Λευκωσία Loop Festival στις 3 και 4 Ιανουαρίου

Ίσως το πρώτο φεστιβάλ του 2012 προτείνει η εταιρεία παραγωγών «Λουβάνα Δίσκοι», πραγματοποιώντας στις 3 και 4 Ιανουαρίου το Loop Festival στη Λευκωσία.

Με ένα εντυπωσιακό line up, το οποίο περιλαμβάνει τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο, μεταξύ άλλων, το φεστιβάλ απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό και ευελπιστεί να είναι το πρώτο σε ό,τι πιθανώς θα αποτελέσει θεσμό στα μουσικά πράγματα του τόπου.
Περί looping

Το Loop Festival εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της «Λουβάνα Δίσκοι» να φέρει το κοινό κοντά στη μουσική και τους μουσικούς, μέσα από πρωτότυπα κυρίως φεστιβάλ, προτείνοντας πάντα φρέσκες ιδέες. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που το φετινό καλοκαίρι παρουσίασε ένα διήμερο φεστιβάλ -με κορυφαίο όνομα τον Θανάση Παπακωνσταντίνου- στο χωριό Λόφου.
Αυτήν τη φορά, περιορίζοντας εαυτόν στην πρωτεύουσα, η «Λουβάνα Δίσκοι» παρουσιάζει το Loop Festival θέλοντας να παρουσιάσει μια ομάδα καλλιτεχνών, γνωστών ή λιγότερο γνωστών, αλλά πάντα ταλαντούχων, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνική του looping στην παραγωγή μουσικής.
Αναφέρει -με τον δικό του τρόπο- εξηγώντας τι εστί looping ο Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Κάτω εις το δάπεδον θα κείται απαστράπτουσα μηχανή τελευταίας τεχνολογίας, με πολλά κομβία και αναβοσβηνούσας πολυχρώμους λυχνίας, ονόματι ’Κυκλωτικός Σταθμός’, αγγλιστί δε ’Λουπ Στέισον’. Το μηχάνημα δε τούτο το εξαίσιον, επί το λαϊκότερον και εις την χονδροειδή και συχνά κακόηχον γλώσσαν των μουσικών, των ασώτων αυτών γυρολόγων που κατατρώγουσιν το βιος των με τας απανταχού Φρύνας και Λαΐδας, ονομάζεται ’λουπαδόρος’».
Ο Λευτέρης Μουμτζής της «Λουβάνα Δίσκοι» είναι περισσότερο φειδωλός στις λέξεις και πιο κατανοητός: loop, εξηγεί, θα πει επανάληψη.

Τι θα δούμε

Αλκίνοος Ιωαννίδης [Κύπρος]

Διάφορα μουσικά όργανα διάσπαρτα επί σκηνής: ακουστικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, έγχορδα, πνευστά και κρουστά. Όλα συνδέονται με ένα κεντρικό loop station, το οποίο ηχογραφεί και αναπαράγει τις μουσικές φράσεις που παίζει ο Αλκίνοος σε κάθε όργανο, προσθέτοντας τη μία πάνω στην άλλη, δημιουργώντας έτσι ηχητικά τοπία μέσα στα οποία κινούνται οι μελωδίες και οι στίχοι.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο θα παρουσιάσει τη μουσική που έγραψε πάνω στα δύο τελευταία κεφάλαια της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το εγχείρημα αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε με την Μαρία Φαραντούρη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του λογοτέχνη. Αυτή τη φορά, το κείμενο θα διαβάσει η ηθοποιός και τραγουδίστρια Στέλα Φυρογένη. Μαζί τους, σε αυτό το μέρος, θα παίξουν επίσης οι μουσικοί Παύλος Μιχαηλίδης και Φώτης Σιώτας βιολί και βιόλα αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος, ο Αλκίνοος θα παίξει και θα τραγουδήσει, πάντοτε μέσα από την τεχνική του live looping, τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία.

loop1

Μπάμπης Παπαδόπουλος [Ελλάδα]

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, πρώην κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες και στενός συνεργάτης των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Φλώρου Φλωρίδη και άλλων, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική πραγματικότητα μέσα από τις συνεργασίες του εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2008 με το «Σκηνές από ένα ταξίδι», και στη συνέχεια το «Απ’ τη σπηλιά του Δράκου» το 2010, ξεκινά την προσωπική του διαδρομή, πραγματοποιώντας παράλληλα ζωντανές εμφανίσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στις εμφανίσεις του με τίτλο Electric Solo, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με δικές του οργανικές συνθέσεις αλλά και “πειραγμένα” γνωστά τραγούδια με βασικό όργανο την κιθάρα, ηλεκτρική και ακουστική, που άλλοτε κρατάει τον πρώτο ρόλο κι άλλοτε αφήνει χώρο σε κάθε είδους ήχο που προκύπτει από την ίδια, με την συνύπαρξη loops και fx.  Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι ένα πλέγμα από μουσικές εικόνες που τις χαρακτηρίζουν rock, ambient, jazz-electronic στοιχεία αλλά και ο αυτοσχεδιασμός· σε πλήρη ανάπτυξη όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον ήχο του τόσο ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό, αναγνωρίσιμο και εν τέλει αγαπητό. Ένα ταξίδι «ανοιχτής διάθεσης», γεμάτο μελαγχολία ή θυμό, ένα ταξίδι μελωδικό, γεμάτο εικόνες και χρώματα.

 

loop3

Sancho 003 [Ελλάδα]

Οι Sancho 003 είναι το ντουέτο τους Φώτη Σιώτα (βιολί, βιόλα, synth) και Κώστα Παντέλη (κιθάρες). Συνθέτουν και παίζουν μουσική βασισμένη σε δύο όργανα και λουπαδόρους τα τελευταία τρία χρόνια.
Εν αναμονή του δεύτερου δίσκου τους, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2012, με τίτλο ”Los Dos Aguas”, από την βελγική Conspiracy Records, θα παρουσιάσουν μουσικές, ήχους και αυτοσχεδιασμούς, που δημιουργήθηκαν κυρίως από τη συνεργασία και τις παραστάσεις τους με την ομάδα χορού Sinequanon, τα δυο τελευταία χρόνια. Επίσης, θα εκτελέσουν κομμάτια από το πρώτο τους άλμπουμ ”We Buy Gold”.

 

loop2

Soundspecies [UK]

Soundspecies είναι το καλλιτεχνικό όνομα των παραγωγών/μουσικών/DJ αδελφών Henry και Oliver Keen που έχουν σαν βάση τους το Λονδίνο. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κάνει ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ όπως το Glastonbury, το The Big Chil, το Bestival, το Sonar στη Βαρκελώνη, το Sunsplash στην Τουρκία και το Red Bull Music Academy. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2009 μέσω της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας BurntProgress – και συμπεριλαμβάνει συνεργασίες με διάφορους αξιόλογους καλλιτέχνες από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη του κόσμου. Δύο από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τους είναι και οι DJ’s του Radio 1 στην Αγγλία, ο Gilles Peterson και η Μary Anne Hobbs.

Η ονομασία αυτού του ντουέτου περιγράφει τέλεια το ηχητικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αφού η μουσική τους εναλλάσσεται από το ένα είδος στο άλλο, ενώ άλλοτε σμίγει διάφορα είδη μουσικής μαζί. Σε γενικές γραμμές, δίνουν έμφαση στο ρυθμό συνδυάζοντας τα beats τους με συναισθηματικές μελωδίες, παράγοντας έτσι μια ατμόσφαιρα, που κινείται από πειραγμένη χιπ-χοπ σε μαροκινή Gnawa φανκ, μέχρι τα πεδία της βαρετής dub και techno. Στο φεστιβάλ, θα παρουσιάσουν μία ημι-αυτοσχεδιαστική ηλεκτρονική Afro-Techno εμπειρία που θα σας κάνει να χορέψετε.

loop5

 

Lüüp {Ελλάδα, Κύπρος]

Το σχήμα Lüüp αποτελεί μια μουσική κολεκτίβα με κεντρικό άξονα τον φλαουτίστα Στέλιο Ρωμαλιάδη. Οι Lüüp έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους: το “Distress Signal Code” από τη γαλλική Musea και το “Meadow Rituals” από την αμερικανική Experimedia. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι μουσικοί David Jackson (Van Der Graaf Generator), Lisa Isaksson (Lisa O Piu), Andria Degens (Current 93, Pantaleimon), Λευτέρης Μουμτζής (J. Kriste, Master of Disguise).
Η μουσική έχει περιγραφεί από το ιταλικό διαδικτυακό περιοδικό OndaRock ως «Μια μουσική πρωτότυπη, που ανακαλύπτει αυτό που ήταν πάντα παρών χωρίς να παρατηρείται, που φέρνει στο φως το υποσυνείδητο της Ευρωπαϊκής folk με ένα τρόπο αυθεντικό, γοητευτικό και καλλιεργημένο…”. Στο Λευκωσία Loop Festival το σχήμα των Lüüp θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, ζωντανά, υλικό από τους δύο δίσκους. Το σχήμα αποτελούν οι μουσικοί: Στέλιος Ρωμαλιάδης: φλάουτο , Σοφία Ευκλείδου: τσέλο, φωνή , Λευτέρης Μουμτζής: κιθάρα, φωνή.

loop6

Elektronik Meditation [Ελλάδα]

Το Elektronik Meditation είναι το πειραματικό σόλο εγχείρημα του Γιάννη Αναστασάκη Μαρίνου. Ο Αναστασάκης, επίσης, παίζει κιθάρα στο συγκρότημα Intravenus και είναι ο σχεδιαστής και κατασκευαστής των Jam Pedals.
Χρησιμοποιώντας κυρίως αναλογικά πεταλάκια εφέ και loops, τα οποία φτιάχνει ζωντανά, δημιουργεί μοναδικούς και φρέσκους ήχους. Η μουσική μεταφέρεται από την ambient στη ψυχεδελική, ξεπερνώντας τα όρια και μπαίνοντας σε νέα ηχητικά εδάφη. Δεν γίνεται χρήση προηχογραφημένων ήχων ή drum machine.

loop7

Bunty [Μ.Βρετανία]

H Bunty είναι μία μουσικός και visual artist που έχει σαν βάση της το Brighton της Αγγλίας.
Είναι μέρος της κολεκτίβας Beatabet. Ζωντανά, η Bunty χρησιμοποιεί ανορθόδοξα μία μεγάλη ποικιλία οργάνων, τη φωνή της, εφέ και ένα μείγμα από υπαρκτές και ανύπαρκτες γλώσσες. Ψιθυρίζει, μουγκρίζει, κάνει beat box, χειροκροτεί, χτυπά τα πόδια και παράγει τρελές αρμονίες δημιουργώντας καινούρια μουσική επί τόπου. Το κάθε σόου είναι διαφορετικό και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και εμπνεύσεις της στιγμής. Η Bunty κινείται επιδέξια μέσα σε γαλήνιους, χορωδιακούς ήχους, ψυχεδελικό φολκ, βαρύ φανκ και αραβική ντίσκο. H Bunty, επίσης, χαρίζει τα φωνητικά της στα εξής σχήματα: Resonators, Renegade Eclecto Collective, Beatabet και το πειραματικό folk/soul trio Le Juki.
[Είδαμε τη Bunty για πρώτη φορά στη Λεμεσό – μην τη χάσετε!].

 

loop4

Raven’s Arm [Κύπρος]
Αυτό είναι το προσωπικό μουσικό project του καλλιτέχνη Christopher Malapitan, o oποίος κτίζει μελωδικές συνθέσεις χρησιμοποιώντας ένα loop station, την φωνή του, μια ακουστική κιθάρα, και ένα cajon drum. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μία συλλογή τραγουδιών από τον πρώτο του δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Παράλληλο δρώμενο:
Αραμπάς [Κύπρος]
Οι Αραμπάς [Γιώργου Ιωάννου και Σωφρόνης Σωφρονίου], θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους «Rashomon Revisited». Πρόκειται για ένα ηχητικό κολάζ συντονισμένο με σύγχρονες τεχνικές οπτικής απεικόνισης, που καταπιάνεται με τον τρόπο που οι ηχητικές και οπτικές μνήμες μπορούν να δημιουργήσουν τη διάσπασης της αίσθησης του παρόντος.

Το πρόγραμμα

3 Ιανουαρίου
7:30 opening
8:15 Elektronik Meditation
9:15 Lüüp
10:30 Αλκίνοος Ιωαννίδης
11:45 Soundspecies

4 Ιανουαρίου
7:30 opening
8:15 Raven’s Arm
9:00 Μπάμπης Παπαδόπουλος
10:30 Sancho 003
11:45 Bunty

+ Loop Festival στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στις 3 και 4 Ιανουαρίου. Πληροφορίες τηλ. 70007610, www.louvana.com.cy. Εισιτήρια προς 20 ευρώ (μια μέρα) και 30 ευρώ (διήμερο).

Προπώληση στα καταστήματα: Γαταπού τηλ. 22667741, CrepaLand τηλ. 22261000 και Eleven63 Studio τηλ. 22101163.

You May Also Like

Σόλων Μιχαηλίδης: Εκατό δέκα χρόνια από τη γέννησή του

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα ...

Η Πλατεία Ελευθερίας εγκαινιάζεται επίσημα

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας. Στα εγκαίνια θα ...

Αντίο Μαίρη Τσώνη

Νεκρή βρέθηκε σήμερα το πρωί, ύστερα από πληροφορίες, η ταλαντούχα τραγουδίστρια και ηθοποιός Μαίρη ...

Στην Αθήνα το 85ο Συνέδριο της IFLA για τις Βιβλιοθήκες

Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή εποχή και σε όσα μπορούν οι νέες τεχνολογίες ...

Απονέμεται σήμερα το ευρωπαϊκό βραβείο Lux

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου απονέμεται σήμερα το κινηματογραφικό βραβείο Lux, στο Στρασβούργο. Το ...

Αίγυπτος: Ένα σκάνερ αποκαλύπτει τα αίτια θανάτου ενός φαραώ

Αιγύπτιοι επιστήμονες απέδειξαν ότι ένας φαραώ πέθανε στη μάχη μετά τις ακτινογραφίες της μούμιας ...

X