«Βυζάντιο και Ισλάμ: εποχή μετάβασης»

Γύρω στα 250 εκθέματα θα παρουσιαστούν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στα μέσα του επόμενου Μαρτίου, στο πλαίσιο έκθεσης η οποία διερευνά την εποχή της μετάβασης από τον κόσμο του Βυζαντίου σε εκείνον του Ισλάμ, όπως φανερώνει και ο τίτλος της.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Βυζάντιο και Ισλάμ: εποχή μετάβασης» και θα εγκαινιαστεί στις 14 Μαρτίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιουλίου και στο πλαίσιό της θα διερευνηθεί η αλληλεπίδραση Βυζαντίου και Ισλάμ στην ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ του 7ου και 9ου αιώνα.

Γι’ αυτό και από τα 250 εκθέματα που θα ταξιδέψουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο, τα 33 προέρχονται από την Ελλάδα.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 31 έργα από το Μουσείο Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης και δύο έργα από την συλλέκτρια Σταματία Τσολοζίδη – Ζησιάδη, μέσα από τα οποία φανερώνεται η επίδραση των νότιων βυζαντινών επαρχιών στην ισλαμική τέχνη και η συνεχιζόμενη επιρροή του ελληνισμού μέσω του Βυζαντίου στην αναδυόμενη ισλαμική παράδοση.

Η έκθεση είναι η πρώτη που εμφανίζει το σύνθετο χαρακτήρα της περιοχής αλλά και την εξαιρετική τέχνη και τον πολιτισμό της, στην εποχή της μετάβασης από τον ένα κόσμο στον άλλο. Γιατί ως το τέλος αυτής της περιόδου η περιοχή θα αποτελούσε πλέον το κέντρο του Ισλάμ. Μέσα από τα αντικείμενα που συνδέονται με την εξουσία, τη θρησκεία και το εμπόριο θα παρουσιαστεί πώς προσαρμόστηκε η τέχνη σ΄ αυτή την αλλαγή και πώς ενσωματώθηκε στα ισλαμικά πρότυπα. Ακόμη και η εικονομαχία αυτής της περιόδου εξετάζεται στην έκθεση, αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε από τις χριστιανικές, εβραϊκές και ισλαμικές κοινότητες. Ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν την έκθεση, ενώ μεταξύ των χορηγών είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το Μητροπολιτικό Μουσείο μετρά περί τις 12.000 έργα ισλαμικής τέχνης στη συλλογή του, στην οποία περιλαμβάνονται ιερά και κοσμικά αντικείμενα. Αυτά αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη πολυμορφία και την ποικιλία των πολιτιστικών παραδόσεων από την Ισπανία και το Μαρόκο ως την Κεντρική Ασία και την Ινδία.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την όπερα στην Πάφο

Μειωμένα κατά 30% περίπου είναι τα εισιτήρια για την φετινή όπερα του Pafos Aphrodite ...

«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» επί σκηνής

Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο ανεβαίνει στα τέλη Μαΐου η θεατρική παράσταση «Σταματία, το ...

Άδειες καρέκλες για τον Τζαφάρ Παναχί και την Νασρίν Σοτούντεχ

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίμησε χθες την δικηγόρο Νασρίν Σοτούντεχ και τον σκηνοθέτη ...

Θέση διοικητικού λειτουργού στη Στέγη Σύγχρονου Χορού

Συνεργάτη για τη θέση του διοικητικού λειτουργού (μερική απασχόληση) ζητά η Στέγη Σύγχρονου Χορού ...

Προσβάσιμη με ένα «κλικ» η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων

Ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους με ένα μόνο «κλικ» είναι η Τεχνόπολη του δήμου ...

Βανδαλισμός γλυπτού σε γαλλικό παρεκκλήσι

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ακούσια καταστροφή ενός αγάλματος σε ιταλικό μουσείο, ένα ακόμη ...

X