Πρώτη ατομική του Σωτήρη Καλλή στην Omikron Gallery

Η Omikron Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Σωτήρη Καλλή, με τίτλο «Οι Δεκατρείς Απόστολοι… Μια οπτική επίθεση στη λογική», από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

 

Η έκθεση αποτελείται από δεκατέσσερα σχεδιαστικά πορτρέτα μεγάλων διαστάσεων, κυρίως από μολύβι και κάρβουνο, επενδυμένα με ευφάνταστα τρισδιάστατα υλικά όπως νάιλον και πατρόν. Συνοδεύονται από έντεκα μικρότερες μελέτες, επίσης από μολύβι, που συνδέονται εννοιολογικά με τα πορτρέτα αλλά ταυτοχρόνως είναι ερμηνευτικά αυτόνομες.

Στη δική του εκδοχή, ο Σωτήρης Καλλής αυξάνει τον αριθμό των Αποστόλων από δώδεκα σε δεκατρείς αφού ο Ιούδας, ή όπως τον ονομάζει «Ο Φυλακισμένος», συγχωρείται και παίρνει τη θέση του δίπλα στους Άλλους. Ο 14ος, ο «Μάρτυρας», δεν συγκαταλέγεται στους Αποστόλους, αλλά κουβαλά μαρτυρικά χαρακτηριστικά όλων, εξού και ο τίτλος του. Σ’αυτόν συνοψίζονται τα λάθη και οι αμαρτίες των υπολοίπων, γι’αυτό και ο ρόλος του είναι καταλυτικός.

 

Ο καλλιτέχνης, με την έκθεση Οι Δεκατρείς Απόστολοι… Μια οπτική επίθεση στη λογική, στήνει μια ηθική παράσταση και μέσα από αυτήν σχολιάζει τη σημερινή πραγματικότητα ξεσκεπάζοντας τις αρρώστιες από τις οποίες πάσχει η κοινωνία μας και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Το πολυδιάστατο στήσιμο του κάθε Αποστόλου εκφράζει τη διαφορετική αντίληψή του από τους υπόλοιπους και ανταποκρίνεται ανάλογα, στην αντίληψη του θεατή.

 

Η δουλειά του Σωτήρη Καλλή στην ουσία θέτει προβληματισμούς φέρνοντας σε επαφή το θεατή με αλληλένδετες έννοιες που είτε αγνοεί, είτε βιώνει προσωπικά ή ως αυτόπτης μάρτυρας: για παράδειγμα ο κοινωνικός στιγματισμός, η προκατάληψη, η διαφορετικότητα και οι «ετικέτες» που βάζουμε στους ανθρώπους έτσι ώστε να υποβοηθείται η κατηγοριοποίησή τους.

 + Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 21 Ιανουαρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες τηλ.22678240.

You May Also Like

Ποιητική συνάντηση στο μπαρ 1984

Η πολιτιστική και κοινωνική, ακτιβιστική πλατφόρμα Together, διοργανώνει ένα ποιητικό πολιτιστικό συναπάντημα στις 24 ...

Πρεμιέρα για «Αχαρνείς» του ΘΟΚ

Με την πρώτη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνείς» (425 π.Χ.), σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, ...

«Μεγάλα Μπαλέτα» | “Against the dying of the light”

Με το χορευτικό υπερθέαμα “Against the dying of the light”, που είναι αφιερωμένο στη ...

Πρώτες εικόνες από το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Με έργα από Ντιρέρ και Ντα Βίντσι μέχρι Τουλούζ Λοτρέκ, Πουσέν, Κάνθο και Βότση, ...

Φεστιβάλ Riverstock για τους φαν της έντεχνης ροκ

Η έντεχνη ροκ σκηνή «Στο Πέραμα», στη Λεμεσό, παρουσιάζει το 1ο Riverstock φεστιβάλ το ...

Fill the Museum with your Voice

“Και τώρα πια ήρθ’ η στιγμή / Θεά Αφροδίτη, να μιλήσουμε / Σαν ίσος ...

X