Μιχάλης Ελευθερίου

Ο Μιχάλης Ελευθερίου ζει στη Νεκρή Ζώνη και διατυπώνει πολλά “γιατί;”

Πού μένεις;
Στη Νεκρή Ζώνη της οδού Λήδρας, σε ένα συνθετικό μπλε αντίσκηνο, στη χώρα τού κανενός, ανάμεσα σε τοίχους διακοσμημένους με τρύπες από σφαίρες και ντοκιμαντέρ για τη χρεοκρατία, ανάμεσα σε γενικές συνελεύσεις και ομαδικά γεύματα, ανάμεσα σε πέντε σημαίες και συνεντεύξεις στον Τύπο.

Τι σκεφτόσουν;
Ελευθερία. Μια λέξη που την πετάμε όπου θέλουμε. Τι θα πει ελευθερία; Αποδυνάμωση, αντικειμενικότητα, όμορφη αντικειμενικότητα. Η ελευθερία είναι ανάμεσα στα αφτιά. Ελευθερία μπορεί να σημαίνει να μαθαίνεις πώς και γιατί ο κόσμος σε έκανε ό,τι είσαι και να ανακαλύπτεις ποιος είσαι χωρίς τα προηγούμενα. Ελευθερία είναι να είσαι μεγαλύτερος από το εγώ σου. Ελευθερία είναι να γνωρίζεις πως το “Εμείς” είναι ο πληθυντικός του “Εγώ”.

Για τι πράγμα μιλάς;
Για την ευφυΐα. Όχι την τυποποιημένη ευφυΐα που μας έχουν μάθει να εκτιμούμε ως το μόνο είδος, αλλά τη συναισθηματική, την κοινωνική, την πολιτιστική και την πνευματική ευφυΐα. Αυτές δεν είναι βρόμικες λέξεις. “Ποιος μίλησε για πνευματισμό; Πλύθηκε όταν εκστόμισε αυτή τη λέξη;”. Ποιο θα ήταν το νόημα της ύπαρξής μας μόνο με την τυποποιημένη ευφυΐα; Ναι, θα υπήρχαμε, βεβαίως. Αλλά εσείς απλώς υπάρχετε; Ποιος αποφασίζει αν απλώς θα υπάρχετε; Ποιος σας έκλεψε την ευφυΐα σας; Γιατί; Αυτό το “γιατί” πάει με όλα. Ακόμη και με τις απαντήσεις.

+ Εκτός από την κατάληψη της Νεκρής Ζώνης [http://occupythebufferzone.wordpress.com], ο Μιχάλης Ελευθερίου δημιούργησε το language transfer, μια μέθοδο εκμάθησης της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας και των κυπριακών διαλέκτων των δύο γλωσσών. Μάθετε περισσότερα στο www.languagetransfer.org]

 

You May Also Like

Βαγγέλης Αρτέμου

Ποιος είσαι; Ονομάζομαι Βαγγέλης Αρτέμου, είμαι 31 χρονών και είμαι εικαστικός. Είμαι απόφοιτος του ...

Χαλλουμιστέριο

Οι Χαλλουμιστέριο ήταν η μπάντα του φετινού καλοκαιριού Ποιοι είστε; Είμαστε οι Γαβριήλ Κάουρος ...

Αναστασία Τάκη

Η Αναστασία Τάκη είναι THE INTERN του «Π» Τι έκανες; Έκανα ό,τι μπορούσα για ...

Μελίνα Κουτσόφτα

Ποια είσαι; Είμαι η Μελίνα, είμαι 23 ετών και είμαι ηθοποιός και δημιουργός/καλλιτέχνις θεάτρου. ...

Νάσια Παπαβασιλείου

Ποια είσαι; Ονομάζομαι Νάσια Παπαβασιλείου. Είμαι καλλιτέχνις, κατάγομαι από τη Λεμεσό και μένω στο ...

Μαρία Πανοσιάν

12.6.2011 H Μαρία Πανοσιάν γράφει μουσική και θέλει να της δώσει εικόνα Τι κάνεις; ...

X