Κυκλοφορεί πολυτελές λεύκωμα για τον Ελύτη

«Οδυσσέας Ελύτης, ο Ναυτίλος του αιώνα» είναι ο τίτλος του λευκώματος που κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις Ίκαρος, για τον νομπελίστα ποιητή.

Σε 400 εικονογραφημένες σελίδες εκτείνεται η έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα και έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των δράσεων για το φετινό Έτος Ελύτη, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Layout 1Η έκδοση παρουσιάζει την διαμόρφωση ενός «εθνικού» ποιητή και φωτίζει την ιστορία της πνευματικής αναζήτησης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στον κόσμο τον 20ό αιώνα.

«Ο αναγνώστης παρακολουθεί το ποιητικό ταξίδι του Ελύτη μέσα στο γενικότερο ιστορικο-πολιτισμικό πλαίσιο του καιρού του, διαβάζοντας μια ανθολογία από σύντομα κείμενά του [ποιήματα, δοκιμιακές σκέψεις, αποσπάσματα από ομιλίες ή σημειώσεις του] και βλέποντας να ζωντανεύει ο κόσμος του. Όλα τα πνευματικά ρεύματα που τον επηρέασαν, οι καλλιτέχνες που αγάπησε, οι διάφοροι συνομιλητές του, τα γεγονότα που ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα στην οποία εργαζόταν – τα πάντα αποκτούν πρόσωπο», αναφέρει η Ελευθεροτυπία για την έκδοση.
Σημειώστε πως το 1983, όταν ο Οδυσσέας Ελύτης ολοκλήρωνε την ποιητική συλλογή «Μικρός Ναυτίλος», έκανε δήλωση διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και υπέγραφε έκκληση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η σύλληψη αυτής της έκδοσης ανήκει στην ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφο του Ελύτη τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του. Η ίδια έκανε την ανθολόγηση των γραπτών του εντρυφώντας και στο προσωπικό αρχείο του και επέλεξε την πλούσια και σπάνια εικονογράφηση που λειτουργεί για τον αναγνώστη ως παράλληλη αφήγηση της πνευματικής περιπέτειας του ποιητή. «Ο αναγνώστης θα διαβάσει λ.χ. το εγκώμιο του Ελύτη για τον Κάλβο και στο πλάι θα δει σε ένα σκίτσο, το πώς ο Ελύτης φαντάστηκε την άγνωστη μορφή του».

You May Also Like

Σχέδιο διαχείρισης για τη Χοιροκοιτία

Την ολοκλήρωση του Σχεδίου Διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Χοιροκοιτίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ...

Επιστρέφει στην Επίδαυρο ο Θ.Ο.Κ

Τρία χρόνια μετά την απουσία του, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με ...

Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και ...

Πολιτιστική Ένωση

Ζ. Κ. Γιούνκερ : «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι η καθημερινή συνεργασία των δυνάμεων όλων ...

Διαδικτυακές δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο πλαίσιο των φετινών Βραβείων Ίρις

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της εν μέσω της πανδημίας, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) ...

Ψάχνουν «Ντα Βίντσι» κάτω από «Βαζάρι»

Ίχνη από μία ανολοκλήρωτη τοιχογραφία που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι πιστεύουν πως ανακάλυψαν ...

X