Ζητούν 2,4 εκατ. δολάρια από τον Ai Weiwei

Οι κινεζικές αρχές διέταξαν την εταιρεία του καλλιτέχνη και ακτιβιστή Άι Ουέιουεϊ να πληρώσει περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια για φόρους που δεν έχει καταβάλει και πρόστιμα, δήλωσε ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H εφορία του Πεκίνου εξέδωσε ειδοποίηση προς την εταιρεία Fake Studio του Άι απαιτώντας περίπου 15 εκατομμύρια γιουάν [2,4 εκατομμύρια δολάρια] μέσα σε 15 ημέρες, δήλωσε τηλεφωνικά ο καλλιτέχνης στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο.

“Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους φόρους για να εκδικηθεί αυτούς που έχουν διαφορετικές φωνές, ανεξάρτητα αν είναι καλλιτέχνες ή συγγραφείς, πράγμα βλακώδες”, δήλωσε ο Άι.

Στην ειδοποίηση της εφορίας, ο Άι αναφέρεται ως o υπεύθυνος της Fake Studio, παρόλο που ο νόμιμος ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι η σύζυγός του, η Λου Τσινγκ.

Ο Άι δήλωσε ότι θα συμβουλευτεί το δικηγόρο του, όμως δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί ή να απορρίψει την απαίτηση της εφορίας επειδή δεν έχει πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία της Fake Studio, τα οποία κατασχέθηκαν το Μάρτιο.

Ο 54χρονος Άι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Ιούνιο, έπειτα από κράτηση 80 ημερών, και εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες για φορολογικά αδικήματα.

“Δεν ξέρω αν η εταιρεία μου έχει πραγματικά αυτό το πρόβλημα φοροδιαφυγής”, δήλωσε σήμερα.

“Πρώτον, δεν υπάρχει για μένα τρόπος να παραδεχθώ αυτή την κατηγορία”, δήλωσε ο Άι, “εφόσον δεν γνωρίζω κανένα από τα στοιχεία”.

“Δεν είμαι ο διευθυντής της εταιρείας Fake, έτσι οι κατηγορίες είναι πραγματικά παράξενες και δεν έχουν καμιά λογική”, τόνισε.

Ο Άι δήλωσε πως η αστυνομία του Πεκίνου του είπε πως πρέπει να πληρώσει οποιοδήποτε πρόστιμο του επιβληθεί από την κυβέρνηση.

“Ξέρουν ότι δεν μπορεί να σε προστατεύσει κανένας, ούτε ο νόμος, αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο αλαζονικοί”, δήλωσε για την αστυνομία.

“Λένε, ‘το κράτος σου ζητάει να το κάνεις’, αλλά δεν ξέρουν καν ότι δεν είναι κράτος”, δήλωσε ο Άι. “Το κράτος πρέπει να προστατεύει τη νομιμότητα και τη δημοκρατία”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

You May Also Like

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν

Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει κι η αγάπη με ρήμαξε  Ένα μοναδικό ...

7ο διεθνές φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ: Η λογοτεχνία αλλιώς

Το διεπιστημονικό φεστιβάλ λογοτεχνίας ΣΑΡΔΑΜ, έχοντας τιμηθεί με το EFFE LABEL 2019-2020 ως ένα ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 49η

Γράφει η Χάρις Χαραλάμπους / Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος εκτίμησε ...

Γιάννης «Rubus» Ρουμπούλιας και Γιώργος Καμπάδαης στο Eyekon Comic con

Το Eyekon Comic Con 2018, ανακοινώνει δύο ονόματα σπουδαίων καλλιτεχνών στον χώρο των κόμικ, ...

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και Ίδρυμα Λεβέντη, σώζουν πλούτο 100 χειρογράφων

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την εμβληματική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Biblioteca Alexandrina), από κοινού με ...

ΑΠΟΨΗ: Πριν την Άλωση, αλώθηκε το πνεύμα

Του Γιώργου Τζίβα* Νέο νταβαντούρι με την Άλωση και πάλι. Οι Τούρκοι, που ζουν ...

X