Paul Lambis

Η ιστορία της ζωής σου σε 85 λέξεις.
Γεννήθηκα στη Νότιο Αφρική από Κύπριους γονείς και ήρθα στην Κύπρο το 2002. Αποφάσισα να επιστρέψω στη γη των προγόνων μου μετά την κλιμάκωση του εγκλήματος στη Νότιο Αφρική. Μικρό παιδί, ένιωθα πάντα ένα δυνατό δεσμό με την Κύπρο και πίστευα έντονα στην γενέτειρα του πατέρα μου. Έχω πάθος με την πολιτιστική κληρονομιά μου και πιστεύω πως η Κύπρος έχει προσφέρει σε μένα και στην οικογένειά μου μοναδικές ευκαιρίες και μια αξιοζήλευτη ζωή. Είμαι παντρεμένος με την Ελπινίκη Σιρμαλένιου. Έχουμε μαζί ένα παιδί, τον Μάριο.

Γιατί γράφεις;
Είναι ένα από τα πάθη μου. Γράφω εδώ και χρόνια: ανθολογίες, μικρές ιστορίες, ποίηση, άρθρα. Ήμουν αρκετά τυχερός να φοιτήσω σε ένα σχολείο στη Νότιο Αφρική που θεωρώ πως συνέβαλε στη διαπαιδαγώγησή μου και κυρίως στο πώς βλέπω τη ζωή. Εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο The Turkish Princess το 1996. Γράφοντας δραπετεύω. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξανοιχτώ και να εκφραστώ δημιουργικά. Με το πρόσφατό μου βιβλίο, Where is Home?, προσέγγισα χαλαρά το θέμα. Είναι ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα, ένα ταξίδι -ας πούμε- σε ξεκαρδιστικές αντιθέσεις. Ήθελα να διηγηθώ την ιστορία ενός υπέρβαρου αγοριού από την Ελλάδα σε μια μη ελληνική κοινότητα και να μοιραστώ τις εμπειρίες μου από την οικογένεια, το σόι, τον ανταγωνισμό, την ενηλικίωση, τη μόρφωση, τη μετανάστευση, το έγκλημα, τον θάνατο [και την πολύ κοντινή απόσταση μέχρι το θάνατο]. Ευτυχώς, έψαξα την ψυχή μου σε αυτό το “ταξίδι” και βρήκα τον πνευματικό κόσμο μέσα μου.

Για τι γράφεις;
Με ευχαριστούν τα μυθιστορήματα. Ένα μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται καθώς το γράφεις. Προτού ξεκινήσεις, έχεις μια ιδέα της υπόθεσης, των κεντρικών χαρακτήρων κλπ., όμως η ιστορία αλλάζει καθώς προχωράς. Όσο πιο πολύ πλησιάζεις την ιστορία τόσο πιο ενδιαφέρουσα θέλεις να είναι. Το δεύτερο βιβλίο μου ήταν μια αυτοβιογραφία. Ομολογώ πως ήταν πολύ ευκολότερο για μένα να γράψω αυτό το βιβλίο, καθώς τα γεγονότα συνέβησαν στ’ αλήθεια – είναι ένα βιβλίο από καρδιάς, μια ειλικρινής κατάθεση του ταξιδιού μου.
Υπάρχει αναγνωστικό κοινό στην Κύπρο;
Οπωσδήποτε. Χωρίς αμφιβολία, η Κύπρος είναι η καλύτερη αγορά για ανάγνωση και συγγραφή. Υπάρχει δίψα για γνώση και για ένα καλό βιβλίο. Τα πιο πολλά βιβλιοπωλεία που διέθεσαν το βιβλίο μου, μού είπαν πως ο περισσότερος κόσμος που το αγοράζει είναι Κύπριοι. Έλαβα πολλά email από κόσμο που διάβασε το βιβλίο – ένα απ’ αυτά από κάποια Κύπρια στη Λευκωσία, που ήταν εξαιρετικά συγκινητικό. Είπε πως το βιβλίο τη βοήθησε να βρει την “Ιθάκη” της.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;
Η “Ελένη”, του Nicolas Gage. Το βιβλίο πάει πίσω στα επακόλουθα του ελληνικού Εμφύλιου στα τέλη της δεκαετίας του ’40, στο μακρινό χωριό του συγγραφέα, όπου εξερευνά τι συνέβη στη μητέρα του μετά την εισβολή των κομμουνιστών ανταρτών στο χωριό. Είναι ένα από τα πιο συγκινητικά βιβλία που διάβασα ποτέ και αποδεικνύει πως η αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της είναι το πιο ισχυρό δώρο.

Πού είναι το “σπίτι”;
Το βιβλίο αποκαλύτπει ακριβώς πού είναι το “σπίτι” μου. Δεν θα ήθελα να φανερώσω τα ευρήματά μου σε μια απλή απάντηση, θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο για να μάθετε. Πιστεύω στην ιδέα πως, “αν δεν χαμογελάσεις στη ζωή, η ζωή θα σου γελάσει εντέλει”. Αν ακολουθήσετε την καρδιά σας, θα βρείτε ένα μέρος όπου πραγματικά θα ανήκετε.
+ Το βιβλίο “Where is Home?” διατίθεται στα περισσότερα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα www.paul-lambis.com στην τιμή των 13.99 ευρώ.

You May Also Like

Μάριος Ιωάννου: Το θέατρο είναι “κουμέρες”

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως “Πρώτα ήταν ο μονόλογος ‘Το Ημερολόγιο ενός τρελού [μουσικού]’, που ...

Μίμης Ανδρουλάκης : Το πιο φανταστικό πράγμα είναι η πραγματικότητα

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | meropi.m@politis-news.com | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου “Μόνο το καλοκαίρι γράφω, ...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ : Περί νοηματοδότησης της ζωής

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου  «Ακόμα κι ο ίδιος ο αγώνας ...

ΝΙΚΙΤΑ ΜΙΛΙΒΟΓΙΕΒΙΤΣ : Για τα μικρά συμφέροντα χάνουμε τη μεγάλη εικόνα

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως / Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο ...

Ο καθηγητής Χάινζ Ρίχτερ μιλά στο «Π»: Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Κύπρος

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως, Πτυχές της ιστορίας μας φωτίζει το διεθνές συνέδριο «Ο Α’ ...

Γιάννης Βογιατζής: «Αυτή η δουλειά δεν έχει τέλος» 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου | Φωτογραφία Γεράσιμος Δομένικος/FOSPHOTOS Ένας ταβερνιάρης στο νησί της Ύδρας, ...

X