Σπιρτόκουτο

Σπιρτόκουτο 1

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Η αλήθεια είναι πως στο “γιατί” να πας να δεις μια παράσταση όπου όλοι βρίζουν και δεν συνεννοούνται, δεν έχεις και πολλά “επειδή” να απαντήσεις παρά μόνο: Επειδή είναι ωραία η ερμηνεία του Παναγιώτη Λάρκου.
Επειδή επιτέλους ο Φώτης Γεωργίδης βρήκε έναν ρόλο που του ταιριάζει.
Επειδή είναι μια διαφορετική παράσταση με το δικό της ενδιαφέρον: μεταφέρεται στο θέατρο από το σινεμά, ένα σινεμά περίεργο, του Γιάννη Οικονομίδη του Λεμεσιανού, ο οποίος καταφέρνει να αποτυπώσει τη ζωή και την ψυχοσύνθεση του Έλληνα όπως κανένας Έλληνας δεν το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.
Επειδή επιτέλους τα σκηνικά δεν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ιστορία του έργου.
Επειδή όλοι αυτοί οι χαρακτήρες που βρίζουν αλόγιστα και δεν συνεννοούνται θυμίζουν έντονα την ελληνική Βουλή αλλά δεν είναι: είναι τα μέλη μιας οικογένειας σε ένα σπίτι/σπιρτόκουτο. Και αυτή είναι η θλιβερή ουσία του έργου: είμαστε ο καθρέφτης της κοινωνίας και η κοινωνία είναι ο καθρέφτης μας. Είμαστε ό,τι βλέπουμε γύρω μας και συνήθως είμαστε πολύ μικροί για να αντισταθούμε. Επειδή ο Οικονομίδης πρόταξε έναν καθρέφτη στα μούτρα μας με την ταινία του το 2002 και δεν κάναμε τίποτα. Επειδή ο Μηνάς Τίγκιλης τον επαναφέρει μπας και κάνουμε κάτι. Απάντησα;

Σπιρτόκουτο 2
Γράφει η Λίζα Tilford
Δεν είχα υπόψη μου την ταινία προτού δω τη μεταφορά της στο σανίδι. Ρώτησα και έμαθα ότι πέφτει πολύ βρισίδι κι ότι είναι πολύ ασυνήθιστη. Πήγα λοιπόν με μεγάλη περιέργεια να παρακολουθήσω το Σπιρτόκουτο. Χάρηκα που είδα κάτι που είναι όντως τόσο διαφορετικό από τις υπόλοιπες παραστάσεις που παρακολούθησα μέχρι τώρα, χάρηκα που εμπλούτισα τις εμπειρίες μου ως θεατή. Ώς εδώ, όμως. Η παράσταση είναι πολύ “δυνατή” από την άποψη ότι βιώνεις στο μεγαλείο τους τις φωνές, τις υστερίες, τις βρισιές, τους διαλόγους που σε κάνουν να σκεφτείς “δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση!”. Πάντως, ούτε για δευτερόλεπτο δεν αποσπάται η προσοχή σου! Το δε λιγοστό χιούμορ αποφορτίζει την ασφυκτική, θα έλεγα, ατμόσφαιρα, αν το “πιάνεις” βέβαια. Οι ερμηνείες [ειδικά του πρωταγωνιστή] είναι εξαιρετικά καλές και πολύ πειστικές. Νιώθεις ότι δεν βλέπεις κάτι πρόχειρο. Αναγνωρίζεις ότι είναι καλή η σκηνοθεσία. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό το Σπιρτόκουτο: σε γενικές γραμμές, δεν σε προβληματίζει, δεν ταυτίζεσαι, δεν απολαμβάνεις έξυπνες ατάκες, δεν υπάρχει κάτι για να το φιλοσοφήσεις… Γούστα.

You May Also Like

Ο “Μεγάλος Περίπατος”

Και να που 20 χρόνια μετά βρέθηκα να γράφω ξανά για τον “Μεγάλο Περίπατο ...

The audience

Οι προβολές των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, μέσω του NTLive, είναι ένα ...

A Drop of 1000 Truths

Περασμένη Τετάρτη, 28η Οκτωβρίου. Στο “The Shoe Factory” παρουσιάζεται ένα jazz project με εμφανείς ...

ΠΕΛΕΡΑΝ SONRA

Την τελευταία βδομάδα, το ενδιαφέρον μας μονοπωλούν οι διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη ...

«Οθέλλος» στον πύργο

Η παράσταση του «Οθέλλου» στον αναστηλωμένο πύργο των οχυρώσεων της παλιάς Αμμοχώστου, που είχε ...

Χίλιες και μία νύχτες

Μεγάλη ήταν η χαρά όταν, τρέχοντας από άλλη εκδήλωση, μπήκα στην Καστελιώτισσα για να ...

X