Πειραματικές ταινίες σε μια “Παράξενη Οθόνη”

Με μια επίκαιρη συζήτηση γύρω από τον ακτιβισμό στο σινεμά και προβολές για το κίνημα Dada, πειραματικές ταινίες μικρού μήκους, ταινίες Κυπρίων δημιουργών και ένα αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου, πραγματοποιείται και φέτος το ετήσιο φεστιβάλ «Παράξενη Οθόνη».

Παρά τις αρχικές ανησυχίες για την πληθώρα των κινηματογραφικών φεστιβάλ το τελευταίο διάστημα, η διοργανώτρια ομάδα Μίτος αποφάσισε να προχωρήσει και φέτος στη διεξαγωγή της «Παράξενης Οθόνης». Μιας διοργάνωσης η οποία παρουσιάζει στο κοινό παραγωγές νέων κυρίως δημιουργών, που προτάσσουν ένα πειραματικό ύφος και αναζητούν νέες μορφικές λύσεις σε ζητήματα εικόνας, ρυθμού και αφήγησης.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου στο Παλιό Ξυδάδικο της Λεμεσού και στο γειτονικό Kafeney

Στα μέτρα της Κύπρου
Η «Παράξενη Οθόνη» της Κύπρου ξεκίνησε πριν τρία χρόνια ως μια ανάγκη για την προβολή πειραματικών ταινιών, την οποία μοιράστηκαν φίλοι: το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος και η κινηματογραφική ομάδα Anemicinema των Άκη Κερσανίδη και Χρύσας Τζελέπη στην Ελλάδα.
Η πρώτη διοργάνωση αποδείχθηκε ετήσιος θεσμός ο οποίος μάλιστα τυγχάνει της στήριξης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο στην Κύπρο τροποποιείται και διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των διοργανωτών του.
Εκτός από τις προβολές ταινιών και τις συζητήσεις, στη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις: ένα master class με τίτλο «IMPROVISED CAMERA II» και θέμα την «ανθρώπινη κατάσταση» [σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ], η προβολή ταινιών του κινήματος Dada σε συνδυασμό με ζωντανή μουσική και… χορός φλαμένκο από την Ιωάννα Φράγκου. Στις παράλληλες εκδηλώσεις προσθέστε ένα after party στο Κafeney για ένα ανοικτό cinematic jamm.

Ακτιβισμός τώρα!

State of Emergency είναι ο τίτλος της συλλογής μικρών βίντεο που θα προβληθούν στο πλαίσιο της Παράξενης Οθόνης. Τα βίντεο είναι δημιουργία δεκαπέντε Αμερικανών ακτιβιστών-κινηματογραφιστών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των αγανακτισμένων με την πολιτικοοικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, μετά την επιβολή της νομοθεσίας που έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Ακτιβισμός στον Κινηματογράφο».

Τιμή στον Γ. Λάμπρου

Ο πρόσφατα και πρόωρα χαμένος σκηνοθέτης-ντοκιμαντερίστας Γιάννης Λάμπρου γεννήθηκε στην Εύβοια. Σπούδασε στην κινηματογραφική σχολή Ευγενίας Χατζίκου και στη συνέχεια στην Ecole des Hautes Etudes, στο Παρίσι. Εξαιρετικά δημιουργικός άνθρωπος με  ιδιαίτερη αγάπη στο ντοκιμαντέρ και με ενεργή συμμετοχή στα συνδικαλιστικά όργανα των κινηματογραφιστών, οι δουλειές του βραβεύτηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με την ΕΤ3 δημιουργώντας τις σειρές ντοκιμαντέρ «Ιερά μονοπάτια» και «Οι λυράρηδες του Αιγαίου». Η τελευταία του ταινία ήταν το «Παύλος Βλαστός, ο πατέρας της Κρητικής λαογραφίας».

DADA workshop: εισηγητές Ακης Κερσανίδης και Χρύσα Τζελέπη

Αν οι Ιταλοί Φουτουριστές προείδαν έναν κινηματογράφο προσανατολισμένο στην τέχνη και πραγματοποίησαν τους πρώτους πειραματισμούς για έναν πρωτοποριακό κινηματογράφο, οι Ντανταϊστές είναι εκείνοι που θα καθιερώσουν τον avant garde κινηματογράφο και θα φτιάξουν τις πρώτες ολοκληρωμένες ταινίες.

Το νταντά είναι η μήτρα που γέννησε το πειραματικό σινεμά και την ιδέα της συνεχούς ρήξης και αναζήτησης στις τέχνες γενικότερα. Οι πρώτες αφηρημένες ταινίες όπως και οι πρώτες ταινίες κολάζ είναι έργο ντανταιστών κινηματογραφιστών που δούλεψαν πάνω στις έννοιες του ρυθμού και της σύνθεσης.

Το σεμιναριο θα παρουσιάσει την επίδραση του νταντά στον κιν/φο και ειδικότερα στην κινηματογραφική πρωτοπορία [avant garde] του εικοστού αιώνα, μέσα απο τις ταινίες που σημάδεψαν την ιστορια του σινεμά της πρωτοπορίας.

 

Κύπριοι Δημιουργοί

Στο τμήμα αυτό του φεστιβάλ προβάλλονται πειραματικές ταινίες από Κύπριους δημιουργούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο open call του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ. Κάποιοι από αυτούς είναι πιο έμπειροι, κάποιοι λιγότερο και κάποιοι είναι φοιτητές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν σίγουρα όλες οι προσεγγίσεις, για τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με κάποιους από τους δημιουργούς.

Ζωντανές δράσεις

Flamenco Ιωάννα Φράγκου

Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ 3 φιλοξενεί την Ιωάννα Φράγκου η οποία θα χορέψει flemenco στο τέλος της πρώτης νύκτας. Η Ιωάννα Φράγκου έμαθε flamenco με μεγάλους δασκάλους της Σεβίλλης Milagros Menjibar,Maribel Ramos,Martha Carrasco,Carmen Ledesma κ.α. Έδωσε πολυάριθμες παραστάσεις στη Γαλλία,Ισπανία και Κύπρο, όπου και δίδαξε την τέχνη του flamenco.

DADA movies and live music

Προβολή επιλεγμένων ταινίων από το κίνημα Dada με ζωντανή μουσική. Παρεμβαίνουν με ζωντανή μουσική ο φίλος μουσικός Χρήστο Γερμένογλου, που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη για αυτή τη βραδιά, και ο Λούκας Βαλέβσκι.

Cinematic Jamm, after festival party στο Kafeney

Με τη λήξη του φεστιβάλ όσοι πιστοί μπορούν να κοπιάσουν στο after party στο γειτονικό Kafeney. Εκεί ο Άκης Κερσανίδης θα επιλέξει ταινίες και θα έχουμε ένα Cinematic Jamm με ελεύθερη ζωντανή παρέμβαση από μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες.

+ Για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ, www.mitos.org.cy. Για συμμετοχή στο master class, τηλ. 99985232. Η είσοδος στις προβολές και τις δράσεις είναι ελεύθερη.

You May Also Like

Αυλαία με Gravity για το Φεστιβάλ της Βενετίας

Με τη νέα, πολυαναμενόμενη ταινία των Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ θα σηκώσει αυλαία ...

«Χρυσές» ταινίες, άφαντες στην Κύπρο

Οι Χρυσές Σφαίρες ανοίγουν τον «χορό» των κινηματογραφικών βραβείων, αναδεικνύοντας τις καλύτερες ταινίες της ...

Πορτρέτο του Banksy σε δημοπρασία

Ένα τρισδιάστατο πορτρέτο του μυστήριου γκραφιτά, που δείχνει τον καλλιτέχνη από πίσω, πωλήθηκε αυτή ...

1st Cyprus Jazz & World Music Showcase στην τελική ευθεία

Το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το Θέατρο Ριάλτο, αναγνωρίζοντας την παρουσία και τις  επιρροές ...

«Το κορίτσι με το χούλα-χουπ» του Banksy πουλήθηκε σε γκαλερί στο Έσσεξ

Το γνωστό mural του Banksy, που απεικονίζει ένα κορίτσι να κάνει χούλα-χουπ με ένα ...

Στην Κύπρο οι μέταλ Moonspell στις 27 Σεπτεμβρίου

Από την Λευκωσία θα ξεκινήσουν τη φετινή τους περιοδεία με τίτλο Alpha Noir οι ...

X