Άσε με να αδιαφορήσω

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Καλέ μου βουλευτή. Πραγματικά αδιαφορώ αν σε έπιασαν με κάποιον στο αυτοκίνητό σου, ειδικά όταν -και να συνέβη- δεν είναι ούτε ηθικά κολάσιμο, ούτε παράνομο. Όπως επίσης αδιαφορώ για το αν έχεις βάλει ποτέ αλλοδαπό στο αυτοκίνητό σου, αν και οφείλω να ομολογήσω πως η ζέση με την οποία το αρνείσαι, κι αυτό το “ασφαλώς ουδέποτε στη ζωή μου έχω καν φιλοξενήσει στο αμάξι μου αλλοδαπό πρόσωπο”, με ενοχλεί κάπως.

Κοίτα τον πρώην υπουργό που “κατηγορήθηκε” πάνω-κάτω για τα ίδια πράγματα. Ούτε απολογήθηκε, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε ανέλυσε σαράντα χιλιάδες θεωρίες επιπέδου ποδοσφαιρολογίας και συνομωσιολογίας για το ποιoς θέλει να τον κακολογήσει και γιατί. Από τη μια γιατί, προφανώς, ορθώς θεωρεί πως δεν έκανε οποιοδήποτε λάθος. Από την άλλη, γιατί όποια και να είναι η πραγματικότητα, δεν μας αφορούν, ως κοινό, οι λεπτομέρειες. Κι ακόμη, διότι πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, με συγκεκριμένο έργο, το οποίο πείθει ακόμα και τον πλέον συντηρητικό πως, ακόμα κι αν οι “κατηγορίες” ισχύουν, αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Καλέ μου άνθρωπε. Όσα σχόλια είδα για την εν λόγω “είδηση” στο διαδίκτυο [η οποία πριν την ανακοίνωσή σου περιοριζόταν θαρρώ σε κουτσομπολίστικα σάιτ και βρέθηκε στις εφημερίδες μόνο μετά από αυτήν] εστιάζουν σε ένα πράγμα: δεν ενδιαφέρει αν ισχύουν οι “κατηγορίες”. Η [λογική] κοινή γνώμη αδιαφορεί για ενδεχόμενα που δεν άπτονται των πολιτικών σου θέσεων και της πολιτικής σου συμπεριφοράς.

Με άλλα λόγια, καλέ μου άνθρωπε, ο μόνος λόγος για τον οποίο συνεχίζει να υφίσταται θέμα στα κουτσομπολίστικα σάιτ είναι επειδή άθελά σου το συντηρείς. Η μισή ουσία βρίσκεται στο ότι οι λασπολόγοι ασφαλώς και θα προσπαθήσουν να “χαλάσουν” τη φήμη κάποιου, και στο ότι ασφαλώς οι όποιες κατίνες του κομμωτηρίου και οι όποιες κατίνες του γηπέδου θα ρίξουν δηλητήριο. Η άλλη μισή βρίσκεται στο ότι το κατινιό το ακυρώνουν πλήρως δύο πράγματα: η αλήθεια και η αυτοεκτίμηση.

Η ουσία είναι δηλαδή ευρύτερη από εσένα και από το αν έκανες τι και πότε. Είμαστε μια κοινωνία όπου ο καθένας τρέμει τόσο πολύ να χάσει τον έλεγχο της “καλής”, όπως τη θεωρεί, εξωτερικής του εικόνας, που γίνεται ευάλωτος σε κάθε κακεντρέχεια. Τέρμα οι δικαιολογίες. Κανείς μας δεν έχει υποχρέωση να απολογηθεί [με την ορθή έννοια της λέξης] σε κανέναν.
Άσε μας να αδιαφορήσουμε. Δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο που πρέπει να αφιερώνουμε σε πιο σημαντικά πράγματα. Μην μας παραδίδεις δεμένους σαν σαλάμια στους ανούσιους, αν θέλεις να λες πως δεν είσαι μαζί τους.

You May Also Like

Το πουλλίν επέτασεν

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν η αστυνομία προχωρούσε στην κατάσχεση των φωτογραφιών της Πάολας ...

Η χαρά στα χρόνια της κρίσης

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Αθήνας πρωί, όμως μέχρι νωρίς το ...

Το αόρατο τείχος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν έχω δει μέχρι σήμερα “Το τείχος μου” [1993] του ...

Πραξικόπημα DIY

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Καθόμαστε που λέτε με τις μπίρες σε ένα μπαρ που ...

Διαφημιστικός πατριωτισμός

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κι εκεί που στο σχολείο μάς δίδασκαν γεωγραφία με τον ...

Ζητείται πλάκα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε η είδηση πως στο Ντιτρόιτ ...

X