Κυπριακές αρχαιότητες στη Στοκχόλμη

Η Μόνιμη Εκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης σε διπλωμάτες και Σουηδούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Σουηδία Γιώργος Σιακαλλής, προλογίζοντας την εκδήλωση, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των διαχρονικών προσπαθειών της κυπριακής Κυβέρνησης για προστασία του πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καταστροφή της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς του τόπου μετά την τουρκική εισβολή και στις μαζικές συλήσεις των αρχαιολογικών χώρων στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού μετά το 1974.

Ο κ. Σιακαλλής αναφέρθηκε επίσης στο έργο και τα πολυάριθμα ευρήματα της σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο, η οποία πραγματοποίησε σειρά ανασκαφών στην Κύπρο πριν ογδόντα ακριβώς χρόνια, σημειώνοντας ότι τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν και τη βάση εγκαθίδρυσης του Μεσογειακού Μουσείου Στοκχόλμης.

Εξήρε παράλληλα το ρόλο του Ιδρύματος Λεβέντη στη δημιουργία της Αίθουσας Κυπριακών Αρχαιοτήτων όπου στεγάζεται η Μόνιμη Εκθεση με τα κυπριακά ευρήματα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων του Μουσείου αποτελείται από σχεδόν 13.000 ευρήματα που προέρχονται από 20 αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Τα ευρήματα αυτά μεταφέρθηκαν στη Σουηδία μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών της σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής που δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο μεταξύ 1927-1931.

Οπως αναφέρεται, τα σπάνια και μοναδικά ευρήματα, καθώς και τα αρχεία της σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής Κύπρου, αποτελούν τη βάση παγκόσμιας ακαδημαϊκής και επιστημονικής μελέτης για την κυπριακή ιστορία και αρχαιολογία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη του Διπλωματικού Σώματος, αξιωματούχοι του σουηδικού ΥΠΕΞ και του σουηδικού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Η παρουσίαση έγινε από τον αρχαιολόγο δρα Kristian Goransson, έφορο κυπριακών αρχαιοτήτων στο Medelhavsmuseet, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

+ Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

You May Also Like

9o Open House Festival

Η Στέγη Χορού Λεμεσού διοργανώνει για 9η χρονιά το Open House Festival. Το Φεστιβάλ ...

Έφυγε από τη ζωή η Σκωτσέζα τρανς μουσικός Sophie

Η trans icon/μουσικός Sophie Xeon, πέθανε σε ηλικία 34 ετών στην Αθήνα, μετά από ...

«Αναμνήσεις από την Ασίζη» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου

Στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του με τίτλο ...

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Κύπρια 2015

Αποφασίστηκε το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια μετά από αξιολόγηση 90 προτάσεων και ...

Κυπριακή Πλατφόρμα Αρχαίου Δράματος

Τρεις νέες αναγνώσεις κειμένων αρχαίου δράματος από Κύπριους δημιουργούς θα έχουμε την ευκαιρία να ...

Γιώργος Σκοτεινός: «Η θάλασσά μας»

Επιστρέφει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στα εικαστικά δρώμενα ο Γιώργος Σκοτεινός, παρουσιάζοντας στην ...

X