Κυκλοφορεί πολυτελές λεύκωμα για τον Ελύτη

«Οδυσσέας Ελύτης, ο Ναυτίλος του αιώνα» είναι ο τίτλος του λευκώματος που κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις Ίκαρος, για τον νομπελίστα ποιητή.

Σε 400 εικονογραφημένες σελίδες εκτείνεται η έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα και έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των δράσεων για το φετινό Έτος Ελύτη, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Layout 1Η έκδοση παρουσιάζει την διαμόρφωση ενός «εθνικού» ποιητή και φωτίζει την ιστορία της πνευματικής αναζήτησης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στον κόσμο τον 20ό αιώνα.

«Ο αναγνώστης παρακολουθεί το ποιητικό ταξίδι του Ελύτη μέσα στο γενικότερο ιστορικο-πολιτισμικό πλαίσιο του καιρού του, διαβάζοντας μια ανθολογία από σύντομα κείμενά του [ποιήματα, δοκιμιακές σκέψεις, αποσπάσματα από ομιλίες ή σημειώσεις του] και βλέποντας να ζωντανεύει ο κόσμος του. Όλα τα πνευματικά ρεύματα που τον επηρέασαν, οι καλλιτέχνες που αγάπησε, οι διάφοροι συνομιλητές του, τα γεγονότα που ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα στην οποία εργαζόταν – τα πάντα αποκτούν πρόσωπο», αναφέρει η Ελευθεροτυπία για την έκδοση.
Σημειώστε πως το 1983, όταν ο Οδυσσέας Ελύτης ολοκλήρωνε την ποιητική συλλογή «Μικρός Ναυτίλος», έκανε δήλωση διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και υπέγραφε έκκληση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η σύλληψη αυτής της έκδοσης ανήκει στην ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφο του Ελύτη τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του. Η ίδια έκανε την ανθολόγηση των γραπτών του εντρυφώντας και στο προσωπικό αρχείο του και επέλεξε την πλούσια και σπάνια εικονογράφηση που λειτουργεί για τον αναγνώστη ως παράλληλη αφήγηση της πνευματικής περιπέτειας του ποιητή. «Ο αναγνώστης θα διαβάσει λ.χ. το εγκώμιο του Ελύτη για τον Κάλβο και στο πλάι θα δει σε ένα σκίτσο, το πώς ο Ελύτης φαντάστηκε την άγνωστη μορφή του».

You May Also Like

Μαγική Βραδιά στους Κήπους του ΠΑΦΟΣ2017

Στην έδρα του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ...

Ελλάς: πόλεμος ΚΑΙ στην τέχνη

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έφτασαν και γραπτώς δια ...

Σε κέντρο πολιτισμού μετατρέπεται η Λέμπα με τη δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού

Σε κέντρο πολιτισμού μετατρέπεται η Λέμπα με την έναρξη των εργασιών για την δημιουργία ...

Λεμέσια 2018: Τριήμερο νυχτερινό τουρνουά Beach Water Polo

Πλούσιο θέαμα αναμένεται να προσφέρει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Beach Water Polo, που ...

Σπάνια ντοκιμαντέρ στο Ίδρυμα Τεχνών Φάρος

Μια σειρά από σπάνια ντοκιμαντέρ, τα οποία παρουσιάζουν λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές προσωπικότητες του ...

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεμεσού : OPEN CALL για Περιοδική Έκθεση Μεγάλης Διάρκειας

Η  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεμεσού διοργανώνει μεγάλη περιοδική έκθεση και καλεί όσους καλλιτέχνες ...

X