Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Θ. Αγγελόπουλου

Μεγάλη θλίψη και οδύνη για τον θάνατο του Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου εξέφρασε ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Παύλος Παρασκευάς, ο πρόεδρος της Βουλής και τα κόμματα.

«Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πληροφορήθηκε με συγκλονισμό το θάνατο από δυστύχημα του πολύ μεγάλου και γνωστού σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος είχε επισυμβεί ψες», είπε ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας «θα συμμετάσχει στην κηδεία του με την κατάθεση στεφάνου από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους».

«Εκφράζουμε τη μεγάλη θλίψη και οδύνη μας για το θάνατο αυτού του μεγάλου σκηνοθέτη, ο οποίος θάνατος, στερεί τον παγκόσμιο κινηματογράφο από μια πολύ σημαντική φωνή και βεβαίως την Κύπρο από ένα πολύ στενό φίλο και σημαντικό συνοδοιπόρο», είπε καταλήγοντας.


Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Θ. Αγγελόπουλου εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

«Η καλλιτεχνική δημιουργία του αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ταινίες του αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας δημιουργίας της έβδομης τέχνης. Η απώλεια για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη. Τιμούμε τον σκηνοθέτη, τον εργάτη του πολιτισμού, τον φωτισμένο καλλιτέχνη Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Η προσφορά του θα αποτελεί παντοτινά πολύτιμη παρακαταθήκη στην τέχνη και τον πολιτισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει «τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του λαμπρού ανθρώπου του πολιτισμού, του μεγάλου πρεσβευτή της Ελλάδας στον χώρο των τεχνών και ειδικά στον κινηματογράφο, του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η έβδομη τέχνη έγινε φτωχότερη μετά τον θάνατο του κορυφαίου σκηνοθέτη ο οποίος έχασε τη ζωή του τόσο άδικα. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος διακρίθηκε για το ήθος και για την μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας. Από σήμερα το πλούσιο πνευματικό του έργο, είναι η μεγάλη κληρονομιά που μας αφήνει. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του κορυφαίου, διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. «Ο θάνατος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την παγκόσμια τέχνη του κινηματογράφου. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στην πολιτιστική δημιουργία ενώ το πλήγμα για τον Ελληνικό κινηματογράφο είναι συντριπτικό. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ανέβασε τον Ελληνικό κινηματογράφο σε πρωτοφανές ύψος. Οι ταινίες που σκηνοθέτησε θα αποτελούν για πάντα μνημειώδεις δημιουργίες. Εκφράζουμε προς τους οικείους του, τους συνεργάτες του και τον κόσμο του Ελληνικού κινηματογράφου τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Το ΑΚΕΛ με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «του ανθρώπου που με το καλλιτεχνικό του έργο και τη μεγάλη προσφορά του στον κινηματογράφο τίμησε και πρόβαλε την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1970 η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του «Αναπαράσταση» κέρδισε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Ακολούθησαν 15 ταινίες που σφράγισαν την παγκόσμια κινηματογραφία, «Ο Θίασος», ο «Μεγαλέξαντρος», «Ταξίδι στα Κήθυρα», «Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του Πελαργού» κα.

Είχε αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα σε Πανεπιστήμιο της Ευρώπης και της Αμερικής και είχε επίσης μια πλούσια συγγραφική δουλειά.

Η τελευταία του ταινία «Η άλλη θάλασσα» δεν ευτύχησε να ολοκληρωθεί λόγω του άδικου και αναπάντεχου χαμού του.

Οι ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου ήταν βαθιά προοδευτικές και αναδείκνυαν τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που ταλάνιζαν τη μεταπολεμική Ελλάδα, γι΄ αυτό και οι ταινίες του αγαπήθηκαν από τον ελληνικό λαό ως μια γνήσια πατριωτική μαρτυρία.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ήταν φίλος της Κύπρου και είχε επισκεφτεί πολλές φορές την πατρίδα μας.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθιά του οδύνη και τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του μεγάλου δημιουργού».

 

You May Also Like

Ολοκληρώθηκε ο 6ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης ‘Κ. Π. Καβάφης’ 2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 6ος  Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης “ που διοργανώθηκε από ...

Η ταινία Child’s Pose παρέλαβε τη Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε

Η ρουμανικής παραγωγής ταινία Child’s Pose, σε σκηνοθεσία Κάλιν Πέτερ Νέτζερ, εξασφάλισε το βραβείο ...

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ στη σκηνή μετά από 25 χρόνια

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά ...

«Ο Γενικός Γραμματέας» στον ΘΟΚ τον Νοέμβριο

«Ο Γενικός Γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη ανοίγει την Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ για τη θεατρική σεζόν ...

Η αρχαιότερη μορφή τέχνης στην Ευρώπη;

Στην εντυπωσιακή δήλωση πως οι τοιχογραφίες στα σπήλαια Ελ Καστίγιο [El Castillo] της Βόρειας ...

Δωρεά από την Ύπατη Αρμοστεία Ινδίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αριθμό βιβλίων με θέμα τον ...

X