Νένα Φιλούση

1. Η ιστορία της ζωής σου σε 85 λέξεις.
Γεννήθηκα και ζω στη Λεμεσό. Είναι η πόλη που με ανοίγει, με παρηγορεί και την αγαπώ. Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός κι αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνώ συνεχώς με φρέσκα μυαλά. Έχω εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων. Γράφω κυρίως σε ένα γραφειάκι, γεμάτο βιβλία και χαρτιά, μονίμως ακατάστατο ή κοντά στη θάλασσα.

2. Για ποιο λόγο γράφεις;
Νομίζω ότι γράφουμε από μια προσωπική μας ανάγκη να εκφραστούμε. Υποθέτω πως είναι κι αυτό ένα χάρισμα όπως η ωραία φωνή ή η δεξιότητα του χορού. Το πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την ανάγκη ή τον καημό μας είναι αυτό που μας ορίζει στο χώρο της λογοτεχνίας κι αυτό που μας τοποθετεί στα μάτια του αναγνώστη. Το προσωπικό μας ύφος αποτελεί και την ταυτότητά μας. Στην ποίηση, πέρα από την έκφραση είναι κι αυτή η ακαριαία στιγμή που αποκτά οντότητα μέσα μας έτσι ώστε το κυνήγι των λέξεων να καταντάει συχνά σκέτο βάσανο.

3. Για τι γράφεις;
Γράφω για οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον ή με προβληματίζει, με ενοχλεί, με πονά. Τα προσωπικά βιώματα είναι η κυριότερη πρώτη ύλη, όπως και η περιπέτεια του διπλανού μου. Η βασική μου προτεραιότητα είναι να ανοίγομαι στην αλήθεια του κόσμου που με περιβάλλει. Έτσι, γράφοντας νομίζω ότι προσπαθώ κιόλας να μάθω ποια είμαι.

4. Υπάρχει αναγνωστικό κοινό στην Κύπρο;
Την ώρα που γράφω φαντάζομαι κι εγώ όπως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, τον ιδανικό αναγνώστη. Ένα άλλο πρόσωπο που θα με διαβάσει και θα οικειοποιηθεί τη σκέψη μου ή την ευαισθησία μου. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Ναι, στην Κύπρο υπάρχει αναγνωστικό κοινό, αλλά σαφώς μικρότερο από άλλων χωρών και λιγάκι πιο ανυποψίαστο από όσο θα θέλαμε. Πολλοί προτιμούν τα ευκολότερα αναγνώσματα, το πιο ελαφρύ θέατρο, τις προβλεπτές ταινίες κ.ο.κ. Τώρα θα μου πείτε από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, συμφωνώ, και θεωρώ ότι χρειάζεται αφενός να δούμε με συγκατάβαση το φαινόμενο και αφετέρου να δουλέψουμε πιο μεθοδικά και εμπνευσμένα στο χώρο της παιδείας για να αποκτήσουμε και αναγνωστική συνείδηση και επιλεκτική στάση.

5. Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;
Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα είναι το “Ηδονή στον κρόταφο” της Ζατέλη. Μια συλλογή με 9 αφηγήματά της που είχαν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα. Είναι από τους αγαπημένους μου Έλληνες συγγραφείς. Εντελώς ιδιόρρυθμη, αυθεντική και μάγισσα της γλώσσας.

6. Ψηφιακά ή έντυπα βιβλία;
Διαβάζω και ψηφιακά βιβλία αλλά με την ψευδοενοχή του παιδιού που κάνει αταξίες. Αγαπώ το έντυπο βιβλίο, τη μυρωδιά του, την αίσθηση της σελίδας στα δάχτυλά μου και σέβομαι τη συνολική δουλειά, την επιμέλεια, το εξώφυλλο. Δεν αλλάζω με τίποτε την ελευθερία να κουβαλώ μαζί μου παντού βιβλία.

You May Also Like

Srecko Horvat :«H ξεροκέφαλη οικονομική πολιτική ετοιμάζει το έδαφος για νέα οδοφράγματα»

Συνέντευξη στην Χριστίνα Λάμπρου  «Αν νομίζεις πως η άνοδος του φασισμού είναι σενάριο επιστημονικής ...

Κοραλία Δημητριάδης: Το πιο δυνατό όπλο της γυναίκας είναι η φωνή της

Συνέντευξη στη Θεοδώρα Χρυσοστόμου/Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου «Just give me the Pills» ονομάζεται η νέα ...

Έτσι γυρίστηκε η ταινία «Δολοφονήστε τον Μακάριο»

Μήνες μόνο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και τη συνακόλουθη τουρκική εισβολή, ...

Βαρβάρα Χριστοφή: «Παίρνω δύναμη από τους χαρακτήρες του έργου»

«Ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του Λόρκα αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας», χαρακτήρισε ...

AMIKAM TOREN | «Εγώ ο ίδιος είμαι ένα ready made!»

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου «Δεν γνωρίζω πολλούς εννοιολογικούς καλλιτέχνες που ...

Αναλύοντας την κυπριακή παραδοσιακή μουσική

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που έρχεται από τον χώρο της πληροφορικής ...

X