεκινήσει σήμερα στις 18:00 με μια εγκατάσταση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, από τον συνθέτη – ερμηνευτή Τύχωνα Μιχαηλίδη και τον συνθέτη – μηχανικό ήχου Jonathan Green. Η εγκατάσταση έχει τίτλο UPIC-3D και αποτίνει φόρο τιμής στο ομώνυμο σύστημα του Ιάννη Ξενάκη [UPIC].

+ H συναυλία του Ερμή Θεοδωράκη ξεκινά στις 20:00 στο The Shoe Factory [οδός Ερμού] της παλιάς Λευκωσίας. Θα ακολουθήσει στις 22:00 η προβολή του ντοκιμαντέρ Something Rich and Strange. Πληροφορίες τηλ. 70009304.

Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου και οι συμμετέχοντες εδώ.

 

You May Also Like

Ινκόγκνιτο επί σκηνής… κυριολεκτικά

«Δεν λέμε να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το Ινκόγκνιτο», σημείωσε ο διευθυντής του ...

Απεβίωσε ο Βασίλης Τσιβιλίκας

Ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Τσιβιλίκας απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 70 ετών. Εμφάνισε πρόβλημα ...

Ύστατο χαίρε στον Μιχάλη Κακογιάννη

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, στο Ναό Διονυσίου ...

Κέρδισε διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης η Χριστίνα Αθηνοδώρου

Το πρώτο βραβείο στον τελικό του διαγωνισμού σύνθεσης του Οργανισμού Musique Nouvelle en Liberte, που διεξήχθη ...

«Με το ίδιο μέτρο» απο το Φανταστικό Θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο «Με το ίδιο μέτρο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε ...

Χριστίνα Χριστόφια | Σκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Γράφει η Χριστίνα Χριστόφια* Κάθε 27 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα θεάτρου. Έλαχε μια ...

X