«Διαβολιάδα»: η κρύα Μόσχα στους διαδρόμους του νέου Κρατικού Θεάτρου

Μέσα, έξω, πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά. Αν δεν κουραστήκατε ήδη, πάρτε παλτά, αθλητικά παπούτσια και -γιατί όχι;- ρώσικα γούνινα καπέλα και κατευθυνθείτε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στο νέο Κρατικό Θέατρο.

Εκεί θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου «Διαβολιάδα», της πρώτης παραγωγής του ΘΟΚ που φιλοξενείται στο μισοτελειωμένο ακόμη θέατρο. Και τι μ’ αυτό; Το δημιουργικά δαιμόνιο μυαλό της Αθηνάς Κάσιου, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά τη «Διαβολιάδα», ακολούθησε το περίφημο «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και μετέτρεψε σε πλεονέκτημα την καθυστέρηση στην παράδοση του κτηρίου. «Όταν δεν έχεις θεατρικό χώρο, κάνεις site-specific παράσταση», λέει και κλείνει συνωμοτικά το μάτι.

Παράσταση υπογείως

Η νέα παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής ΘΟΚ παρουσιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου στα γραφεία του Θεατρικού Οργανισμού στις στην παρουσία του διευθυντή Βαρνάβα Κυριαζή, της σκηνοθέτιδας Αθηνάς Κάσιου, των ηθοποιών που συμμετέχουν στο έργο Θανάση Δρακόπουλου και Λέας Μαλένη, του Νεοϋρκέζου sound designer Leon Rothenberg και των σκηνογράφων/ενδυματολόγων Λυδίας Μανδρίδου και Μαρίνας Χατζηλούκα.

Στη σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου οφείλουμε την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», μιας παράστασης που παρουσιάστηκε σε ένα σπίτι και σε ένα περιβόλι στον Στρόβολο την περασμένη άνοιξη. Σήμερα προτείνει ένα έργο σε χειμωνιάτικο σκηνικό, κάπου στη Ρωσία του 1921. Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια οι νεαρές Λ. Μανδρίδου και Μ. Χατζηλούκα, οι οποίες έδωσαν δείγματα γραφής με τις προηγούμενές τους σκηνογραφικές δουλειές τόσο στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», όσο και στο Witsplit της Λέας Μαλένη (και ας σημειωθεί, εδώ, ότι αδίκως έμειναν εκτός των υποψηφιοτήτων στα Θεατρικά Βραβεία ΘΟΚ).

Η «Διαβολιάδα» είναι ένα διήγημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, το οποίο μεταφέρουν δραματουργικά επί σκηνής η Κάσιου και οι ηθοποιοί της παράστασης. Και ενώ επρόκειτο να εγκαινιάσει την Πειραματική Σκηνή στο νέο κτήριο του Κρατικού Θεάτρου, στον χώρο του παλιού ΓΣΠ, τα σχέδια ανατράπηκαν. Έτσι, θα δούμε την παράσταση στους χώρους του κτηρίου που έχουν ήδη παραδοθεί: στα γραφεία του ΘΟΚ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, στους υπόγειους χώρους του και στους σκοτεινούς διαδρόμους του!

Το έργο

Βρισκόμαστε στη μετεπαναστατική Ρωσία του 1921. αλλά και οκτώ μόλις χρόνια πριν από το Μεγάλο Κραχ. Στην καθημερινότητα των πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης, ξεχωρίζει η περίπτωση του Κορότκοφ (Θανάσης Δρακόπουλος), ενός υπαλλήλου ο οποίος δουλεύει ξέγνοιαστος σ’ ένα εργοστάσιο σπίρτων. Όταν φτάνει η είδηση πως δεν υπάρχουν λεφτά στην υπηρεσία όπου εργάζεται, απολύεται για ένα βλακώδες λάθος. Αποφασίζει να βρει το δίκιο του στο δαιδαλώδες σύστημα ενός οργανισμού που δεν βλέπει ανθρώπους, αλλά νούμερα.
Στην πορεία προς τη δικαιοσύνη, ο Κορότκοφ θα ζήσει παράδοξα συμβάντα και ολοένα θα νιώθει πως μόνη διέξοδος είναι ο θάνατος.
Ό,τι κι αν σας θυμίζει η περίπτωση του Κορότκοφ, κρατήστε το. Ο Μπουλγκάκοφ διώχθηκε γι’ αυτό και για άλλα κείμενά του, η επικαιρότητά τους όμως είναι τρομακτική, ειδικά στους δικούς μας οικονομικά δύσκολους καιρούς.

+ Η πρεμιέρα της «Διαβολιάδας» θα δοθεί την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, στις 20:30 στο νέο Κρατικό Θέατρο (χώρος παλιού ΓΣΠ) στη Λευκωσία. Τακτικές παραστάσεις κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 20:30.

ΠΗΓΗ: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ», 13/01/2012

You May Also Like

Αυλαία με «Οικόπεδο 12» στις Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου

Με την ταινία κυπριακής παραγωγής «Οικόπεδο 12», σε σκηνοθεσία του Κυριάκου Τοφαρίδη, θα σηκώσει ...

Διάλεξη για τη σεξουαλικότητα των Κυπρίων στο CVAR

Μια διάλεξη για τη σεξουαλικότητα των Κυπρίων μέσα από το βλέμμα των ξένων περιηγητών ...

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης στο βάθρο τους

Από ύψος 3,67 μέτρων κοιτάζουν οι Καρυάτιδες τον δεύτερο θάλαμο του ταφικού μνημείου της ...

Νέο τουρκικό τηλεοπτικό δράμα με θέμα τα γεγονότα 1963-1974

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Cyprus Mail ένα τουρκικό τηλεοπτικό δράμα με τίτλο «Κάποτε ...

Παρ’όλα αυτά καταλήγουμε εδώ /Bizim Kütüphane (Η Βιβλιοθήκη μας)

  Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 και το πρότζεκτ Terra Mediterranea: ...

Aκρόαση για συμμετοχή σε φωνητικά χορικά / Fresh Target Theatre Ensemble

Η Fresh Target Theatre Ensemble προγραμματίζει ακρόαση για συμμετοχή σε φωνητικά χορικά της επόμενής της παραγωγής. ...

X