Επιφωνήματα χαράς και πικρίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Το νικητήριο «yes» των Παφιτών ήταν χθες μεγαλύτερης έντασης, αλλά όχι και σημασίας, αντιπαραβαλλόμενο με το λεμεσιανό «εν το πιστεύκω», το οποίο εξέφραζε σε δευτερόλεπτα την πλήρη απογοήτευση της πόλης της Λεμεσού για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσας [ΕΠΠ].

Λευκωσία και Πάφος πήραν χθες το πράσινο φως για να συνεχίσουν τον αγώνα της διεκδίκησης του τίτλου της ΕΠΠ για το 2017, αφήνοντας με ένα μεγάλο «γιατί» τη Λεμεσό. Τα αποτελέσματα της φάσης της προεπιλογής για το θεσμό που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο το 2017 ανακοίνωσε η επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Προσερχόμενοι

Από νωρίς βρέθηκε στην αίθουσα όπου θα ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα σύσσωμη η ομάδα της Πάφου: ο δήμαρχος -ο μόνος των τριών πόλεων που δήλωσε «παρών»- και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σπύρος Πίσινος, η ομάδα του δήμου που εργάστηκε για την πρόταση στη 13μελή επιτροπή η οποία τελικά αποφάνθηκε για το αποτέλεσμα, η επικεφαλής της Partners με την οποία η Πάφος συνεργάστηκε στο επικοινωνιακό κομμάτι.
Στην ώρα τους έφτασαν και οι εκπρόσωποι της πόλης της Λεμεσού. Τη Λευκωσία εκπροσώπησαν η πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας Αίγλη Καμμίτση, ο Φοίβος Λιασίδης εκ μέρους του ιδρύματος ARTος και δημοτικοί λειτουργοί που είχαν συμμετοχή στην ετοιμασία της πρότασης.
Η αγωνία ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων μέχρις ότου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ολοκληρώσει την ομιλία του και πάρει το λόγο η επίτροπος Βασιλείου, η οποία θα ανακοίνωνε και τα αποτελέσματα. Στο μεσοδιάστημα, καθένας από τους παρευρισκόμενους έκανε τα δικά του προγνωστικά… Η επικρατούσα άποψη ήταν πως στη μάχη για το χρίσμα της ΕΠΠ, θα προκρίνονταν και οι τρεις πόλεις.

Πίστη για το χρίσμα

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι», ήταν η πρώτη δήλωση του δημάρχου Πάφου, ο οποίος ανέφερε πως με την ομάδα του είναι έτοιμοι να πετύχουν τον τίτλο ώστε οι κάτοικοι της Πάφου «να είναι περήφανοι για την πόλη τους». Επιπλέον, ο Σάββας Βέργας πρότεινε στη Λεμεσό το ενδεχόμενο συνεργασίας στις εκδηλώσεις της πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2017.
Η Αίγλη Καμμίτση δήλωσε με τη σειρά της πως ο συναγωνισμός των τριών πόλεων αποδείχτηκε ωφέλιμος για τη διαμόρφωση καλών και τεκμηριωμένων προτάσεων. «Η προσπάθεια δεν πέφτει στο κενό», ανέφερε η κ. Καμμίτση, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους συνεργαζόμενους δήμους και κυρίως τον Δήμο Λάρνακας για την κοινή προσπάθεια στη διεκδίκηση του τίτλου της ΕΠΠ.
Λίγο αργότερα, η απερχόμενη δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, έκανε δηλώσεις στο δημαρχείο, όπου τόνισε το ομαδικό πνεύμα με το οποίο εργάστηκε η ομάδα της πρωτεύουσας και το οποίο η ίδια πιστεύει πως έπαιξε ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Κληθείσα να σχολιάσει τι άλλο μπορεί να συνέβαλε στην επιλογή της Λευκωσίας, ανέφερε την ιστορία της πόλης, η οποία συνδέθηκε με τις σύγχρονες πραγματικότητες και ίσως η απόδειξη πως «μια μοιρασμένη πρωτεύουσα μπορεί να ανοίξει και να αγκαλιάσει ολόκληρο τον κόσμο».

 

Έπεσαν από τα σύννεφα στη Λεμεσό

Απογοήτευση και πικρία επικρατούν ανάμεσα στους πολίτες και τους φορείς της Λεμεσού για τον αποκλεισμό της πόλης από τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ωστόσο, ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου συνεχάρη τις δύο πόλεις που συνεχίζουν και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, διαβεβαιώνοντας ότι, ως Δήμος Λεμεσού, «θα είμαστε δίπλα τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την καλύτερη δυνατή διοργάνωση του μεγάλου αυτού θεσμού».
Όσον αφορά την απόφαση της 12μελούς επιτροπής, ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε, υποδεικνύοντας ότι θα αναμένει σε είκοσι μέρες την έκθεση της επιτροπής, ώστε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους αποκλείστηκε η πόλη. «Δεν θέλω να μπω σε εικοτολογίες», ανέφερε, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι κριτήριο ήταν όχι ποια πόλη έχει τις περισσότερες δυνατότητες, αλλά ποια πόλη έχει μεγαλύτερη ανάγκη αυτήν τη διοργάνωση. Ερωτηθείς για το τι δεν πήγε καλά, απάντησε ότι η Λεμεσός κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση και ότι υπήρξε σχολαστική κι επίπονη προετοιμασία.
Σχετικά με το «άνοιγμα» του δημάρχου Πάφου, Σάββα Βέργα, προς τη Λεμεσό για πιθανή συνεργασία, ο Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενες όλες οι προτάσεις για συνεργασία.

 

Σημαντικά τα οφέλη

Στις δηλώσεις της, η επίτροπος Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην Κύπρο για το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τόνισε πως η συμμετοχή και μόνο στο διαγωνισμό μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις πόλεις, σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Είπε ακόμη πως οι δύο πόλεις που πλέον διεκδικούν το θεσμό θα πρέπει να εστιάσουν σε ένα δημιουργικό και καινοτόμο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην ενεργό συμμετοχή του κοινού όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ευρώπης. Επισήμανε επίσης την ανάγκη το πρόγραμμά τους να έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Τα επόμενα στάδια

Ο «δεύτερος γύρος» ξεκινά τον ερχόμενο Γενάρη με τις δύο πόλεις να ετοιμάζουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

  • Θα παραδώσουν νέο φάκελο τον Σεπτέμβριο ’12.
  • Θα ληφθεί τελική απόφαση τον Δεκέμβριο ’12 και
  • Η πόλη που εν τέλει θα αναλάβει το θεσμό θα ανακοινωθεί τον Γενάρη ’13 και θα επικυρωθεί επίσημα τον Μάη ’13 από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Ιανουαρίου 2012 θα είναι διαθέσιμη αναλυτική έκθεση της επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για τη φάση προεπιλογής των πόλεων, όπου θα περιλαμβάνονται εξηγήσεις για τον αποκλεισμό της Λεμεσού και συστάσεις για τη βελτίωση των προγραμμάτων Λευκωσίας και Πάφου.

Τα χρήματα

Πρόταση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχει ήδη εγκριθεί στις 04/11/2011, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα επιχορηγήσει την πόλη η οποία θα λάβει το χρίσμα της ΕΠΠ με πέντε εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργου Δημοσθένους, το υπουργείο του θα ενισχύσει οικονομικά την πόλη «στην προσπάθειά του να στηρίξει το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».
Τα χρήματα θα δοθούν σταδιακά:

  • μισό εκατομμύριο θα δοθεί το 2013 και το 2014,
  • ένα εκατομμύριο θα δοθεί το 2015 και άλλο ένα το 2017,
  • το 2016, έναν χρόνο πριν το έτος ανάληψης του θεσμού, θα δοθεί το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
  • Οι πόλεις έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση και από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, κυρίως σε ό,τι αφορά δράσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο της αστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον, μόλις πέρυσι θεσπίστηκε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, προς τιμήν της Ελληνίδας ηθοποιού και υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος, με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε ο θεσμός. Το βραβείο δίνεται στην κάθε πόλη όχι λιγότερο από τρεις μήνες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων και είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Το βραβείο αντικαθιστά την επιχορήγηση που δινόταν μέχρι το 2009.

 

 

 

You May Also Like

Αποχαιρετισμός στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Σε ένα «αγγελοπουλικά» στημένο τοπίο, με τσουχτερό κρύο και γκρίζα χρώματα, είπαν το τελευταίο ...

Κυκλοφορεί ανέκδοτο έργο του Καζαντζάκη

Το πρώτο ερωτικό δράμα του Νίκου Καζαντζάκη που γράφτηκε για θέατρο το 1906 και ...

Νέο άλμπουμ από τους Soundgarden, 15 χρόνια μετά [βίντεο]

Δεκαπέντε χρόνια αποχής από τη δισκογραφία είναι πολλά, γι’ αυτό και η αμερικανική μπάντα ...

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα: το χρίσμα και το χρήμα

Στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται η κρατική χρηματοδότηση στην πόλη που θα ...

Στην Κύπρο τον Απρίλιο ο Κώστας Γαβράς

Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναγορευτεί ο κορυφαίος σκηνοθέτης ...

Βραβευμένος Νταφόε στο Κάρλοβι Βάρι

Ο Γουίλεμ Νταφόε απέσπασε την Ειδική Χρυσή Σφαίρα από το Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι και ...

X