Τελευταίο αντίο στον Βασίλη Διοσκουρίδη

Κηδεύτηκε την Πέμπτη από το Α΄Νεκροταφείο ο διανοούμενος Βασίλης Διοσκουρίδης που έφυγε την Τρίτη σε ηλικία 70 ετών.

Ο Διοσκουρίδης επηρέασε την λογοτεχνική κίνηση της Ελλάδας αφήνοντας ένα διακριτό, στους μυημένους, καλλιτεχνικό στίγμα.

Όπως αναφέρει σήμερα στο Βήμα ο λογοτέχνης και κριτικός Αλέξης Ζήρας, ο διανοούμενος Βασίλης Διοσκουρίδης «ξεκίνησε την πορεία του κοντά στην αριστερά, στο ευρύτερο περιβάλλον της Πανσπουδαστικής. Ανήκε στον κύκλο των Χαλανδραίων φοιτητών με τους Γιάννη Καλλιόρη, Γεράσιμο Λυκιαρδόπουλο, Μάριο Μαρκίδη, Ανδρέα Μυλωνά κ .ά που τότε συσπειρώνονταν γύρω από το περιοδικό «Μαρτυρίες».

«Τον συνάντησα λίγο μετά το 1964, αλλά ουσιαστικά σχετίστηκα μαζί του το 1977», διηγείται ο Α.Ζήρας «όταν με μια παρέα συζητούσαμε να δημιουργήσουμε ένα περιοδικό».

ΕΙΠΕ: Η ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι να διαβάζει διαρκώς. Από μια στιγμή και μετά καταρρέει η δίψα του διαβάσματος και αν συνεχίσει να διαβάζει, ψεύτικα διαβάζει. Σιγά σιγά κλείνετε στον εαυτό του και αναμυρικάζει αυτά που έχει διαβάσει και δει. Αξιολογεί. Ως ένα σημείο δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να ασχολείται με αγάπες του. Μετά αρχίζει και κλείνεται στον εαυτό του.

Στην παρέα εκείνη ήταν ο ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι φίλοι του Μένης Κουμανταρέας και Γιώργος Ιωάννου, ο σκηνογράφος Βασίλης Βασιλειάδης και ο τυπογράφος Αιμίλιος Καλιακάτσος.

Στο ισόγειο ενός νεοκλασικού της πλατείας Αιγύπτου ο τελευταίος έστησε ένα ατελιέ τυπογραφίας με στοιχεία που είχε παραγγείλει ο Β. Διοσκουρίδης από την Ιταλία, «ήταν γνωστό ότι ήταν ένας εραστής της κλασικής τυποτεχνίας».

Ο Αλ. Ζήρας αποχώρησε λίγο πριν την έκδοση του Εκηβόλου, ενός περιοδικού που εξέδωσε 18 τεύχη [1978-1997] και κάθε τεύχος του ήταν μια καλλιτεχνική δημιουργία.

ΕΙΠΕ: Ποτέ εποχές ειρήνης δεν γέννησαν λογοτέχνες σημαντικούς. Γιατί ο λογοτέχνης ζει από τη σύγκρουση του έξω περιβάλλοντος με το μέσα και προσπαθεί να βρει μια τάξη, ώστε να δημιουργήσει ένα σύμπαν αξιών ιεραρχούμενων. Χωρίς την ιεραρχία αξιών η λογοτεχνία δεν μπορεί να υπάρξει.

Μετά τον Εκηβόλο ο Β. Διοσκουρίδης ήταν μαζί με τη γυναίκα του Τζούλια Τσακίρη η ψυχή του καλού εκδοτικού οίκου «Το ροδακιό».

Ο Διοσκουρίδης εργάστηκε ως επιμελητής στον Ίκαρο, όπου μεταξύ άλλων επιμελήθηκε την Α΄ έκδοση των δοκιμίων «Ανοιχτά χαρτιά» του Ελύτη.

Άνθρωπος επίμονος, με άποψη, δημιουργικός ανήκε στην ομάδα των παλιών μαστόρων της τέχνης και του πνεύματος.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η Εταιρεία Συγγραφέων.

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜA, LIFO

 

You May Also Like

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 21η

Γράφει ο Φοίβος Παναγιωτίδης /Γλωσσολόγος Ο μεγάλος δαμαστής Η πανδημία μέχρι στιγμής είχε τουλάχιστον ...

Noise-script | Theremidi Orchestra | Εργαστήρι και Live Performances

Στα πλαίσια του 7ου X-Dream Festival πραγματοποιείται εργαστήρι για DIY electronics με οπτικές παρτιτούρες ...

OPEN CALL : χορός ενάντια στη βία κατα των γυναικών

Η ομάδα χορού True Enforcers of Advanced Movement διοργανώνει το Girls Team Up  με αφορμή ...

Πέρα από τις κόκκινες γραμμές: η Ευρώπη των εικονογράφων – σε εικόνες

Η έκδοση «Σχεδιάζοντας την Ευρώπη Μαζί» προβάλλει το πώς βλέπουν την κοινότητα της Ευρώπης ...

Χαμπιαούρης: «Δεν θα στερηθεί σεντ το ελεύθερο θέατρο»

«Μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι το ελεύθερο θέατρο θα στερηθεί ένα σεντ!», ...

Happy Mess | Νέα παραγωγή από την Paravan

Στις 8 Οκτωβρίου θα δοθεί η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της θεατρικής ομάδας Paravan, ...

X